WordPress leren tijdens je stage?

8 min. leestijd

WordPress kun je leren. Ook tijdens een stage. Het is een opensource-systeem waardoor het voor iedereen toegankelijk is zonder ervoor te hoeven betalen. Als jij het wilt leren kun je een WordPress cursus boeken. Vanaf het moment dat wij niet meer vanuit huis werkten hebben wij gewerkt aan de erkenning van het SBB om een erkend leerbedrijf te worden. Wij willen graag jonge mensen begeleiden naar volwaardige webdesigners.

Vanaf augustus 2018 heeft Sven bij ons stage gelopen. Hij zit op het moment van schrijven in het derde leerjaar van zijn mbo-opleiding Grafische Vormgeving en was zeer geïnteresseerd in het bouwen van WordPress websites.

Het eerste gesprek was direct positief en wij hebben afgesproken dat hij een half jaar lang bij ons zijn kennisniveau naar een hoger level kon komen brengen. Wij zijn zeer positief over het afgelopen halfjaar, dit resulteerde in een prachtige eindbeoordeling voor Sven. Wij vinden het ook belangrijk om zijn kant van het verhaal te laten horen. Daarom hebben we hem gevraagd om negen vragen te beantwoorden over zijn stage. Deze vind je hieronder terug.

De cursieve aanvullingen zijn van Lamper Design.

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

Ik heb in het afgelopen halfjaar enorm veel geleerd over WordPress en het werk dat aan een website vastzit naast het ontwerpen. Je kunt hierbij denken aan een WordPress website verhuizen, website of webshop optimaliseren en problemen oplossen als een website niet meer of niet meer volledig werkt.

Ook heb ik mij verbeterd in het maken van grafische ontwerpen. Wat ik hierin vooral geleerd heb is dat de klant soms een heel ander beeld heeft van een grafisch werk dan dat ik heb. Hierdoor heb ik beter geleerd om te gaan met kritische feedback en hoe ik die kan verwerken in de ontwerpen die ik maak.

Sven kwam binnen en wist wat WordPress was en hoe hij in moest loggen. Het opbouwen van pagina’s, het inrichten van headers en footers en vooral het stylen van pagina’s of berichten met CSS waren onderwerpen die hij eerder weinig gedaan had. In het afgelopen jaar heeft hij zich allround ontwikkeld op dit gebied, waardoor hij nu zelfstandig in staat is om een basis WordPress website -eventueel gecombineerd met een WooCommerce webshop- op te zetten.

Wat zou je graag anders gezien hebben?

Voor het bedrijf zelf heb ik niks te verbeteren. Voor mijzelf had ik graag willen starten met meer kennis over WordPress, PHP, CSS.

Wat ik mij kan herinneren van mijn eigen stages voor de opleiding mbo Technische Informatica een tiental jaren geleden is eigenlijk nog steeds zo. Op school worden veel vakken gegeven, maar datgene wat je in praktijk echt nodig hebt wordt weinig geleerd. Helaas is hier dus nog weinig in veranderd. Dit is uiteraard besproken met de stagebegeleiding van school en het heeft de aandacht.

Wat vond je van de sfeer bij Lamper Design?

De sfeer bij Lamper Design was altijd gezellig, in de ochtend gezellig een kopje koffie/thee drinken maakte het werk persoonlijker en zo leek het niet alsof ik maar een stageslaaf was. Ik werd gewaardeerd als persoon en als stagiair en dat vond ik een fijn gevoel waardoor ik met plezier naar mijn stage kwam.

Wij zijn een klein familiebedrijf en vinden het persoonlijk contact met onze medewerkers en partners erg belangrijk. Uiteraard geldt dit ook naar onze klanten. Wij zijn blij met iedere hulp die wij krijgen en zeker gezien het feit dat Sven zich 110% inzette voor onze klanten was het ook plezierig om met hem samen te werken. En hij snapte het principe heel goed van heel veel plezier maken op de momenten dat het kan, en moest er even doorgewerkt worden dan was hij de eerste die gestart was. Complimenten hiervoor!

Klopt je toekomstvisie nog met wat je wilde voordat je hier kwam?

Mijn toekomstvisie is erg veranderd na het afgelopen halfjaar, tijdens mijn vorige stage was mijn plan om meer richting grafisch werk te gaan.

Nu is mijn visie erg veranderd en ben ik van plan om echt iets te gaan doen met het bouwen van WordPress websites en WooCommerce webshops. Ook al het werk op de achtergrond wat er voor een website/webshop moet gebeuren trekt mij nu heel erg aan.

Dit vinden wij natuurlijk heel mooi om te horen. En vooral omdat het niet is dat wij Sven deze richting op geduwd hebben, maar dit helemaal zijn keuze is. En uit het werk dat hij afgelopen half jaar gedaan heeft blijkt ook dat het simpelweg zijn ding is. Hij leert snel, zoekt zelfstandig zaken uit en ontwikkelt zich iedere dag tot een nog betere webdesigner.

Onze stelregel is dat je werk moet hebben dat je leuk vindt. Betekent dit dat je altijd alleen maar leuke dingen doet? Nee zeker niet. Af en toe heb je gewoon een baaldag. Maar overall moet je met plezier naar je werk gaan en voldoening uit je werk halen.

Heb je nadelen aan WordPress ontdekt?

Een klein nadeel dat ik gevonden heb is als je iets wilt maken heb je soms een plugin of stukje code nodig.  Niet altijd kun je precies de plugin vinden die aan jouw eisen voldoet. Dan is het vooral veel zoeken tot je uiteindelijk een plugin vindt die dichtbij je eisen komt en mogelijk met een stuk maatwerk programmeren doet wat jouw klant zoekt.

Ik denk dat dit een nadeel is wat in principe ieder CMS-systeem heeft. Daarnaast is het juist de uitdaging om met een combinatie van bestaande plugins en soms een stuk maatwerk tot een functioneel ontwerp te komen waar jouw klanten blij van worden. Houd er alleen wel rekening mee dat maatwerk altijd duurder zal zijn in het bouwen van een website. Het nadeel zou dus kunnen zijn dat een maatwerk website duurder is. Maar of dit echt een nadeel is daar kan over gediscussieerd worden en is afhankelijk van een heleboel factoren.

Waar wil je nog meer over weten?

Ik zou graag nog meer willen leren over WooCommerce dat gebruikt word bij het maken van webshops. Ik heb er tijdens mijn stage al veel over geleerd, maar ik denk dat ik nu ongeveer de basis ken en dat ik daar nog meer over wil leren in de toekomst.

Als je WordPress beheerst weet je eigenlijk nog niets over WooCommerce. In de helft van de gevallen hebben onze klanten ook een webshop en werken wij altijd met WooCommerce. Het is een prachtig systeem dat voldoet voor kleine tot grote webshops. Sven heeft zeker laten zien dat hij zich ook hierin ontwikkeld heeft en dat hij de basisfuncties ondertussen kent en de veel gebruikte plugins weet te vinden. Iets wat je leuk vindt pik je snel op, dus ik zou zeker aanraden om hiermee bezig te blijven komende tijd.

Wat vond je de leukste werkzaamheden bij Lamper Design?

Ik vond bijna alles wel leuk om te doen bij Lamper Design maar als er iets uitspringt voor mij dan is het wel een WordPress website opbouwen van helemaal blanco en dat uiteindelijk kunnen presenteren aan de klant.

Dit is eigenlijk het enige antwoord van Sven dat we sterk in twijfel trekken. Want ook hij had wel eens dagen dat hij fulltime mopperkont was. Maar wij doen ons best om zoveel mogelijk leuk werk te doen gecombineerd met wat minder leuke dingen. Maar overall is het leuk werken bij ons. Ook voor ons blijft het mooi om van niets een WordPress website te bouwen en deze te presenteren aan de klant. Dus dat snappen wij wel 😉

Heb je een tip voor WordPress gebruikers?

Een belangrijke tip voor mensen die WordPress gebruiken of willen gaan gebruiken is dat je het niet moet onderschatten. Het kost veel tijd en het is niet altijd even gemakkelijk, iedereen kan een website maken, maar er zit wel een verschil tussen een goede en een minder goede website.

Eigenlijk zouden we Sven graag inhuren voor onze promotiefilm. Want dit is precies waar wij op hameren. En wij zijn dan ook trots dat dit ook na een half jaar een tip is van onze bijna ex-stagiair. Want wij zeggen niet voor niets dat we websites bouwen die resultaat opleveren. Daarin willen wij ook graag het verschil maken met veel van onze collega’s. Waar anderen stoppen beginnen wij met optimaliseren van hetgeen er al staat.

Heb je verbeterpunten voor je school qua opleiding?

Voor mijn school is het een idee om meer uitleg te geven over WordPress aangezien het wereldwijd het meest gebruikte CMS is voor websites. Daar heb ik op school vrij weinig les over gekregen waardoor je op stage erachter komt dat je het nog helemaal niet snapt en niet onder de knie hebt.

Ook meer uitleg over CSS en PHP. Dat heb ik maar heel even gehad en die kennis heb je ook nodig als je met WordPress gaat werken.

Dit punt hadden wij eerder inderdaad ook al aangehaald. Wij hopen dat meer studenten deze feedback aan school terug kunnen geven en dat dit in de toekomst gaat verbeteren. Voor ons was het in ieder geval op geen enkel moment een belemmering om met Sven samen te werken. Hij heeft zeker een hoop bijgeleerd in het halfjaar dat hij bij ons stage gelopen heeft.

Conclusie

Wij zijn erg blij met alles wat Sven gedaan heeft voor ons bedrijf. Hij heeft aan diverse projecten gewerkt en daarnaast onze eigen website opgefrist en consistent gemaakt op alle pagina’s. En om nog twee mooie projecten te noemen denken wij aan onze WordPress kennisbank waar hij verantwoordelijk is geweest voor een groot deel van de content en het invoeren van alle hostinggegevens van onze klanten in het Teamleader CRM-systeem.

Naast de groei in zijn werkzaamheden hebben wij hem ook als mens zien groeien en dat vinden wij gaaf om aan mee te mogen werken. Wij wensen je het allerbeste komende tijd op school en hopen dat je jouw afsluitende stage volgend jaar weer bij ons wilt komen lopen. Al weet je dat wij je ook geadviseerd hebben om juist ergens anders te kijken. De keuze is aan jou.

Op maandag vier februari start bij ons een nieuwe stagiair van het Hoornbeeck College in Gouda. We hopen ook hem weer veel bij te kunnen leren en we gaan uit van een succesvolle samenwerking.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.