WordPress thema op maat of een Themeforest thema kopen?

8 min. leestijd

Wat is de beste keuze: een WordPress thema helemaal op maat bouwen of een bestaand thema van bijvoorbeeld themeforest zo verbouwen dat het helemaal voldoet aan jouw wensen? Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat heeft onze voorkeur? Wij vertellen het je in deze blog met uiteraard een onderbouwing.

We nemen je in deze blog mee in de ontwikkeling en het onderhoud van een WordPress website. Vanuit onze dagelijkse praktijk geven we je voorbeelden aan waarom bepaalde keuzes in onze ogen beter zijn. En dan vooral gericht op een langere termijn van minimaal 5 jaar.

 1. Themeforest WordPress thema snelheid
 2. Maatwerk WordPress thema snelheid
 3. Themeforest thema updates
 4. Maatwerk WordPress thema updates
 5. Contentbeheer in een Themeforest thema
 6. Contentbeheer in een maatwerk WordPress thema
 7. Design op maat in een Themeforest thema
 8. Design op maat in een maatwerk thema
 9. Conclusie

Themeforest WordPress thema snelheid

Een grote groep webdesigners zal rood aanlopen als je spreekt over thema’s van bijvoorbeeld Themeforest.net want deze zijn traag en bevatten enorm veel overbodige code.

Klopt dat? Ja dat klopt voor een deel. Wat er vaak vergeten wordt te vertellen is dat deze overbodige code alleen milliseconden of zelfs nanoseconden extra laadtijd oplevert. De gemiddelde bezoeker zal hier dus helemaal niets van merken.

gtmetrix snelheid themeforest 1
Themeforest theme GTMetrix

Zeker als je gebruik maakt van een goede kwaliteit hosting met Varnish caching of Litespeed caching zijn deze extra regels code verwaarloosbaar. Test de gemiddelde site uit ons portfolio maar eens met bijvoorbeeld GTMetrix.

Maatwerk WordPress thema snelheid

Is een thema dat op maat gemaakt wordt door een webdesignbureau dan echt zoveel sneller? Onze ervaring is dat dit eigenlijk niet zo is. Ook met de juiste caching zal de snelheid maar minimaal hoger uitkomen in de verschillende online snelheidstesten voor websites.

Het voordeel van maatwerk is dat hier standaard geen extra plugins benodigd zijn. Veel Themeforest themes bevatten bijvoorbeeld Visual Composer of installeren standaard een plugin als Revolution Slider. En ja, dat vertraagt inderdaad over het algemeen een website. Maar dit soort opties vertraagt net zo goed een op maat gebouwd WordPress thema waar dit ingebouwd zou worden.

Themeforest thema updates

Onze ervaring is dat als er grote updates zijn, zoals bijvoorbeeld de geplande update in 2018 naar WordPress 5.x met de ingebouwde Gutenberg Editor, dat 9 van de 10 thema’s hier al lang van tevoren op voorbereid worden en zonder problemen geüpdatet kunnen worden.

Gutenberg in WordPress 5
Gutenberg in WordPress 5.x

Daarnaast blijft het natuurlijk wel van belang om het thema dan ook daadwerkelijk te updaten. Als voorbeeld: als er WooCommerce templates in een theme ingebouwd zitten, moeten deze wel regelmatig vervangen worden door de theme-makers om te voorkomen dat er verkeerde aanroepen in de templatemappen staan.

Let dus wel op als je een thema aanschaft wat de recensies zijn en wanneer de laatste update geweest is. Vaak loont het ook de moeite om de changelogs na te lezen om te kijken hoe snel de makers reageren op bepaalde problemen.

Maatwerk WordPress thema updates

Hier kunnen we eigenlijk relatief kort over zijn.

Zonder actie van de webbouwer zal dit thema niet bijgewerkt worden en gaan er vroeg of laat problemen ontstaan. Dit zal beginnen met php-warnings in de errorlog en uiteindelijk mogelijk kunnen leiden tot fatal errors waardoor jouw complete website offline zal gaan.

Als je een maatwerk thema laat bouwen zul je dus als extra kosten mee moeten nemen omdat je het onderhoud eigenlijk verplicht moet uitbesteden.

Recent hebben wij een opdracht gekregen om een maatwerk WordPress thema te updaten. Uiteindelijk hebben wij na 4 uren zoeken en aanpassingen maken in overleg met de klant besloten om een complete nieuwe WordPress website te gaan bouwen. Zeker met het zicht op Gutenberg in WordPress 5 voorzien wij nog veel meer problemen als wij het op dit moment zouden oplossen.

Is het daarom een keuze om geen maatwerk thema te gebruiken? Dat zeker niet. Maar houd wel rekening met de extra kosten voor het onderhoud.

Contentbeheer in een Themeforest thema

Veel websites die gebouwd worden met een Themeforest thema hebben een pagebuilder aan boord. Dit kan bijvoorbeeld het Enfold thema zijn, Avada, of een ander thema met Visual Composer.

In deze thema’s is het voor onze klanten met een aantal uren uitleg mogelijk om zelf berichten te plaatsen en contentwijzigingen te doen. Ook het aanpassen van foto’s of het toevoegen van nieuwe pagina’s is relatief eenvoudig aan te leren. Zonder kennis van html of CSS  is het mogelijk om met enige investering van tijd en uitleg van je webdesigner je website up-to-date te houden.

Avada builder
Avada builder

Een kanttekening bij het bovenstaande positieve nieuws is dat een Visual Composer vaak zoveel extra opties bevat die je nooit zult gebruiken dat dit wel een negatieve invloed heeft op de laadtijd van je website. Visual Composer is ook lastig te cachen. Als je teveel cacht van je website zullen bepaalde delen niet meer laden. Om dit optimaal in te regelen heb je wel meer dan basiskennis nodig. Het is niet onmogelijk, maar de basis van je website moet wel goed ingesteld worden.

Contentbeheer in een maatwerk WordPress thema

De templates voor een maatwerk thema worden opgemaakt in PHP in combinatie met CSS en HTML. In de basis is het zonder gespecialiseerde kennis niet mogelijk om deze zelf aan te passen of pagina’s toe te voegen.

Het bovenstaande zien wij vaak. Maar gelukkig zien we ook vaak thema’s die opgebouwd worden met bijvoorbeeld Advanced Custom Fields of een vergelijkbare plugin. Hiermee is het voor een deel wel mogelijk voor een gebruiker om aanpassingen te maken of zelf pagina’s toe te voegen.

Helaas komt het vaak voor dat een website die op bovenstaande wijze opgebouwd is niet het benodigde WordPress onderhoud krijgt en daardoor onveilig wordt en bij updates niet meer correct zal functioneren.

Design op maat in een Themeforest thema

Thema’s als Avada en Enfold beschikken over veel templates die je kant en klaar kunt gebruiken en verder inrichten naar jouw wens. Maar uiteraard zijn er soms websites waar al een template voor ontworpen is door bijvoorbeeld een gespecialiseerde grafisch vormgever die vaker voor de opdrachtgever werkt. Heb je dan een probleem als je deze thema’s gebruikt? Of zijn er wel mogelijkheden?

Bindrs WordPress ontwerp op maat
WordPress ontwerp op maat Bindrs.nl

Gelukkig is het geen enkel probleem om ook in deze thema’s alles op maat te stylen. Wij doen dit regelmatig voor onze klanten. Recente voorbeelden hiervan vind je in ons portfolio voor de website van bijvoorbeeld Neurolabs.nl. Het design is bij ons aangeleverd in PDF en wij hebben dit met behulp van het Avada thema en een aantal custom templates omgezet naar de websites die er nu staan.

Is het dan meer werk als een webdesigner een custom thema gebruikt? Nee, ik denk dat het zelfs minder werk is omdat je de basis die er standaard aanwezig is prima kunt gebruiken. Een groot deel van de styling met CSS zorgt voor het uiteindelijke design.

Design op maat in een maatwerk thema

Een design op maat in een thema op maat. De naam zegt eigenlijk al voldoende. Dit thema wordt helemaal op maat gebouwd en je hebt daarom ook geen beperkingen aan de layout. Alles is in principe mogelijk met PHP, CSS en HTML. Je hebt dus alle vrijheid.

Dat wil wel zeggen dat een thema op maat gebouwd voor jou uniek is en daarom altijd duurder uit zal komen in vergelijking met een basisthema dat omgebouwd wordt. Dit loopt al snel op tot een aantal duizenden euro’s, is onze ervaring.

Maar je hebt wel een uniek thema waar alleen jij gebruik van kunt maken. Leg dit in ieder geval vast. Jouw geld wordt hierin geïnvesteerd, zorg dat je hier dan ook het alleenrecht op krijgt.

Conclusie

En nu wil je natuurlijk van ons weten wat het beste is als je een nieuwe website wilt bouwen of laten bouwen. Als je de blog goed gelezen hebt zul je gemerkt hebben dan beide voor- en nadelen hebben. Maar voor ons is er een duidelijk winnaar in gebruiksgemak, veiligheid en kosten. En dat zijn wel de Themeforest thema’s.

Willen wij hiermee zeggen dat het altijd beter is om deze thema’s te kiezen boven een thema op maat? Nee absoluut niet. Maar wij willen wel graag twee tips geven als je dan toch voorkeur hebt voor een maatwerk thema:

 • Zorg dat je het onderhoud uitbesteedt. Hiermee voorkom je dat jouw website na een x-aantal jaren niet meer functioneert omdat je thema verouderde functies in WordPress wil gebruiken.
 • Zorg dat je thema zodanig gebouwd gaat worden dat jullie het zelf als bedrijf ook aan kunnen passen. Uiteraard deze tip alleen toepassen als je hier ook daadwerkelijk behoefte aan hebt.

Wij zijn benieuwd wat jouw voorkeur is. En uiteraard nog benieuwder naar jouw motivatie. Laat je het weten in een reactie?

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.