Wat is Google Shopping?

Met de groei van webshops is het essentieel voor bedrijven om online zichtbaar te zijn en hun producten aan potentiële klanten te tonen. Google Shopping is een krachtige tool die bedrijven helpt om hun producten rechtstreeks in de zoekresultaten van Google te tonen. In dit artikel zullen we uitleggen wat Google Shopping is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om de zichtbaarheid en verkoop van jouw producten te vergroten.

Google Shopping is een functie van Google waarmee gebruikers producten kunnen zoeken, vergelijken en rechtstreeks vanuit de zoekresultaten kunnen kopen. Het toont afbeeldingen, prijzen en relevante informatie over producten, waardoor gebruikers snel en gemakkelijk producten kunnen bekijken en vergelijken zonder de zoekresultaten te verlaten.

Google Shopping

Varianten van Google Shopping

Er bestaan twee varianten van Google Shopping: de gratis variant en de betaalde variant via Google Ads. Met de gratis variant ben je voornamelijk afhankelijk van het zoekvolume op jouw producten, terwijl je met de betaalde variant jouw producten promoot in de Shopping-resultaten. De betaalde zoekresultaten worden direct na het zoeken getoond, zodat gebruikers ze meteen kunnen zien zonder naar een apart tabblad te hoeven gaan.

Hoe werkt Google Shopping?

 1. Productfeeds
  Om je producten op Google Shopping te laten verschijnen, moet je een productfeed maken. Een productfeed is een gestructureerd bestand dat informatie bevat over jouw producten, zoals titels, beschrijvingen, prijzen, afbeeldingen en voorraadstatus. Deze feed wordt geüpload naar het Merchant Center van Google.
 2. Merchant Center
  Het Merchant Center is het platform waar je jouw productfeed uploadt en beheert. Hier kun je informatie over je producten invoeren, de feed controleren op eventuele fouten en het bijwerken met nieuwe producten of wijzigingen.
 3. Google Ads
  Nadat je jouw productfeed hebt geüpload en geverifieerd in het Merchant Center, kun je Google Ads gebruiken om jouw Google Shopping-campagnes op te zetten en te promoten. Je kunt biedingen instellen, doelgroepen targeten, advertentieteksten aanpassen en budgetten beheren.
 4. Weergave in zoekresultaten
  Wanneer een gebruiker relevante zoektermen invoert, toont Google Shopping productadvertenties bovenaan de zoekresultatenpagina. Deze advertenties bevatten afbeeldingen, prijzen en andere belangrijke details die gebruikers helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen.

WooCommerce producten toevoegen aan Google Shopping?

Om je producten vanuit een WooCommerce webshop toe te voegen aan Google Shopping, volg je de onderstaande stappen:

Creëer een productfeed

Maak gebruik van een plugin zoals de gratis WordPress plugin Product Feed Pro om een productfeed te genereren.

Registreer bij Google Merchant Center

Maak een gratis account bij Google Merchant Center. Dit is het platform waar je je productgegevens kunt uploaden en beheren.

Koppel je productfeed

Na registratie, koppel je productfeed in Google Merchant Center en meld je producten aan bij Google Shopping.

Optimaliseer je productinformatie

Zorg ervoor dat de informatie in je productfeed correct, volledig en geoptimaliseerd is. Goed geoptimaliseerde productinformatie kan de zichtbaarheid van je producten verbeteren en de kans op conversie verhogen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.