Regelmatig bezoek ik websites, net als jij. Nog regelmatiger klik ik deze binnen een aantal seconden weer weg. Meestal doe ik dit omdat het toch niet helemaal aansluit bij hetgeen ik zoek. Maar de overige 20% klik ik weg omdat de website niet binnen ongeveer 3 seconden getoond wordt.

Iedereen houdt van snelheid. Mannen houden van snelle auto’s, vrouwen van snelle websites. Tijd om jouw websitesnelheid te meten en te kijken waar de verbeterpunten liggen. Waarom zou je werken aan de snelheid van je WordPress website? Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Een van de belangrijkste redenen is uiteraard dat je jouw bezoekers een goede ervaring wilt bieden op je website. Een tevreden bezoeker zal eerder converteren naar een tevreden klant. En dat is uiteindelijk het doel van jouw website of webshop.

De snelheid van je website meten kun je onder andere doen via:

Daarnaast is het voor Google ook belangrijk om een snelle website te hebben. Je vindbaarheid verbetert duidelijk als je website snel getoond wordt. Regelmatig verhuis ik websites naar snellere servers en monitor ik de posities. Het is duidelijk te zien dat zonder verdere aanpassingen op diverse zoektermen verbetering optreedt door de verbeterde snelheid.

  1. Social Media vertragen jouw website
  2. YouTube filmpjes vertragen jouw website
  3. Bezuinigen op je hosting?
  4. Afbeeldingen moet je comprimeren
  5. Overbodige plugins verwijderen
  6. Verouderde PHP op de hostingserver
  7. Geen varnish caching op de server
  8. Preloader op je website nodig?
  9. Errors in plugin of thema oplossen
  10. Achtergrondfilmpjes zijn niet tof

1. Social Media vertragen jouw website

Social media die jouw website vertragen? Hoe zit dat? Op bijna alle websites vind je een koppeling met social media profielen. De twee grootste bronnenvreters zijn Facebook en Pinterest. Zijn er alternatieven om jouw social media kanalen te tonen op je website?

Een alternatief voor een Facebook Likebox kan zijn een eenvoudige tekstlink of een gelinkt icoon. Maar ben je erg gehecht aan je de likebox en wil je hier geen afscheid van nemen? Denk er dan eens over na om een screenshot te maken van je huidige likebox en deze als afbeelding met een directe link naar je Facebookpagina. Het zal je een aantal requests schelen in de snelheidstest. En vaak wordt hier ook een plugin voor gebruikt. Dubbele winst dus, een plugin minder en een aantal requests minder.

Pinterest vertraging WordPressRecent heb ik de opdracht gekregen om een blog te optimaliseren. Ik kwam eracht dat er een Pinterest board geladen werd waarvoor standaard ongeveer dertig afbeeldingen geladen worden. Hierna heb ik onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat er geen mogelijkheid is om dit te verminderen. Er zal dus altijd een groot aantal afbeeldingen geladen worden die niet eens getoond worden. Zonde van de vertraging.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een Instagram Feed op je website. Het voordeel hiervan is dat je bij de meeste plugins aan kunt geven hoeveel images er geladen moeten worden waardoor je de vertraging kunt beperken.

2. YouTube-filmpjes vertragen jouw website

WordPress is een fantastisch Content Management Systeem. Laten we daar geen enkele discussie over hebben. Het is ook erg fijn als je een Youtube-filmpje wilt delen dat je hiervoor alleen de link hoeft te delen. Heel erg handig. Maar heb je wel eens gekeken hoeveel verzoeken hierdoor vanaf de server naar YouTube heen en weer gestuurd worden? Dat zal je verbazen als je hier naar gaat kijken.

Maar hoe voorkom je het? Of wat is het alternatief? Het alternatief is een screenshot van jouw Youtube-filmpje, eventueel in mockup van bijvoorbeeld een beeldscherm, met een link naar een popup met hierin jouw Youtube-filmpje. Ook dit zal je weer een aantal requests schelen. Er hoeft namelijk geen script ingeladen te worden die het afspelen van de Youtube-filmpjes mogelijk maakt.

3.Bezuinigen op je hosting?

Je bent lang geleden gestart met je website. En waar ben je begonnen? Je zoektocht begon op Google en je hebt gezocht op ‘Goedkope WordPress hosting’. Toen kwam je bij een low-budget provider uit. Voor 1 euro per maand heb jij de hosting van je website geregeld. Je had een aantal bezoekers per dag op je website, deed er verder weinig mee en was tevreden.

Reactietijd server beperken

Google Pagespeed Insights aanbevelingen

Nu is je bedrijf aan het groeien. Regelmatig krijg je te horen dat je website niet goed werkt of zelfs onbereikbaar is. Tegenwoordig wordt jouw website gemonitord met uptime omdat je een WordPress website onderhoudscontract afgesloten hebt. En dagelijks is er een aantal minuten dat jouw website niet bereikbaar is. Dit kost je dus bezoekers en omzet.

Het lijkt dus heel aantrekkelijk om bij een low-budget provider jouw website te hosten. Maar jouw concurrent is slim en heeft supersnelle en stabiele hosting afgesloten en is daardoor wel altijd bereikbaar. Wil je meer weten over hosting? Alles over de keuzes voor hosting lees je hier.

[ninja-inline id=3686]

4. Afbeeldingen moet je comprimeren

Je bent trots op de professionele foto’s die je hebt laten maken van jouw bedrijf en medewerkers. Zonder er verder bij stil te staan heb je de originele beelden geplaatst op je website. Deze afbeeldingen zijn misschien wel een aantal megabytes groot en hebben vaak een formaat van minimaal 4000 pixels bij 4000 pixels terwijl deze mogelijk maar getoond worden op 200 pixels bij 200 pixels. Hier is dus een enorme winst te behalen.

Als je de website test via GTMetrix zoals in de blog beschreven vind je de grote afbeeldingen en kun je direct aan de slag. Een gemiddelde webpagina is makkelijk onder de 1 megabyte terug te brengen. Is deze groter? Ga dan aan de slag met het optimaliseren van je afbeeldingen!

5. Overbodige plugins verwijderen

Ben jij ook zo dol op plugins? Ze zijn er in allerlei soorten en maten en voegen bijna altijd handige functies toe aan je website. Maar heb je ze allemaal nodig? Bestaat je website al langere tijd en zijn alle plugins nog up-to-date?

Het is de zeker de moeite waard om de plugins eens rustig door te lopen en te kijken of je ze überhaupt nog gebruikt en of er misschien een lichter alternatief voor is of een alternatief in de vorm van een stukje code in bijvoorbeeld de functions.php van je website.

Als ik een website ga optimaliseren komen er meestal minimaal drie plugins naar voren waarvan de eigenaar niet meer weet wat ze doen. Deze kunnen dus helemaal verwijderd worden of worden vervangen door een beter alternatief.

Hoe meer plugins je hebt draaien, hoe meer verzoeken er van de server naar de computer van de bezoeker verstuurd moeten worden en vice versa. Hoe minder plugins dus hoe sneller je website zal zijn.

6. Verouderde PHP op de hostingserver

Veel providers hebben hun server nog draaien op een verouderde versie van PHP. Dit is de codetaal waarmee WordPress werkt. Mocht je een versie lager dan PHP 5.4 hebben draaien, dan is het ook uit veiligheidsoogpunt noodzakelijk dat dit bijgewerkt wordt naar een 7.x.x versie.

Vanaf versie 7.0 is er ook een verbetering in performance meetbaar. En aangezien je werkt aan een snelle WordPress website, is het dus van groot belang dat je deze aanpast. Bij veel providers kun je de PHP-versie handmatig aanpassen naar een nieuwere versie. Als je een Managed WordPress hostingprovider hebt, zal deze de PHP-versie vaak zelf ophogen naar de beste versie. Weer een reden extra dus om te kiezen voor een kwalitatieve hostingprovider.

7. Geen varnish caching op de server

Caching heeft alles te maken met de snelheid van jouw website. Simpel gezegd: de eerste bezoeker krijgt jouw website te zien rechtstreeks vanaf de server, dit kost laadtijd. De tweede en alle daaropvolgende bezoekers krijgen de website te zien vanuit de cache. Dit scheelt aanzienlijk in de laadtijd. Zolang er niets aangepast wordt aan je website, blijft deze cache bestaan en zullen bezoekers profiteren van deze snelheidswinst.

8. Preloader op je website nodig?

Preloader website nodig?De titel impliceert al dat ik mij iets afvraag. En dat kun jij ook doen. Als je een preloader in beeld krijgt bij het laden van je website betekent dit eigenlijk maar 1 ding: je website is langzaam. Als je website snel is dan krijgt de preloader niet eens de kans om te laden, en is deze al verdrongen door de website.

Ik probeer mij ook constant in te denken waarom mensen een preloader installeren op hun website. Zou het verdoezelen voor een bezoeker dat je website traag is? Juist niet, want een trage website zonder preloader toont in ieder geval een stuk van de website voordat deze geladen is. Dat zal je bezoekers meer triggeren dan een ronddraaiende cirkel of welk ander fantastisch icoon je hier ook voor zult gebruiken.

De conclusie is dus: Weg met nutteloze preloaders.

9. Errors in plugin of thema oplossen

In de blog die ik recent geschreven heb over de Google Developer Console en de errorlog op je server kun je nalezen hoe je errors vindt op je website. Vaak worden deze veroorzaakt door verouderde versies van thema’s of plugins. Maar het kan ook zijn dat om onduidelijke redenen een afbeelding niet goed geüpload is naar de server en dit een 404 error geeft op de server, oftewel: de afbeelding is niet gevonden. Deze errors zullen altijd een kleine vertraging opleveren bij het laden van je website.

Kijk dus in de console en de errorlogs naar eventuele fouten en los ze op. Een JavaScript error kan het laden van je complete pagina blokkeren en een 404 naar een script, afbeelding of stylesheet zal een lelijke vertraging opleveren in je laadtijd.

10. Achtergrondfilmpjes zijn niet tof

Je concurrent heeft al ervaren dat het hebben van een zogenoemde achtergrondvideo (“hero movie”) op zijn of haar website alleen maar irritatie opwekt bij de bezoekers. Deze films draaien vaak op de achtergrond van een pagina en nog vaker zal de pagina er overheen lopen. Een simpele vraag: hoe vaak heb jij deze filmpjes volledig bekeken en snapte je ook wat dit te maken had met de website die je op dat moment bezocht? Ik zal het voorzichtig uitdrukken, heel weinig.

Laat deze vertragende achtergrondfilms dus weg. Als het al niets toevoegt aan de ervaring van je websitebezoekers en vervolgens ook nog eens vertragend werkt bij het laden van een website, lijken mij dat twee prima redenen om afscheid te nemen van deze films. Ook dit zal je weer een aantal request schelen.

[ninja-inline id=3686]

Conclusie

Dit waren de 10 punten die ik je wilde aanreiken waardoor jouw website vertraging oploopt. Over het optimaliseren van een website zijn enorm veel blogs te schrijven, grotendeels zullen deze op de bovenstaande punten uitkomen. Wil ik hiermee zeggen dat je helemaal geen Pinterest board meer op je website moet laden? Of dat je geen YouTube-filmpje in moet sluiten via de handige manier die WordPress zelf aanbiedt? Zeker niet. Maar wees je bewust van het geheel. Als je verder alle punten op orde hebt en je wilt verder optimaliseren dan zul je keuzes moeten maken. Probeer de keuzes te maken uit het oogpunt van gebruikersgemak en niet op basis van wat jij zelf mooi vindt of wat anderen hebben.

De snelheid van je website wordt nogmaals niet alleen gewaardeerd door de gebruikers. Ook Google gaat hier meer en meer aandacht aan geven. Let hier dus constant op. Wil je nu weten waar mensen klikken op je website of hoe ver ze scrollen op je pagina’s? Probeer dan eens een tijdje Hotjar uit bijvoorbeeld, de inzichten die je hieruit verkrijgt zijn soms heel anders dan jij in gedachten hebt. En feit blijft: Meten is weten!

Heb jij nog een aanvulling op deze blog of ben je het ergens pertinent niet mee eens? Laat het vooral weten in een reactie.