Gratis of betaalde plugins en thema’s voor WordPress?

8 min. leestijd

Ik ben dol op gratis dingen, net als de meeste mensen. Zo houden mensen die een WordPress website willen bouwen uiteraard ook van gratis. Maar is gratis altijd een goede keuze? Is een gratis thema of plugin net zo goed als een betaalde variant?

Het antwoord hierop is niet direct heel eenduidig te geven. In deze blog geef ik een aantal redenen waarom je niet of juist wel zou moeten kiezen voor gratis thema’s en plugins.

  1. Updates voor plugins en thema’s
  2. Snelheid van je website
  3. Mogelijkheden gratis vs betaald thema
  4. Mogelijkheden gratis vs betaalde plugins
  5. Support
  6. Betrouwbaarheid
  7. Conclusie

Updates voor plugins en thema’s

Regelmatig verschijnen er updates voor de core van WordPress. Zeg maar de Windows van je website. Moet je al deze updates direct doorvoeren? In principe niet als er geen cruciale veiligheidsupdates zijn. Maar op enig moment zul je toch moeten updaten omdat anders andere plugins of thema-onderdelen niet goed meer zullen functioneren.

Je kunt je vast voorstellen dat betaalde plugins en thema’s eerder compatible zullen worden gemaakt dan gratis versies. Voor mij is dit in ieder geval volkomen logisch. Alleen kan het hierdoor voorkomen dat je zelf aan de slag moet om een plugin aan te passen.

wordpress error 1 1Recent voorbeeld hiervan is dat WooCommerce hun aanroepen vanuit plugins aangepast hebben van woocommerce_ naar wc_. Een kleine stap maar met enorme gevolgen. Dit heeft veel webbouwers uren gekost om handmatig plugins en thema’s aan te passen als het te lang duurde voordat er een bijgewerkte versie van een thema of plugin uitgebracht werd.

Ik wil nog wel graag de kanttekening maken dat ook betaalde plugins of thema’s soms nauwelijks updates krijgen of dat het ook lang duurt. Een betaalde variant is dus geen garantie voor updates. Daarom is het belangrijk om bij de keuze voor een thema of plugin onderzoek te doen naar de geschiedenis, support, enzovoort.

Snelheid van je website

Iedereen wil een snelle website. Leuk voor de eigenaar maar cruciaal voor het succes van je website of webshop. Al eerder schreef ik een aantal blogs over snelheidsoptimalisatie van een WordPress website.

De keuze van een thema zal zeker afhankelijk moeten zijn van de snelheid van het betreffende thema. Wil je weten hoe snel een thema is? Test dit eenvoudig door de demo van een thema door GTmetrix.com te halen. Dit geeft vaak een goede indicatie van de algemene snelheid.

GTMetrix score
Voorbeeld GTMetrix.com scores

Hetzelfde geldt voor plugins, al is dit lastiger te testen. De meeste betaalde plugins kennen overigens een goede refund-regeling. Vaak heb je 30 dagen de tijd om je geld terug te vragen. Dus mocht je echt twijfelen dan kun je de plugin aanschaffen en testen.

Maar wat is nu het verschil in snelheid tussen gratis thema’s en betaalde thema’s? Praktisch gezien zijn betaalde thema’s over het algemeen standaard geïnstalleerd iets langzamer. Waarom? Zijn ze slechter gebouwd? Nee zeker niet. Alleen zit er vaak een heleboel overbodige ballast in die je niet nodig hebt. Denk aan verschillende slider plugins, verschillende social media plugins en meer van dat soort zaken.

Ook zijn betaalde thema’s meestal voorzien van een pagebuilder zoals bijvoorbeeld Visual Composer of een soortgelijke plugin. Een groot aantal premium thema’s maken ook gebruik van hun eigen pagebuilder, denk aan Enfold, Avada en Divi. Dit hoeft niet direct negatief te zijn als je weet hoe je de snelheid kunt optimaliseren. Maar het is een feit dat ook in webdesign less is more geldt.

Wil je liever je eigen thema maken vanaf scratch? Dan is er online heel veel te vinden. Heb je liever een papieren boek dat je stap voor stap verder helpt dan kan ik je dit boek aanbevelen.

Aanpassingen aan je WordPress website

Heb je weinig kennis van programmeren in PHP of een andere programmeertaal? Dan kan het soms best lastig zijn om iets te bouwen waar jij tevreden over bent. Daarnaast is kennis van CSS een belangrijke basisvaardigheid in mijn beleving om een website te kunnen bouwen die voldoet aan alle eisen. Als je meer wilt weten over het aanpassen van een thema met CSS dan raad ik je aan deze blog over CSS te lezen.

Een pagebuilder geeft je de mogelijkheid om snel zaken aan te passen en te dupliceren naar meerdere pagina’s. Je kunt complete pagina’s dupliceren maar ook bepaalde onderdelen als template opslaan.

Wat is het verschil tussen een gratis en betaalde variant van een thema? Gratis versies zijn zoals hierboven beschreven vaak voorzien van minder opties, dus het komt meer aan op kennis van diverse code. Mocht je tijd willen investeren in het leren van de code dan kan dit uiteraard. Wil je snel van start dan adviseer ik je thema te kiezen met een aantal ingebouwde basis features als een pagebuilder en verschillende templates.

WordPress pagebuilder VC
WordPress pagebuilder WP Bakery

Daarnaast is het zeker de moeite waard om te overwegen of jij als ondernemer überhaupt zelf ooit het resultaat gaat bereiken dat een professionele webdesigner in veel minder tijd neer kan zetten. Maak daarom bij de keuze voor een nieuwe website zeker de afweging of je de tijd die je erin zult moeten steken niet beter in je bedrijf kunt steken en de website bouwen aan een professional overlaat.

Voor plugins geldt eigenlijk hetzelfde. Gratis versies zijn vaak voorzien van basis features. Wil je meer, dan bieden veel plugins de mogelijkheid om een pro-versie te kopen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de Paytium plugin. De basisversie voldoet prima als je weinig eisen hebt voor een formulier in WordPress met iDEAL-integratie. Wil je het geheel koppelen aan bijvoorbeeld Mailchimp of ActiveCampaign dan kun je voor een klein bedrag per jaar upgraden naar een pro-versie die dit ingebouwd heeft.

Mogelijkheden gratis vs betaald thema

In de vorige alinea schreef ik al deels over de verschillen tussen betaalde en gratis plugins en thema’s. Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regels. Globaal kun je aanhouden dat een thema dat betaald is meer mogelijkheden heeft dan een gratis thema. Waar moet je dan aan denken? Uiteraard aan een ingebouwde of bijgesloten pagebuilder.

Let wel op, bij veel thema’s op bijvoorbeeld Themeforest zit onder andere de WP Bakery Page Builder (voorheen Visual Composer) ingesloten. Dit is een potentieel veiligheidsrisico aangezien je in het ergste geval weinig of helemaal geen updates hiervoor krijgt, of veel later dan de update beschikbaar is. Mocht je dus een thema willen gebruiken met deze builder aan boord, adviseer ik je die plugin los aan te schaffen en de licentie in te voeren zodat je altijd zelf de updates beheert en niet afhankelijk bent van een themamaker.

Kies je voor een gratis thema, ben je dan echt aangewezen op hard coderen? Nee, gelukkig voor jou zijn ook hier oplossingen voor. Vanaf WordPress 5 zal een pagebuilder deel uitmaken van de WordPress core. Of je hiermee hetzelfde kunt als de eerder genoemde pagebuilders? Het simpele antwoord is: nee. Maar het stelt jou wel in staat om met behulp van blokken een website op te bouwen. Deze pagebuilder heeft de naam Gutenberg, eerder schreef ik hier een blog over.

Daarnaast heb je sinds een tijd een serieuze gratis speler met de naam Elementor. Hier heb ik zelf weinig ervaring mee maar de geluiden in de community hierover zijn zeker positief. Als je hier meer over wilt weten raad ik je aan de website van de makers te bezoeken.

Mogelijkheden gratis vs betaalde plugins

Er zijn op dit moment 54.482 plugins beschikbaar in de WordPress repository. Dit aantal wijzigt dagelijks, maar dit geeft in ieder geval een goede indicatie van het aantal gratis plugins dat beschikbaar is om je website uit te breiden. Dit zijn namelijk alleen de gratis plugins.

De premium WordPress plugins vind je voor een deel op Codecanyon. Hier staan er op het moment van schrijven 6396. En dat is maar een heel klein deel, omdat veel ontwikkelaars ervoor kiezen om de plugins vanaf hun eigen website te verkopen. Google kan je hier zeker bij helpen.

Wat zijn de verschillen dan tussen gratis en premium plugins? Eigenlijk is dat voor een groot deel appels met peren vergelijken. Veel plugins die je op Codecanyon vindt zijn niet te vinden in de gratis repository en andersom.

In grote lijnen kun je aanhouden dat je voor meer geavanceerde onderdelen van je website zelf iets zult moeten bouwen of een premium plugin moet aanschaffen. Twee voorbeelden: om het nieuwsbriefsysteem van ActiveCampaign te koppelen aan je WooCommerce webshop heb je een gratis plugin die prima voldoet voor 1 lijst en geen geavanceerde eisen als verschillende tags, etc. Wil je meerdere lijsten gebruiken en verschillende acties uitvoeren als iemand iets gekocht heeft dan zul je over moeten stappen op een premium plugin als bijvoorbeeld de plugin van ActiveWoo.

Iedereen die enigzins verder is binnen WordPress kent de fantastische plugin van Yoast. Ja die van het groene bolletje 😉 De gratis versie voldoet voor heel veel mensen heel goed. Wil je meer, dan heb je de optie om te upgraden naar een premium versie om meer mogelijkheden te krijgen en uiteindelijk een betere website te krijgen.

Voor mij is de stelregel simpel: als het nodig is koop ik een plugin. Als ik een premium nodig heb, schaf ik die aan. In mijn geval probeer ik dan wel een plugin te zoeken waar een lifetime licentie voor aangeschaft kan worden, zodat ik niet voor elke website opnieuw hoef te betalen.

Support

Soms zit er een bug in een plugin waar jij zelf niet uit komt. Hoe fijn is het dan als je de makers van een plugin om support kunt vragen? Wil ik hiermee zeggen dat je bij gratis plugins geen support krijgt? Zeker niet. Ook hier geldt zoals ik eerder schreef dat er gratis plugins zijn waar de ondersteuning significant beter is dan bij duurbetaalde plugins die nutteloze of zelfs geen antwoorden geven.

Over het algemeen kun je bij veel plugins op Codecanyon ook bekijken hoe de makers met support aanvragen omgaan. Bij de plugin vind je vaak een support onderdeel waar je vooraf rustig kunt bekijken hoe dit werkt en hoe snel de makers reageren. Heel vaak word ook verwezen naar een apart supportforum, dit is lastiger beoordelen omdat je hier pas toegang tot krijgt als je het thema gekocht hebt.

Krijg je bij gratis plugins dan helemaal geen support? Zeker wel. Achter dit Content Management Systeem zit wereldwijd een enorme community. Je kunt je vraag stellen via de plugin-pagina in de repository of via het algemene supportforum van WordPress. Hier kun je uiteraard alleen geen rechten aan ontlenen, aangezien het je niets kost.

Betrouwbaarheid

Als je een thema of plugin installeert kun je hiermee je totale website of webshop open zetten voor aanvallers. Hoe? Een plugin kan malware bevatten dat hier door de makers ingebouwd is. Ditzelfde geldt ook voor een thema. Kun je niet voorkomen? Nee eigenlijk niet. Recent zijn er gevallen bekend van grote gratis plugins die voorzien waren van malafide software. Op het moment dat dit bekend wordt zal de plugin vaak ook per direct verwijderd worden uit de repository en mogelijk alleen na strenge controle weer gewijzigd terugkomen. Voorkomen kun je het dus niet.

Gehackte website

Is dit dan onmogelijk bij betaalde uitbreidingen voor je WordPress website? Nee helaas ook niet. Alleen zal de gemiddelde plugin of themaontwikkelaar wel twee keer nadenken voordat hij of zij dit doet, omdat ze hiermee een groot deel van hun inkomsten kwijt kunnen raken. Maar het is dus geen garantie.

Conclusie

Ik hoop dat alles te volgen was. Een conclusie is er eigenlijk niet. Sowieso zul je zelf moeten beslissen of je kiest voor een gratis oplossing op je website of dat je liever investeert in premium thema’s en plugins. Wat mij betreft heeft betaald absoluut de voorkeur. De hoofdreden voor mij is snelheid in het ontwikkelen (je hoeft het niet zelf te bedenken het alleen te gebruiken) en veiligheid is ook een belangrijk issue. Er zijn mij te veel cruciale updates bekend waarvoor nog geen bijgewerkte gratis plugin was recent na het bekend worden.

Wat is jouw mening? Waar kies jij voor als je een keuze moet maken? Ik ben vooral benieuwd naar je motivatie. Deel het met ons in een reactie.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.