Een cron job in WordPress is een taak die automatisch en periodiek wordt uitgevoerd zonder menselijke interventie. Dit systeem is gebaseerd op het Unix-achtige cron-systeem, maar met enkele specifieke aanpassingen voor WordPress. Deze taken kunnen variƫren van het publiceren van geplande berichten tot het uitvoeren van updates of back-ups.

Soorten cron-taken

WP-Cron (WordPress Cron): Dit is geen echte cron job, maar een gesimuleerde versie die werkt binnen de WordPress-omgeving. WP-Cron wordt uitgevoerd telkens wanneer een pagina op je WordPress-site wordt geladen. Het controleert geplande taken en voert ze uit als hun geplande tijd is aangebroken. Dit systeem is afhankelijk van websiteverkeer, wat betekent dat als je site weinig verkeer heeft, geplande taken mogelijk niet op tijd worden uitgevoerd.

Server Cron Jobs: Voor meer betrouwbaarheid en precisie, vooral op websites met weinig verkeer, kunnen echte cron jobs worden ingesteld via de server. Dit vereist toegang tot de serverconfiguratie (zoals via cPanel of een commandoregelinterface) om een cron job in te stellen die een specifiek PHP-script op regelmatige tijdstippen uitvoert. Dit vervangt of aanvult WP-Cron voor betere consistentie en prestaties.

In beide gevallen worden cron-taken gebruikt om belangrijke achtergrondprocessen in WordPress te beheren, zoals het updaten van plugins en thema’s, het controleren van e-mail, het opruimen van oude berichten in de database, en meer. Voor complexere of zwaarbelaste websites is het aan te raden om server cron jobs te gebruiken om de afhankelijkheid van siteverkeer te verminderen en de prestaties te verbeteren. Hoe je de WP Cron uitschakelt lees je hier.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.