Uitgebreide Gids voor Sitemaps en Google Search Console

Wat zijn Sitemaps?

Sitemaps dienen als plattegrond voor je website, waar alle inhoud op een georganiseerde manier wordt weergegeven. Ze zijn cruciaal voor zowel zoekmachines als websitebezoekers om de structuur en inhoud van een website beter te begrijpen. Voor sites die gebruik maken van WordPress of WooCommerce, kan een sitemap bijzonder handig zijn om Google snel kennis te laten maken met de structuur van de site.

Het Belang van Sitemaps:

Een sitemap biedt aanzienlijke voordelen:

 1. Voor Bezoekers: Het verschaft een duidelijk en gestructureerd overzicht van de website, waardoor gebruikers gemakkelijk door de site kunnen navigeren.
 2. Voor Zoekmachines: Een sitemap biedt inzicht in de structuur van de site, wat helpt bij het sneller en efficiënter indexeren van de website.

Hoe Maak Je een Sitemap?

Het maken van een sitemap kan op diverse manieren, maar een van de eenvoudigste oplossingen is door de Yoast plugin te gebruiken. Deze plugin heeft een ingebouwde sitemap-functionaliteit die het proces vereenvoudigt. Na het activeren van deze functie is de sitemap toegankelijk via jedomeinnaam.nl/sitemap_index.xml. Hoewel er verschillende alternatieve plugins beschikbaar zijn die vergelijkbare functies bieden, richt deze gids zich op de Yoast plugin.

Sitemaps Aanmelden bij Google Search Console:

Het aanmelden van je sitemap bij Google Search Console is een vrij eenvoudig proces. Hier zijn de stappen:

 1. Inloggen op Search Console
 2. Navigeer naar ‘Crawlen’
 3. Kies ‘Sitemaps’
 4. Klik op ‘Nieuwe Sitemap toevoegen’
 5. Voer de URL van je website in en voeg sitemap_index.xml toe aan het einde van de URL.
 6. Klik op ‘Verzenden’ en vernieuw de pagina.

Na het volgen van deze stappen zal de sitemap verschijnen in het overzicht op de Google Search Console, en de status zal weergegeven worden als ‘succesvol’.

Extra Tips:

 • Sitemap Updates: Update je sitemap regelmatig, vooral als je nieuwe pagina’s toevoegt aan je website, zodat zoekmachines up-to-date blijven met de inhoud van je site.
 • Meerdere Sitemaps: Voor grotere websites is het handig om meerdere sitemaps te hebben, elk gericht op een specifiek type inhoud zoals afbeeldingen, video’s, of blogposts.
 • Prioritering en Frequentie: Geef prioriteit aan belangrijkere pagina’s en update frequenties in je sitemap om zoekmachines te helpen bij het bepalen welke pagina’s belangrijker zijn en hoe vaak ze moeten worden gecrawld.
 • Sitemap Tools: Overweeg gebruik te maken van online sitemap-generatoren of andere plugins als alternatieven voor Yoast, zoals Google XML Sitemaps of All in One SEO Pack, die extra functionaliteiten kunnen bieden.

Conclusie:

Sitemaps zijn een essentieel onderdeel van effectief websitebeheer en SEO. Ze bieden een duidelijk overzicht voor gebruikers en vergemakkelijken de indexering door zoekmachines. Door het volgen van deze gids en het regelmatig bijwerken van je sitemap, kan je de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in zoekmachines optimaliseren.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Voornaam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.