Cloud hosting is een vorm van (WordPress) webhosting waarbij de benodigde serverresources niet op één fysieke server worden gehost, maar in plaats daarvan worden verdeeld over meerdere virtuele machines (VM’s) die zich in een netwerk van fysieke servers bevinden. Deze virtuele machines maken gebruik van de rekenkracht, opslag en andere resources van het cloudinfrastructuurplatform. Dit wordt bijvoorbeeld ingezet door onze hostingpartner Kinsta*.

Voordelen van cloud hosting

  1. Schaalbaarheid: Een van de belangrijkste voordelen van cloud hosting is de schaalbaarheid. Je kunt gemakkelijk meer rekenkracht, geheugen of opslag toevoegen aan je hostingomgeving naarmate je website of applicatie groeit. Dit maakt het mogelijk om snel te reageren op veranderende behoeften en verkeerspieken.
  2. Hoge beschikbaarheid: Cloud hosting biedt meestal hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Omdat je gegevens en services worden gehost op meerdere fysieke servers, blijft je website of applicatie online, zelfs als er een hardwarestoring optreedt op een van de servers.
  3. Flexibiliteit: Je kunt kiezen uit verschillende configuraties en resources op basis van je behoeften. Dit betekent dat je alleen betaalt voor wat je daadwerkelijk gebruikt, wat kostenefficiënt kan zijn.
  4. Geografische diversiteit: Veel cloudhostingproviders bieden de mogelijkheid om je gegevens en services te hosten op meerdere datacenters over de hele wereld. Dit kan helpen om de laadtijden te optimaliseren en de gebruikerservaring te verbeteren voor bezoekers uit verschillende regio’s.
  5. Automatische back-ups en herstel: Cloud hostingplatforms bieden vaak geautomatiseerde back-up- en herstelopties, wat helpt bij het beschermen van je gegevens tegen verlies.
  6. Beveiliging: Cloudhostingproviders investeren doorgaans in beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, DDoS-bescherming en geavanceerde beveiligingsprotocollen, om je gegevens te beschermen tegen bedreigingen.
  7. Gemak van beheer: De meeste cloudhostingdiensten bieden een gebruiksvriendelijke interface waarmee je gemakkelijk resources kunt beheren, schalen en bewaken.
  8. Pay-as-you-go-model: Veel cloudhostingproviders hanteren een pay-as-you-go-model, waarbij je alleen betaalt voor de resources die je daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt cloud hosting kostenefficiënt voor zowel kleine als grote bedrijven.

kinsta

Cloud hosting providers

Enkele bekende cloudhostingproviders zijn Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP), Microsoft Azure, IBM Cloud en tal van anderen. Elk van deze providers biedt een reeks services en configuraties die kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften van je website, WooCommerce webshop of webtoepassing of bedrijf.

Nadeel cloud hosting

Een nadeel van cloud hosting kunnen de kosten zijn. Je betaald ook deels voor het verkeer wat je website bezoekt. Heb je dus een high traffic website dan kunnen de kosten hard oplopen. Als voorbeeld nemen we de blog met interieurtips, deze hoeft geen enorme hosting te hebben om vlot te kunnen draaien.

 

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.