Sitemaps. Wat zijn dat eigenlijk? Een sitemap is een plattegrond van je website waar alle inhoud in een tabel weergegeven wordt. Een groot voordeel van het hebben van een sitemap is dat Google deze snel op zal pikken en hiermee sneller bekend is met de structuur van je complete WordPress website of WooCommerce webshop.

Hoe je een sitemap maakt? Daar zijn verschillende oplossingen voor. De makkelijkste optie is om de Yoast plugin te installeren. Hier zit standaard een goede sitemap-optie in. Als deze ingevoerd is dan kun je de sitemaps bekijken via jedomeinnaam.nl/sitemap_index.xml.

Er zijn nog meer alternatieve plugins die dezelfde functionaliteit toevoegen, maar in deze blog beperken wij ons tot de Yoast plugin.

Wat is de meerwaarde van een sitemap voor de vindbaarheid van je website? Er zijn in ieder geval twee voordelen:

  1. Bezoekers van je website hebben een duidelijk overzicht. Zij kunnen de sitemap gebruiken om overzichtelijk de structuur van je website te bekijken.
  2. Met een sitemap geef je ook aan hoe de structuur van je website in elkaar zit bij de zoekmachines. Hierdoor zal je website sneller en beter geïndexeerd worden

Maar hoe meld je jouw sitemap aan bij Google Search Console?

Volg de onderstaande stappen en je hebt weer een punt minder op je to-dolist:

Sitemaps Google Search Console

  • Log als eerste weer in bij Search Console
  • Ga naar Crawlen
  • Ga naar Sitemaps
  • Kies voor Nieuwe Sitemap toevoegen

Vul de URL van je website in met hierachter vul je in: sitemap_index.xml.

Klik op ‘Verzenden’ en vernieuw de pagina. Je zult zien dat de sitemap verschijnt in het overzicht en de status komt op ‘succesvol’.

Sitemap ingediend