Hoe HTTPS te forceren op je website: Stappen en opties

Het waarborgen van de veiligheid van je website of webshop is van cruciaal belang, vooral in een tijdperk waarin online privacy en beveiliging steeds belangrijker worden. Een van de essentiële stappen om dit te bereiken, is het implementeren van HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) om ervoor te zorgen dat alle gegevens die tussen je website en de bezoekers worden uitgewisseld, versleuteld zijn. Hier lees je hoe je HTTPS kunt afdwingen, zelfs als je nog geen SSL-certificaat hebt.

Stap 1: SSL certificaat aanschaffen

Voordat je HTTPS kunt afdwingen, moet je een SSL-certificaat aanschaffen. Dit certificaat is een digitale marker die aangeeft dat je website veilig is en dat de gegevens die worden verzonden en ontvangen, versleuteld zijn. Als je nog geen SSL-certificaat hebt, kun je er een verkrijgen via verschillende SSL-certificaatautoriteiten of webhostingproviders. Het proces kan variëren afhankelijk van je hostingplatform, dus zorg ervoor dat je de richtlijnen van je provider volgt.

Stap 2: HTTPS afdwingen via .htaccess

Eenmaal in het bezit van een SSL-certificaat, kun je HTTPS afdwingen door een eenvoudig stukje code toe te voegen aan het .htaccess-bestand van je website. Hier is hoe je dit kunt doen:

  1. Log in op je Direct Admin controlepaneel.
  2. Ga naar “File Manager” en selecteer “public_html”.
  3. Zoek en open het bestand genaamd “.htaccess”.
  4. Voeg het volgende stukje code toe aan het bestand:
RewriteEngine On 
RewriteCond %{HTTPS} !=on 
RewriteRule ^/?(.*) https://%{SERVER_NAME}/$1 [R,L]

Dit stukje code vertelt de server om HTTPS te gebruiken voor alle verzoeken die niet al via HTTPS worden afgehandeld. Zorg ervoor dat je het bestand opslaat na het toevoegen van de code.

Stap 3: Alternatieve methode – Really Simple SSL voor Wordpress

Als je niet bekend bent met het bewerken van .htaccess-bestanden of als je een WordPress-gebruiker bent, kun je ook de “Really Simple SSL” -plugin gebruiken. Deze plugin automatiseert het proces van het forceren van HTTPS op je WordPress-website. Hier is hoe je het kunt doen:

  1. Ga naar het WordPress-dashboard.
  2. Klik op “Plugins” en vervolgens op “Nieuwe plugin toevoegen”.
  3. Zoek naar “Really Simple SSL” en installeer deze plugin.
  4. Activeer de plugin en volg de instructies om HTTPS op je website te configureren.

Met deze alternatieve methode kun je HTTPS implementeren zonder dat je zelf code hoeft te schrijven.

HTTPS afdwingen is een belangrijke stap om de beveiliging van je website of webshop te verbeteren. Door het volgen van de bovenstaande stappen kun je ervoor zorgen dat alle gegevens die via je website worden verzonden en ontvangen, veilig en versleuteld zijn, wat het vertrouwen van je bezoekers kan vergroten en de online beveiliging kan verbeteren. Zorg ervoor dat je regelmatig je SSL-certificaat vernieuwt en je website blijft monitoren voor mogelijke beveiligingsproblemen. Veiligheid is immers een voortdurende inspanning om de integriteit van je website te waarborgen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.