Een .htaccess bestand is een configuratiebestand voor gebruik op webservers die draaien op het Apache Web Server software. WordPress en htaccess zijn met elkaar verbonden omdat bijvoorbeeld op de server standaard regels ingesteld staan om permalinks te gebruiken.

.htaccess bestand

Het bestandje is een krachtig hulpmiddel dat een reeks functies biedt voor websitebeheerders. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste functies en mogelijkheden van een .htaccess bestand.

Redirects (doorverwijzingen)

Je kunt met een .htaccess bestand eenvoudig URL’s omleiden. Dit is handig als je pagina’s of de gehele website verhuist naar een nieuwe URL en je wilt dat bezoekers automatisch naar de juiste locatie worden geleid.

Aangepaste foutpagina’s

In plaats van generieke foutmeldingen, zoals een 404-pagina niet gevonden fout, kun je met een .htaccess bestand aangepaste foutpagina’s creëren die beter passen bij het ontwerp en de toon van je website.

Beveiliging van mappen

Je kunt specifieke mappen op je website beveiligen door wachtwoordbeveiliging toe te voegen. Dit is nuttig voor het beveiligen van gevoelige inhoud.

IP-adres controle

Met een .htaccess bestand kun je bepaalde IP-adressen blokkeren of juist toegang verlenen. Dit kan helpen bij het beheren van toegang tot je website en het beschermen tegen ongewenste bezoekers of aanvallen.

Besturing van de cache

Je kunt bepalen hoe webbrowsers en proxies omgaan met de caching van je website-inhoud. Dit kan de laadtijden van je website verbeteren en de belasting op de server verminderen.

URL herschrijven

Met mod_rewrite, een module in Apache, kun je URL’s herschrijven om ze vriendelijker te maken voor zowel gebruikers als zoekmachines.

Bestandstypen en character encoding

Je kunt MIME-types en character encodings specificeren voor bestanden op je server, wat belangrijk is voor de correcte weergave en functionaliteit van je website.

Toegangscontrole

Je kunt bepalen welke bestanden en directories toegankelijk zijn voor gebruikers. Dit bevat o.a. het beheren van de toegang tot verborgen bestanden (zoals .git of .env bestanden) of het instellen van beperkingen op bepaalde soorten bestanden.

Tips voor .htaccess

  • Het .htaccess bestand werkt alleen op servers die de Apache Web Server software gebruiken. Windows-servers die gebruikmaken van IIS hebben een ander systeem voor serverconfiguratie.
  • Aangezien .htaccess bestanden zeer krachtig zijn, moeten ze met zorg worden behandeld. Een kleine fout in het bestand kan de toegankelijkheid van je gehele website beïnvloeden.
  • Het is aan te raden om altijd een back-up te maken van je .htaccess bestand voordat je wijzigingen aanbrengt.

Door de flexibiliteit en kracht van het .htaccess bestand is het een belangrijk instrument voor websitebeheerders die werken met Apache-servers. Het biedt aanzienlijke controle over hoe de server reageert op verzoeken, wat helpt bij het optimaliseren en beveiligen van je website.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.