Veelgestelde vragen (FAQ) op je website met Rank Math

8 min. leestijd

Om de bezoekers van je website nog beter te helpen kan het goed zijn om veelgestelde vragen te plaatsen op bepaalde pagina’s, bij de andere content op je website. Door antwoorden te geven op veelgestelde vragen over een specifiek onderwerp laat je aan de gebruiker zien dat jij als bedrijf de kennis hebt over dit onderwerp, en tegelijk beantwoord je direct de vragen van de eindgebruiker. In dit artikel leggen we uit hoe je met Rank Math veelgestelde vragen in kunt regelen. Ook leggen we uit waar je op moet letten en daarbij geven we handige natuurlijk handige tips.

Een ander woord voor veelgestelde vragen is een Frequently Asked Question, afgekort als FAQ. Een FAQ bestaat altijd uit een vraag met daarbij een antwoord op diezelfde vraag.

Het is goed om te weten dat Google het gebruiken van veelgestelde vragen waardeert. Google heeft namelijk in de zoekresultaten zelfs een plek gereserveerd voor veelgestelde vragen, ze noemen dit Schema data.

Zelfs onder jouw eigen website in de zoekresultaten kunnen de FAQ’s getoond worden. Wij regelen regelmatig met Rank Math de FAQ’s in op WordPress websites van onze klanten.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Na onze aanpassingen zien we vaak al vrij snel dat de veelgestelde vragen worden getoond in Google. Zie hieronder een voorbeeld van de webshop van Bohostijl.nl.

Veelgestelde vragen FAQ Rank Math

Bij deze webshop hebben we de methode die we hieronder uitleggen gebruikt. Na een aantal dagen zagen we de vragen en antwoorden al terugkomen in de zoekresultaten.

Met de FAQ’s onder jouw website claim je meer ruimte in de zoekresultaten waardoor jouw website meer aandacht trekt. Een win win dus, beter gevonden worden en meer kans dat potentiële bezoekers klikken op het zoekresultaat van jouw website.

FAQ’s op jouw WordPress site

Wij gaan je in dit artikel stap voor stap uitleggen hoe jij dit ook voor jouw website kunt inregelen. Als eerste heb je om de FAQ module te gebruiken de betaalde pro-versie van Rank Math nodig. Deze download je vanaf de website van Rank Math.

Rank Math plugin installeren in WordPress

Ga in het dashboard van WordPress naar plugins en installeer de Rank Math plugin als je deze nog niet hebt. In dit artikel gaan we er vanuit dat je de plugin al gebruikt. Je krijgt namelijk bij het installeren van Rank Math en daarna het activeren een heel uitgebreid stappenplan, alleen de eerste keer. Dit stuk gaan we vanuit dat je dit al eerder gedaan hebt.

Er zijn meerdere manieren om de FAQ’s te plaatsen. Wij leggen je onze werkwijze uit in dit artikel, voor ons is dit de beste manier.

FAQ toevoegen aan WordPress pagina

Ga naar de pagina waarop je een FAQ wilt toevoegen.

Ga op de pagina naar het Rank Math blokje -> en klik op het ‘Schema’ tab. Klik vervolgens onderaan op ‘Schema generator’.

Scheme Generator Rank Math

Schema Generator Rank Math

Na het klikken op Schema Generator krijgt je het volgende scherm te zien:

Schema data toevoegen SEO

Schema FAQ data

Met behulp van schema data/structured data kun je Google helpen om je webpagina’s te crawlen. Heb je bijvoorbeeld een recept op je pagina, dan kun je aan Google met schema data meegeven dat iets een recept is.

Google herkent de structuur en de code en zal je website beter kunnen crawlen. Dit zal uiteindelijk ook positief effect hebben voor de posities van je website in de zoekresultaten.

Wij willen voor dit artikel de FAQ schema data vanuit Rank Math gebruiken. Klik op ‘Use’.

Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

FAQ aanmaken

FAQ invullen in Rank Math

Geef de FAQ een logische naam. Vervolgens kunnen we de vragen gaan invullen.

Klik daarvoor op ‘add property Group’.

  • Vul bij ‘question’ de vraag in;
  • Vul bij de URL de link in naar het artikel waarop de FAQ komt te staan;
  • Wij laten het ‘Image’ veld voor nu leeg.
  • Bij ‘Answer’ kun je het antwoord invullen van de vraag.

Heb je meerdere vragen en antwoorden binnen dit onderwerp? Dan kun je nog een keer op ‘add property group’ klikken. Je kunt dan nog een vraag invullen.

Deze FAQ tonen we per pagina. Vul dus alleen de vragen in die specifiek over dit onderwerp gaan. Als je pagina gaat over zilveren oorbellen, schrijf dan ook alleen vragen en antwoorden over zilveren oorbellen.

Kopieer als laatste de shortcode, deze wordt bovenaan je scherm getoond. Als je dubbelklikt op het veld dan kun je dit kopiëren.

Klik op ‘Save’ en sluit het venster waar je vragen en antwoorden ingevoerd hebt.

De veelgestelde vragen op een WordPress pagina plaatsen

We gaan nu de shortcode die we gekopieerd hebben vanuit Rank Math op de pagina zetten. Het kan per thema verschillen hoe je de code kunt plaatsen. Meestal werkt de shortcode al in een tekst blok of in een code blok.

Je kunt ook een HTML/code blok gebruiken. Plak de code in één van deze blokken.

Als je de pagina hebt opgeslagen zullen nu jouw ingevoerde vragen en antwoorden getoond worden op de pagina.

Rank Math FAQ’s in een dropdown

Om de FAQ’s te laten tonen in een mooi uitklap menu, een zogenaamde accordeon, hebben we een extra plugin nodig, dit is ook op advies van Rank Math. Jammer genoeg ondersteund Rank Math zelf de functie niet.

Ga naar ‘Plugins’ en installeer de plugin genaamd ‘Turn Rank Math FAQ Block to Accordion‘. Als deze geïnstalleerd is kun je de plugin ook activeren.

Je hoeft verder niets te doen. Ga nu weer naar de pagina waar je de shortcode hebt geplakt. Het is nu automatisch een mooie dropdown accordeon geworden.

Veelgestelde vragen met schema data in WordPress

We hebben nu dus een mooie FAQ accordeon gemaakt met daarbij de officiële schema data voor Google. Aan het begin van dit artikel benoemde we dat dit onze manier is. Rank Math heeft zelf ook een artikel waarbij ze hun manier uitleggen.

In dit artikel hebben we het vooral over een standaard WordPress pagina waar je de FAQ aan toevoegt. Wij hebben de veelgestelde vragen ondertussen ook met succes toegepast op tag pagina’s van webshops en categorie pagina’s op blog websites en foodbloggers.

Conclusie

Ga er niet vanuit dat je nu direct je vragen en antwoorden als FAQ data in Google ziet terugkomen. Dit kan in principe wel een paar weken tot maanden duren voordat Google het oppakt en als je concurrent iets betere vragen en antwoorden heeft die beter aansluiten bij de zoekintentie ga je nooit jouw FAQ’s terugzien in de zoekresultaten. Wel weten wij uit ervaring dat het per situatie een stuk sneller kan gaan.

Als je Rank Math aan wilt schaffen en ons wilt ondersteunen dan kun je gebruik maken van onze affiliate link.*

Mocht je meer willen weten of schema data en de voorwaarden die Google hanteert. Google heeft daar een eigen website voor. Er is heel veel mogelijk met schema data. Claim alle posities die je kunt krijgen door middel van deze data.

Je kunt een FAQ-schema in WordPress maken door gebruik te maken van een plugin zoals bijvoorbeeld Rank Math. Deze plugin geeft de mogelijkheid om FAQ-pagina’s te markeren met het juiste schema, zodat zoekmachines deze informatie kunnen begrijpen en gebruiken in hun zoekresultaten.

Dit hangt af van de plugin die je gebruikt. Veel plugins bieden een “FAQ-blok” of “FAQ-module” aan in de editor van WordPress waarmee u eenvoudig een FAQ-sectie kunt toevoegen aan uw pagina of bericht.

Een FAQ-schema helpt zoekmachines om de inhoud van je FAQ-pagina’s beter te begrijpen en te categoriseren. Dit kan leiden tot betere weergave van de inhoud in zoekresultaten, waardoor het gemakkelijker is voor gebruikers om de informatie te vinden die ze zoeken.

Ja, je kunt meerdere FAQ-secties toevoegen aan een enkele pagina, afhankelijk van de plugin die je gebruikt, met Rank Math is dit zeker mogelijk.

Veel FAQ-plugins bieden de optie om de secties uitklappbaar of inklapbaar te maken, zodat gebruikers alleen de informatie zien die ze nodig hebben. Rank Math biedt deze optie niet standaard aan maar met een extra plugin wel.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.