Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat wordt gebruikt om domeinnamen om te zetten in IP-adressen, zodat computers en andere apparaten kunnen communiceren op het internet. Het is een essentieel onderdeel van het internet en zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk toegang hebben tot websites en andere online diensten.

Hoe werkt DNS?

Wanneer je een domeinnaam invoert in je webbrowser, stuurt de browser een verzoek naar een DNS-server om het IP-adres van die domeinnaam te vinden. De DNS-server zoekt vervolgens het IP-adres op in de DNS-database en stuurt deze terug naar de browser. Met het IP-adres kan de browser dan verbinding maken met de website.

DNS werkt via een hiërarchische structuur van DNS-servers. De hoogste niveaus van deze hiërarchie zijn de root-servers, die wereldwijd zijn verspreid. Deze root-servers hebben informatie over de locatie van de servers die de DNS-informatie bevatten voor verschillende TLD’s (top-level domeinen), zoals .com, .org, .net, etc.

De servers die de DNS-informatie bevatten voor specifieke domeinnamen, zoals www.example.com, worden authoritative servers genoemd.

Waarom is DNS belangrijk?

DNS is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat mensen gemakkelijk toegang hebben tot websites en andere online diensten. Zonder DNS zou je alleen websites kunnen bereiken via hun IP-adressen, wat erg moeilijk te onthouden en te gebruiken zou zijn.

DNS zorgt ook voor efficiëntie en snelheid, omdat het verzoeken om IP-adressen kan verdelen over verschillende DNS-servers en kan vermijden dat dezelfde informatie meerdere keren wordt opgevraagd.

Hoe kan DNS worden geconfigureerd?

DNS kan worden geconfigureerd via de DNS-instellingen van de domeinnaam. Dit kan worden gedaan via de registrar van de domeinnaam, of via de DNS-provider die de DNS-informatie beheert voor de domeinnaam. Vaak is dit ook de hostingprovider.

De DNS-configuratie omvat het toevoegen of bewerken van DNS-records, zoals A-records (die het IP-adres van een domeinnaam bevatten), MX-records (die de e-mailserver voor een domeinnaam bevatten), CNAME-records (die verwijzen naar een andere domeinnaam) en andere soorten records.

DNS is een essentieel onderdeel van het internet en zorgt ervoor dat mensen gemakkelijk toegang hebben tot websites en andere online diensten. Het werkt via een hiërarchische structuur van DNS-servers en maakt gebruik van DNS-records om domeinnamen om te zetten in IP-adressen.

DNS kan worden geconfigureerd via de DNS-instellingen van de domeinnaam en omvat het toevoegen of bewerken van DNS-records. Door de juiste DNS-configuratie te hebben, kan je website snel en efficiënt worden bereikt door bezoekers. Vaak kun je via je hostingprovider inloggen in een controlepaneel als DirectAdmin, cPanel of Plesk.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.