Maak jij gebruik van WordPress en vind jij het ook zo moeilijk om een geschikt WordPress thema te vinden? Logisch, de keuze is ook enorm. Je hebt de gratis thema’s die je kunt gebruiken en wil je het jezelf makkelijker maken dan kun je rondkijken op websites zoals bijvoorbeeld Themeforest.net. Maar waar let je op? In dit artikel leg ik eerst uit waar je op let bij de aanschaf van een thema. Daarna heb ik 6 tips bij het thema Enfold, dat ik bij veel websites gebruik.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links naar de plugins en thema’s. Waarom? Het kost jou niets extra als je via mijn links de plugins koopt. En het levert mij een kleine commissie op. Zo helpen wij elkaar. Je herkent deze links aan een *.

Hoe vind je een goed WordPress thema?

Allereerst een drietal punten waarop je echt moet letten voor je een WordPress thema aanschaft:

  1. Wanneer is het voor het laatst bijgewerkt? Dit is eenvoudig te bekijken op Themeforest*, het wordt al weergegeven op de overzichtspagina.
  2. Is het thema responsive? Er zijn namelijk nog steeds thema’s te koop die niet responsive zijn. Google heeft aangekondigd dat websites die geschikt zijn voor mobiel hoger zullen gaan ranken. Op dit moment is dit nog nauwelijks merkbaar maar er komt gegarandeerd een moment dat dit het verschil maakt tussen wel of niet getoond worden in de zoekresultaten. Daarnaast, of eigenlijk op de eerste plaats, je wilt het je bezoekers toch zo makkelijk mogelijk maken? Dus dit moet een vereiste zijn bij het maken van je keuze.
  3. Hoe zijn de ervaringen van andere gebruikers? Als je een nieuwe webdesigner zoekt, ga je toch ook eerst kijken wat de ervaringen van anderen hiermee zijn? Doe dit ook voor een thema.

Themeforest WordPress themes

Er zijn nog diverse andere zaken waar je op kunt letten, maar aangezien deze blog specifiek over het Enfold WordPress thema gaat zal ik die achterwege laten.

Het Enfold thema van Krisie* is ondertussen 101.500 keer verkocht. 7300 mensen hebben een beoordeling achtergelaten op Themeforest en het gemiddelde cijfer is 4,85 van de maximaal haalbare 5 sterren.

Waarom kies ik het Enfold thema?

  1. Compatible met bijna iedere WordPress plug-in. En zeker de bekende plug-ins als Woocommerce webshop module, Event Calender Pro, WordPress Multi Language en nog vele anderen. Ik ken diverse andere premium thema’s die niet compatible zijn met alle genoemde plug-ins. En het is vervelend als je hier pas later achter komt.
  2. Compatible met de meest gangbare browsers.
  3. Out-of-the box veel mogelijkheden
  4. Maatwerkoplossingen gemakkelijk te integreren. Is de gewenste optie niet in het thema aanwezig? Dan bouw je het er met PHP, JavaScript of een andere programmeertaal zelf in
  5. Up-to-date, als er een WordPress-update is waarbij de functionaliteiten veranderen is het Enfold thema bijna altijd het eerste thema dat een update uitbrengt
  6. Geweldige supportafdeling, zij beschikken over een eigen supportforum waar je al veel antwoorden vindt op vragen die je misschien hebt. Staat jouw vraag er niet tussen? Registreer je op het forum en stel je vraag. Meestal wordt deze binnen 24 uur beantwoord.
  7. Het thema is perfect te optimaliseren voor de snelheidstesten en ook de erg belangrijke Google Pagespeed Insights-testen.

Voor mij zijn dit genoeg redenen om veelvuldig gebruik te maken van dit thema. Maar soms loop ik ook tegen problemen aan. Dat zijn dan vaak geen grote problemen, maar meer wensen die ik heb of die klanten van mij hebben. En gelukkig is er voor bijna elk probleem een oplossing te bedenken. Omdat ik net als de meeste mensen een hekel heb aan constant het wiel opnieuw uitvinden houd ik van Enfold een notitieblok bij met de meest voorkomende problemen en oplossingen daarbij. Een aantal daarvan deel ik graag met jullie in deze blog. Het zijn tips die je eenvoudig toe kunt passen in jouw eigen WordPress website.

Voor een deel van deze tips heb je kennis nodig van CSS, hier schreef ik eerder deze blog over. Daarnaast heb je toegang nodig tot je FTP. Houd rekening met het feit dat, als je geen Child-theme aangemaakt hebt, je de gemaakte wijzigingen kwijt bent bij de eerste update van je thema.

1. Tekst onder mobiele menu

Je zult denken een tekst onder mijn mobiele menu? Waarom zou ik dat willen? Iedere internetter is toch bekend met het ingeburgerde hamburgermenu? Lees dan deze blog eens over een A/B test van verschillende mobiele menu’s.  Het lijkt een feit dat bezoekers eerder converteren als er niet alleen de drie welbekende streepjes staan maar als hier meer staat dan dit.Tekst onder toggle mobiel Enfold

Enfold maakt standaard al gebruik van een lijntje rondom het hamburgermenu maar je kunt hier eenvoudig ook een tekst aan toevoegen met de onderstaande code. Je kunt deze toevoegen in de stylesheet met de naam style.css van je child-theme of in de Enfold Quick CSS-optie in de thema instellingen.

De tekst Menu onder de menutoggle is eenvoudig te wijzigen door het te wijzigen in de code.

2. Back to top button op mobiel

Sommige pagina’s op je website kunnen best lang zijn. Enfold heeft standaard op de desktop een back to top button. Dit is het pijltje omhoog wat in een klein transparant vak rechts onderin je website verschijnt als je naar beneden scrollt. Maar gek genoeg ontbreekt dit op mobiel. Terwijl ik het lastiger vind om op mobiel te scrollen dan op de desktop. Tijd om hier verandering in aan te brengen dus. Hoe doe je dat? Voeg de onderstaande code toe aan de thema instellingen Quick CSS of in de style.css van je child-theme.

Back to top Enfold

De back to top button zal verschijnen tot 480 pixel breed. Dit is een gangbaar formaat voor mobiele telefoons.

3. Lijn verwijderen uit de iconen lijst

Ik maak vaak gebruik van opsommingen om de voor- of nadelen van een product of dienst helder te maken. Je kunt hiervoor de standaard bullets gebruiken uiteraard maar dat is niet aan te raden. Hoe laat je de sterke punten van een bedrijf opvallen? Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van groene vinkjes.

Icon list EnfoldHoe plaats je deze groene vinkjes in Enfold? Je kunt gebruik maken van een iconenlijst. Hierin kun je een icoon kiezen, het vinkje dus. Verder heb je de mogelijkheid om een achtergrondkleur, grootte en tekstkleur te kiezen. Ben je er dan? Nog niet helemaal. Een klein beetje CSS is vaak nodig om het geheel wat strakker vorm te geven. Als je dat klaar hebt staat er vaak een grijs stippellijntje naast de vinkjes. En daarvoor is geen standaard mogelijkheid om die uit te schakelen. Geen nood, voer onderstaande code in via style.css of de Enfold Quick CSS-optie en je bent er van af.

4. Pijl bij mouse-over van afbeeldingen verwijderen

Als je een afbeelding invoegt in Enfold en je maakt deze klikbaar, dan verschijnt er een prachtige cirkel met een pijl in als je er met je muis overheen gaat. Er zijn websites waar dit geen enkel probleem is of waar het zelfs wenselijk is. Maar als je een hele strakke website hebt en je wilt dit niet? Dan hierbij de vierde tip die je via de genoemde CSS-methodes aan kunt passen. Voeg de onderstaande code toe.Mouse-over Enfold

5. Standaard deelbuttons van Enfold verbergen

Standaard heeft Enfold onderaan ieder blogbericht een vak met deelbuttons. Dit zijn nette deelbuttons maar geen opvallende. Dit kan een motivatie zijn om deze buttons te willen weghalen. Maar hoe doe je dat? In de instellingen van het thema is geen optie opgenomen om dit standaard uit te schakelen. Voeg de onderstaande CSS-code toe aan je stylesheet of de Quick CSS van het thema.

Share buttons Enfold WordPress theme

6. Verwijder de tekst ‘Meepraten? Draag gerust bij!’

Standaard krijgen bezoekers van je website de tekst te zien ‘Meepraten? Draag gerust bij!’ Niet echt een heel wervende tekst om mensen te motiveren om een reactie te geven toch? Er zijn twee opties. Je hebt de mogelijkheid om deze tekst aan te passen. Maar ik wil je graag laten zien hoe je deze tekst geheel verwijdert. Voeg de onderstaande CSS toe aan je stylesheet of de Quick CSS van je thema.Meepraten Enfold theme

 

7. Conclusie

Heeft het Enfold thema* dan geen nadelen? Uiteraard heeft ook dit thema nadelen, hieronder beschrijf ik de twee belangrijkste voor mij. Het zijn voor mij niet zulke grote nadelen dat ik op zoek ga naar een ander thema. Al wil het niet zeggen dat dit het enige thema is dat ik gebruik voor de websites die ik bouw.

Geen developerlicentie: Je moet per website die je bouwt met dit thema een aparte licentie kopen. Er is voor dit thema geen developerlicentie beschikbaar. Is dit een probleem? Een thema zit bij Lamper Design bij de prijs inbegrepen dus voor de klant is dit geen probleem. Het Divi theme bijvoorbeeld, heeft een licentie die je onbeperkt commercieel in mag zetten.

Eenheidsworst: Laatst kreeg ik de vraag of ik niet moe word van Enfold. Het antwoord daarop is simpel: Nee! Het is een fantastisch thema met oneindig veel mogelijkheden en het is nog steeds constant in ontwikkeling. Daarnaast is er perfect maatwerk mogelijk met het thema dus elke website heeft zijn eigen look and feel. En als laatste, een thema wat perfect te optimaliseren is qua snelheid en conversie is toch wat ieder bedrijf wil?

Wil je het thema uitproberen? Installeer dan eenvoudig een beschikbare demo. Een voorbeeld vind je bijvoorbeeld op de website van telefoon-trainingen.nl, sowieso een goede tip als je op zoek bent naar een telefooncursus. Vergeet deze niet te verwijderen bij het afronden van je website. Vaak kom ik nog diverse pagina’s tegen die geïndexeerd zijn door Google en alleen demo-content bevatten.

Heb je vragen over het thema? Of heb jij tips die je moet delen met andere webdesigners? Laat het weten in een reactie.