Een widget in WordPress is een kleine blok functie die je kunt gebruiken om specifieke inhoud en functies toe te voegen aan je website. Widgets zijn een integraal onderdeel van veel WordPress-websites, omdat ze het eenvoudig maken om elementen zoals tekst, afbeeldingen, navigatiemenu’s, zoekbalken, en meer toe te voegen zonder dat je code hoeft te schrijven.

WordPress widgetsWidgets in WordPress worden meestal gebruikt in zijbalken (ook wel “sidebar” genoemd) en andere widget-gereed gebieden, zoals de footer of header van een website. Deze gebieden kunnen verschillen afhankelijk van het thema dat je gebruikt.

WordPress widgets

WordPress widgets zijn eenvoudig te gebruiken door gebruik te maken van de Gutenberg Editor. Widgets zijn ontworpen om door iedereen gebruikt te kunnen worden, ongeacht hun technische vaardigheden. Ze worden meestal toegevoegd en beheerd via een eenvoudig te gebruiken interface in het WordPress Dashboard.

Je kunt WordPress widgets toevoegen, verwijderen en herschikken in widget-gereed gebieden van je thema. Veel widgets bieden instellingen om de inhoud en het uiterlijk aan te passen, zoals het veranderen van titels, tekst of het selecteren van welke items worden weergegeven.

WordPress biedt een reeks standaard widgets, zoals recente berichten, recente reacties, aangepaste menu’s, zoekbalken, en tekstwidgets. Daarnaast bieden veel plugins extra widgets aan. De beschikbare widget-gereed gebieden zijn afhankelijk van het thema dat je gebruikt. Sommige thema’s bieden meerdere zijbalken en voettekstgebieden, terwijl andere misschien slechts één zijbalk hebben.

Je vind de widgets in je WordPress dashboard onder Weergave en dan Widgets.

Sidebar widgets

Je kunt widgets inzetten in een sidebar in WordPress. Bijvoorbeeld naast een blog, nieuwsoverzicht of naast de producten in een WooCommerce webshop.

Als je widgets aan wilt passen vind je in deze video de uitleg hiervoor. In deze video vertellen we je hoe je WordPress widgets kunt aanpassen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.