WordPress plugins januari 2016

Dagelijks komen er nieuwe plugins beschikbaar voor het open-source Content Management Systeem van WordPress.Het grootste deel van de plugins is ontwikkeld door enthousiaste gebruikers die zelf kunnen programmeren. Hiermee kunnen ze het systeem volledig naar hun wensen inrichten. Ook zijn er heel veel bedrijven die commerciële plugins maken. Maar wat zijn de beste plugins? Dit is vooral afhankelijk van wat voor type website je hebt. Je begrijpt dat voor een blog over je leven andere plugins handig zijn dan voor een zakelijke website. Maar wat zijn dan de beste WordPress plugins in januari 2016? Mijn mening lees je verderop in deze blog.

De plugins worden geschreven in de programmeertaal PHP. Hier is enige kennis van nodig om je eigen plugin te kunnen schrijven. Maar voorlopig kun je vaak een heel eind komen door simpelweg een plugin te zoeken en te installeren. Er zijn plugins die je nog moet configureren, er zijn ook plugins die out-of-the-box werken zonder configuratie.

Vanaf januari 2016 ga ik maandelijks een vijftal plugins beschrijven die Lamper Design regelmatig gebruikt.

WordPress plugins januari 2016

 1. WordFence beveiliging
 2. Clef 2-factor authentication
 3. Black Studio TinyMCE Widget
 4. Yoast SEO
 5. DNUI (Delete not used images)

Dit zijn de vijf plugins die ik deze maand bespreek. Het lijstje is nog veel langer. Schrijf je dus in voor de nieuwsbrief en mis geen enkele blog!

Ken je alle genoemde plugins? Wat is jouw absolute nummer 1 die volgende maand niet mag ontbreken op de lijst? Laat een reactie achter en wie weet lees je er al snel meer over.

1. Wordfence beveiligingsplugin

Wereldwijd draait meer dan 25% van alle websites op het immens populaire Content Management Systeem WordPress. Dit verklaart ook direct waarom het een populair systeem bij hackers is. En hoe vervelend is het als je website gehackt wordt? Heb je een persoonlijk blog dan is het leed nog wel te overzien. Maar wat als je een goedlopende webshop hebt waar je van leeft? Dan is het probleem toch een stuk groter! Hoe zorg je dat hackers geen kans krijgen? Dat is een lastige vraag. Er zijn diverse manieren om je website dicht te timmeren. Onder andere de plugin Wordfence. Een kleine greep uit de mogelijkheden van deze plugin:

 • WordFence wordpress pluginsaantal inlogpogingen beperken tot een x-aantal;
 • pogingen om in te loggen met niet bestaande gebruikersnamen direct blokkeren;
 • alle niet-vertrouwde crawlers direct blokkeren;
 • monitoren waar je verkeer vandaan komt en eventueel direct op basis van een ip-adres een blokkade maken;
 • WordPress- en themabestanden controleren of deze nog origineel zijn.

WordFence installeren kan direct vanuit WordPress. Standaard staat er al veel ingesteld. Er zijn een aantal instellingen die ik je adviseer te wijzigen/aan te passen:

 1. eigen ip-adres toevoegen als veilig, om te voorkomen dat je niet meer in kunt loggen. Dit kun je doen onder de instellingen bij Whitelisted IP addresses that bypass all rules;
 2. het geheugen dat gereserveerd is voor een scan verlagen van 256mb naar 128mb. Dit is meer dan voldoende;
 3. login security options aanpassen. Hiermee stel ik bijvoorbeeld in na hoeveel mislukte inlogpogingen iemand uitgesloten wordt.
  WordFence Geheugen instellen

  Wordfence geheugen instellen

WordFence WordPress security plugin

Wordfence Login Security Options

De Wordfence plugin is te vinden op: https://nl.wordpress.org/plugins/wordfence/. Mocht je problemen met je database hebben dan is deze blog misschien iets voor jou.

2. Clef 2-factor login

Cleff 2-factor pluginNet als Wordfence is Clef een beveiligingsplugin. Maar dan wel een hele andere. Met clef kun je namelijk inloggen op je WordPress website zonder gebruik te maken van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het is een zogenaamde 2-factor security plugin.

Twee factoren, bijvoorbeeld kennis en bezit, zijn uiteraard veel betrouwbaarder dan 1 factor. Naast kennis van naam en wachtwoord, voor authenticatie heeft de hacker alsnog jouw smartphone nodig om in te breken via de login.

Nadat je de plugin ingesteld hebt scan je een soort QR-code op je beeldscherm met behulp van je smartphone of tablet met Clef-app. Bekijk de video met de uitleg van Clef zelf.

 • Per gebruikersrol heb je de mogelijkheid om Clef aan- of uit te zetten;
 • bij installatie van de plugin krijg je een escape-url. Hiermee kun je altijd inloggen mocht de 2-factor om onbekende reden niet meer werken;
 • mocht je gebruik maken van meerdere websites dan is deze plugin nog eens extra aan te raden. Als je eenmaal inlogt bij de eerste website kun je bij de resterende websites waar jouw Clef account aan gekoppeld is automatisch inloggen.

De Clef plugin is te downloaden via: https://nl.wordpress.org/plugins/wpclef/

3. Black Studio TinyMCE Widget

Blackstudio TinyMCS WidgetAls je een WordPress-gebruiker bent dan ben je vast bekend met widgets. En dan ken je ook vast het probleem dat de standaard tekstwidget van WordPress geen opmaakmogelijkheden kent. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van HTML opmaak, maar dit is soms best wel omslachtig.

WYSIWYG widgets WordPressOm die reden maak ik gebruik van de Black Studio TinyMCE widget plugin. Hiermee krijg je de WYSIWYG-editor ook in je widgets tot je beschikking! De WYSIWYG-editor is wat je ziet als je een nieuwe pagina of post aanmaakt in WordPress. Je krijgt de mogelijkheid om de tekstopmaak, tekstkleur, lettertype en dergelijk zelf te kiezen. Visual Editor WordPress

Je moet hiervoor wel een aparte widget toevoegen, deze heet de visuele bewerker. Dus niet de standaard tekstwidget. De widget kun je zo vaak hergebruiken als je wilt, net als de meeste widgets in WordPress.

4. Yoast SEO

Yoast SEO PluginDe plugin die bijna iedere WordPress-gebruiker kent. Vraag je aan iemand hoe hij/zij de zoekmachineoptimalisatie voor de website geregeld heeft dan is de kans groot dan je als reactie krijgt: ” Ik had een groen bolletje in Yoast!” Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws voor je. Als je overtuigd bent dat een groen bolletje je meteen een hoge notering in Google geeft dan kun je beter niet verder lezen. Ik moet je teleurstellen.

Er zijn diverse voorbeelden te noemen van websites waar heel duidelijk te zien is dat er gewerkt is voor ‘het groene bolletje’. Je kunt dit vooral zien aan het onnatuurlijk gebruik van bepaalde zoektermen. Let maar eens op als je komende dagen rondsurft over het internet. En ga deze pagina’s eens opzoeken in Google? Het zal je verbazen, deze staan echt niet hoger dan een pagina die een oranje bolletje scoort. Gelukkig kijkt Google naar heel veel meer factoren dan alleen de optimalisatie van je website met Yoast.

Yoast SEO Plugin voor Social MediaYoast SEO bolletjeDe conclusie is dus: de Yoast plugin is een geweldig hulpmiddel! En het zou niet slim zijn om de geboden kansen te laten liggen. Maar staar je niet blind op het groene bolletje. Schrijf je teksten voor je bezoekers en optimaliseer je pagina’s voor je bezoekers. Er zijn namelijk al teveel websites die gemaakt zijn voor Google waardoor ze voor de mens totaal onlogisch en onleesbaar zijn geworden.

5. DNUI (Delete not used images)

Als een website langere tijd bestaat en je wijzigt regelmatig content dan kan de opslagruimte op de server aardig oplopen. Je probeert zoveel mogelijk de afbeeldingen te verwijderen die je niet meer nodig hebt maar 100% garantie hierop is niet te krijgen. Deze plugin zoekt in je database of een afbeelding gekoppeld is en toont deze als dit niet het geval is. Je kunt de afbeelding dan verwijderen uit de uploads folder.

Nadat de plugin geïnstalleerd is kun je via Instellingen > DNUI naar het zoekscherm. Er zijn nog diverse opties die je in kunt stellen. De belangrijkste optie vind ik deze:

DNUI plugin WordPress

hiermee voorkom je dat je per ongeluk afbeeldingen verwijdert die gebruikt worden in je blog. Dat lijkt mij wel het laatste wat je wilt.

Waarschuwing: Maak vooraf een backup van je uploads mappen en van je database. Weg is ook echt weg namelijk. 

DNUI delete unused images

De plugin spreekt verder voor zich. Er zijn drie tabbladen. De eerder genoemde instellingen maak je op het tabblad ‘option’. De daadwerkelijke scan maak je -je verwacht het niet- op het tabblad scan database. Als je even wacht verschijnt er een lijst met bestanden. Dit zijn de bestanden die wel op je server staan maar niet gebruikt worden. Onnodige opslagruimte dus.

 • Klik op het tabblad ‘Scan database’. Als je even wacht verschijnt er een lijst met bestanden;
 • selecteer de afbeeldingen die je wilt verwijderen;
 • Klik op ‘Delete all selected’.

Alle niet gebruikte afbeeldingen zullen verwijderd worden uit je mediabibliotheek en van de server. De ruimte die je hiermee wint kan behoorlijk veel zijn. Zoals je kunt zien in de bovenstaande screenshot staan veel afbeeldingen in diverse afmetingen op de server. Hier wordt er vaak maar 1 of 2 van gebruikt. Zonde van de ruimte dus.

Dit zijn de plugins voor januari. Heb je er iets aan gehad? Zaten er plugins tussen die jij ook gebruikt of juist nieuwe die je wilt gaan gebruiken? Laat het weten in een reactie hier onder.

Heb je een vraag of kom je er zelf niet uit? Neem dan direct contact op.

 

11 antwoorden
 1. Carola
  Carola zegt:

  Hoi Kees, ik ben blij met je lijstje. Ik gebruik er al enkele van. Maar ik vind vooral jouw praktische tips bij iedere plugin handig! Duizenddank!

  Beantwoorden
  • Kees Lamper
   Kees Lamper zegt:

   Bedankt Paulien! Hij is heel handig. Altijd zorgen dat je een goede backup hebt, maar die heb je want die heb ik zelf ingesteld. Kan heel veel opslagruimte schelen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *