Je bent heel enthousiast begonnen aan het bouwen van een webshop in WooCommerce. Je hebt deze zelf gebouwd of laten bouwen door een professionele webdesigner. Het design is helemaal naar je zin, je wacht vol spanning op de eerste mail over een bestelling in jouw webshop. Daar doe je het toch voor? En die blijft maar uit….
Je gaat bij jezelf na wat je gedaan hebt aan de vindbaarheid van je WooCommerce webshop. Je hebt alle producttitels geoptimaliseerd, je webshop aangemeld bij Google Search Console en volop nieuwe producten toegevoegd. Je raakt licht in paniek. Wat nu? Eén schrale troost, er zijn tientallen webwinkels die dit probleem kennen. En die zich net zoveel zorgen maken als jij nu doet. Graag geef ik je een aantal tips om de vindbaarheid van je webshop te optimaliseren.
Is dit de magische truc die je direct meer verkopen op gaat leveren? Nee. Dat is het simpele antwoord. Maar het zorgt er wel snel voor dat je webshop gevonden gaat worden. En je hebt nu eenmaal eerst bezoekers nodig voordat je producten kunt gaan verkopen. Als je eenmaal meer bezoekers krijgt kun je de webshop verder gaan optimaliseren. Ga dan aan de slag met deze zes tips voor meer conversie in je webshop.
WooCommerce categoriepagina’s optimaliseren
Een belangrijk onderdeel van de meeste webshops zijn de categorieën. Je zorgt er zo namelijk voor dat bezoekers vooral het onderdeel van je webshop te zien krijgen met producten waar ze naar op zoek zijn. De producten worden per categorie weergegeven op één pagina. De categoriepagina is een veel vergeten onderdeel in een webshop. Vaak is dit namelijk de pagina waar mensen op landen, mits je deze goed geoptimaliseerd hebt. Een heel belangrijk onderdeel dus.
Er zijn meerdere opties waarmee je de vindbaarheid van de categoriepagina kunt verhogen. Ik geef je er graag deze mee:
Een categoriepagina in WooCommerce (en ook andere webshop systemen) heeft een categorie-omschrijving. Ik zie dat deze vaak niet ingevuld is of dat hier een zinnetje tekst staat. Dat is echt een grote gemiste kans! Zorg dat er op de categoriepagina een voor SEO geoptimaliseerde tekst staat. Wil dit zeggen dat je alle zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden op deze pagina moet plakken? Nee zeker niet.
Zorg voor een goed leesbare tekst waarbij je gebruikmaakt van de zoekwoorden van de categorie en maak ook hierin gebruik van H1- en H2-koppen voor verdere optimalisatie. En waarom zou je in deze omschrijving geen interne links plaatsen naar aanverwante productcategorieën? Interne links zijn een belangrijk onderdeel van een SEO-optimalisatie van websites en zeker ook van webshops, maak hier dus ook gebruik van.
Verplaats je categorie-omschrijving
Mocht je een thema gebruiken dat de categorie-omschrijving bovenaan de pagina plaatst, zorg er dan voor dat je deze verplaatst naar de onderkant van de pagina. De omschrijving is niet direct bedoeld voor bezoekers om deze uitgebreid te gaan lezen. Het is vooral een hulpmiddel waardoor bezoekers eerder op de pagina zullen komen, maar als ze er zijn willen ze graag producten zien die voldoen aan de omschrijving. In WooCommerce heb je verschillende opties om de omschrijving te verplaatsen, maar dit is bijna altijd maatwerk. Bijna alle bekende thema’s plaatsen de tekst bovenaan de pagina. Ga op zoek in je thema of je dit aan kunt passen of ga op zoek naar de code om de omschrijving te verplaatsen binnen je templates.
Afbeeldingen in je webshop optimaliseren
Over afbeeldingen in je webshop of op je website heb ik al eerder een aantal blogs geschreven. Ik zal dit ook blijven doen zolang ik nog steeds websites tegenkom met een homepage van meer dan 5mb. Zorg ervoor dat je alle afbeeldingen geoptimaliseerd hebt voordat je ze naar de website uploadt. Ja, je kunt een plugin als SmushIt of TinyJPG installeren en deze zullen ook de afbeeldingen optimaliseren voordat hij geplaatst wordt. Maar:
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het echt nut heeft om de afbeeldingen offline te optimaliseren. Wij maken hiervoor gebruik van Imageoptim, een gratis tool voor de Mac. Voor Windows zijn wel soortgelijke tools te vinden als je googelt, maar Imageoptim is met ster de beste in onze ogen. Geen zichtbaar kwaliteitsverlies van je foto’s en regelmatig meer dan 50% winst op de bestandsgrootte. Een voorbeeld van een webshop met geoptimaliseerd afbeeldingen vind je in Google als je op zoek bent naar een zwarte waskom.
Afbeeldingen optimaliseren voor Google Image Search
Het is ook van belang om de alt-tekst goed in te vullen. In onze eigen nieuwe webshop met landelijke woonaccessoires Bohobasics.nl hebben we ook alle afbeeldingen voorzien van een alt-tekst. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘houten woonaccessoires’ dan zul je diverse afbeeldingen tegenkomen die verwijzen naar onze producten in de webshop. Recent heeft Google de image search aangepast en toont bij een product ook een label met de tekst ‘product’.
De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar verder uitgebreid wordt. Je zult verbaasd zijn hoeveel klanten uiteindelijk je webshop gaan vinden door in de image search te zoeken op de producten die ze willen kopen. Ik was in ieder geval verbaasd dat dit zo vaak gebruikt wordt.
Sla je afbeelding dus gecomprimeerd op in het juiste formaat voor je webshop. Geef als bestandsnaam de juiste naam mee die de afbeelding goed beschrijft. In je webshop kun je bijvoorbeeld een plugin installeren die automatisch de alt-tekst invult op basis van de bestandsnaam. Dit kan je veel tijd besparen.
Als laatste een voorbeeld. Verkoop je bijvoorbeeld roze babysokjes met witte stippen? Sla je foto dan op als roze-babysokjes-met-witte-stippen.jpg en zorg dat de alt-tekst ‘roze babysokjes met witte stippen’ is. Het klinkt waarschijnlijk heel logisch nu voor je, maar ga eens kijken in een aantal webshops die je kent of zij dit consequent toepassen.
Productomschrijving optimaliseren
Je hebt de titel van het product geoptimaliseerd. Om in het voorbeeld van de roze babysokjes met witte stippen in de vorige paragraaf te blijven heb je als producttitel natuurlijk gekozen voor ‘Roze babysokjes met witte stippen’. In WooCommerce heb je de mogelijkheid om een korte en een lange productomschrijving in te voeren. De korte omschrijving komt meestal standaard naast de productfoto’s en de lange omschrijving komt in een extra tab onder het product. Wat valt hier dan aan te optimaliseren?
Kopieer in ieder geval niet de standaard omschrijving van je groothandel of leverancier. Waarom niet? Ten eerste is dit slecht voor je vindbaarheid aangezien je leverancier dezelfde tekst gebruikt en je dus eigenlijk duplicate content aan het creëren bent. En daar is Google geen fan van.
Hoe optimaliseer je de productomschrijving?
De andere kant, die minstens zo belangrijk is, is dat is dat je bezoekers graag willen lezen waarom ze een product zouden kopen. Alleen een koude opsomming van productfeiten is niet erg motiverend voor de meeste producten. Uiteraard zul je deze wel ergens terug moeten laten komen als ze er zijn. Maar maak hiervan een goede mix. En ja, dat is lastig kan ik je uit ervaring vertellen.
Zorg in ieder geval weer voor het zoekwoord of een afgeleid woord daarvan in je omschrijving. Dus weer die ‘roze babysokjes met witte stippen’. Heb je dezelfde roze sokjes met blauwe stippen? Maak dan eens een interne link naar dit product vanuit je omschrijving. Waarom zou je het niet doen? Je helpt je bezoekers op weg door makkelijk te verwijzen naar je andere producten en Google zal het ook waarderen aangezien je een duidelijke structuur aanbrengt in je webshop op deze manier.
Wat kun je met product-tags in een WooCommerce webshop?
Net als bij een blogbericht kun je in een WooCommerce webshop tags toevoegen aan je producten. En het mooiste is dat je dit ook positief in kunt zetten voor de vindbaarheid van je webshop. Hoe werkt het en wat kun je optimaliseren?
Koppel aan je producten relevante tags. Het makkelijkst is uiteraard om dit direct mee te verwerken wanneer je de webshop bouwt of nieuwe producten plaatst. Als voorbeeld de webshop van Bohostijl: alle kettingen zijn getagd. Eén tag is sowieso de kleur van de ketting. Ja ik weet dat hier andere opties voor zijn, maar dit voldoet voor deze webshop prima. Er zijn dus tags met ‘bruine ketting’, ‘groene ketting’ etc. Als je deze tags toevoegt ontstaan er aparte overzichtspagina’s van deze tags.
Ook deze pagina’s kun je weer optimaliseren. Plaats hierop een duidelijke omschrijving en maak gebruik van H1 en H2 koppen om de content op te delen in duidelijke alinea’s. Waarom zou je hier geen interne links toevoegen? Weer een extra mogelijkheid om het spinnenweb van je website helder te maken voor bezoekers en Google.
Product-tags in het menu
Je kunt deze product-tags inzetten in het menu. Je kunt bijvoorbeeld in het menu onder kettingen alle kleuren weergeven op basis van product-tags. Je zult hiervoor handmatig aangepaste links moeten maken in je menu. Maar het is heel duidelijk voor je bezoekers wat jouw aanbod is en het scheelt een zoektocht op de kettingen overzichtspagina van je webshop. Sneller naar hun doel = meer kans op conversie omdat ze vinden wat ze zoeken.
Nog een laatste tip om tags in te zetten. Plaats onderaan je categoriepagina een lijst met links bijvoorbeeld gesorteerd op alfabetische volgorde. Dit is een index die in de praktijk ook regelmatig gebruikt zal worden door je webshopbezoekers. Je maakt het ze ook hiermee gemakkelijk en je voorkomt dat ze veel pagina’s door moeten bladeren om te vinden wat ze zoeken.
Interne links in je webshop
Ik ga al eerder in deze blog aan dat interne links nog steeds heel belangrijk zijn voor de vindbaarheid van je WooCommerce webshop. En dat is niet mijn mening maar de mening van veel SEO-specialisten. Uiteraard is het niet de bedoeling om je hele pagina vol te plakken met interne links maar door hier slim gebruik van te maken kun je je posities in Google zeker een boost geven. Zorg ervoor dat je relevante interne links ook als interne link plaatst.
Binnen je webshop heb je zoals eerder aangegeven verschillende mogelijkheden om interne links te plaatsen. Ik zet ze graag voor je op een rij:
- In de omschrijving bij je producten
- In de footer van je webshop
- In de categorie omschrijving
- In de producttag beschrijving
Ook op je pagina’s die je bij je webshop hebt kun je natuurlijk interne links maken. Bijvoorbeeld op je ‘over ons’-pagina kun je prima een link maken naar je shop overzichtspagina. Zorg voor duidelijkheid voor je bezoekers. Als je een bezoeker tevreden kunt maken door binnen twee klikken te vinden wat hij of zij zoekt, mag je er vanuit gaan dat je op het gebied van de vindbaarheid van je webshop ook op de goede weg bent.
Conclusie
Het bouwen van een webshop kost veel tijd. Maar het echte bouwen begint pas op het moment dat je alle producten in je webshop geladen hebt. Vanaf dan kun je beginnen met het optimaliseren van je WooCommerce webshop. Je zult veel tijd moeten steken in het monitoren van je posities, optimaliseren van al je teksten zoals in het vorige punt aangehaald.
Hoe snel heb je hiermee resultaat? Het is in ieder geval niet zo dat als je bovenstaande doorvoert je een week later op nummer 1 op alle gewenste zoektermen staat. Welkom in de ideale wereld. Een nieuwbouwwijk begint ook met het aanleggen van de fundering en het heien van de palen waar de woning op gebouwd kan worden. Zie je webshop dan ook als een doorlopend proces. Het is constant monitoren, bijsturen, testen en weer opnieuw monitoren. Deze cirkel zal altijd doorlopen en geldt voor zowel grote als kleine webshops.
Heb je hulp nodig bij de optimalisatie van je webshop? Neem dan snel contact op, dan kunnen we met elkaar sparren over de verbeterpunten.