phpMyAdmin is een gratis tool waarmee je via een webinterface MySQL- en MariaDB-databases kunt beheren. Deze tool is bijzonder handig voor eigenaren van websites en webshops die hun databases willen beheren zonder diepgaande kennis van SQL. Hieronder leg ik uit hoe je phpMyAdmin effectief kunt gebruiken.

Wat is phpMyAdmin?

phpMyAdmin biedt een gebruiksvriendelijke grafische interface om databases te beheren. Je kunt hiermee databases aanmaken, tabellen bewerken, gegevens invoeren en SQL-commando’s uitvoeren.

Toegang Krijgen tot phpMyAdmin

phpMyAdmin wordt meestal aangeboden via het hostingdashboard, zoals cPanel of Plesk. Je kunt het vinden onder de sectie ‘Databases’. Log in met je databasegebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen.

Basisgebruik van phpMyAdmin

Databasebeheer: Je kunt eenvoudig nieuwe databases creëren of bestaande tabellen beheren. Het toevoegen van tabellen omvat het benoemen van de tabel en het specificeren van kolommen en hun datatypes.

Gegevens beheren: Voor het toevoegen en bijwerken van gegevens biedt phpMyAdmin een intuïtieve interface waar je nieuwe rijen kunt invoegen of bestaande gegevens kunt aanpassen. Dit doe je door naar de desbetreffende tabel te navigeren en de opties ‘Invoegen’ of ‘Bewerken’ te selecteren.

SQL-Query’s: Voor geavanceerdere databasebewerkingen biedt phpMyAdmin een ‘SQL’-tab waar je direct SQL-commando’s kunt schrijven en uitvoeren.

Gebruikersrechten: Het is ook mogelijk om via phpMyAdmin gebruikersrechten te beheren, zodat je kunt bepalen wie toegang heeft tot bepaalde databasefuncties.

Back-ups en Veiligheid

Back-ups: Het maken van back-ups is cruciaal voor elke websitebeheerder. Via het tabblad ‘Exporteren’ in phpMyAdmin kun je eenvoudig een back-up van je database maken. Het herstellen van gegevens doe je via het tabblad ‘Importeren’.

Beveiliging: Vergeet niet om sterke wachtwoorden te gebruiken en toegang tot phpMyAdmin te beperken met behulp van .htaccess-bestanden om de beveiliging te verhogen.

Probleemoplossing

Bij problemen, controleer of de inloggegevens correct zijn en of er geen verbindingsproblemen zijn met je database. Foutmeldingen binnen phpMyAdmin geven vaak duidelijke aanwijzingen over wat er mis is.

phpMyAdmin is een waardevol instrument voor het beheer van de database achter je website of webshop. Door zijn grafische aard is het toegankelijk voor gebruikers die minder bekend zijn met de technische details van databasebeheer.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.