7 veel gemaakte WordPress fouten

WordPress is een systeem dat wereldwijd heel veel gebruikt wordt. Zowel door ervaren internetbureaus als door beginners. Daar is het systeem ook grotendeels op ingericht. Ben je onervaren en heb je een WordPress vraag; je start Google.nl en tikt in wat je probleem is. De kans is heel groot dat er iemand ergens op de wereld een soortgelijk probleem heeft gehad en zo vriendelijk is geweest om de oplossing voor jou te noteren in een support forum of blog.

Maar toch kom ik regelmatig WordPress websites tegen waar ‘foutjes’ in zitten die echt niet nodig zijn. In deze blog zal ik een aantal van deze zaken benoemen en de oplossing erbij geven. Dat is prettig voor jou: gaat je website weer meer richting een professionele WordPress website. Niet van echt te onderscheiden. Lees daarom snel verder over de veel gemaakte WordPress fouten.

 1. Standaard tagline ‘En nog een WordPress website’
 2. Standaard WordPress favicon gebruiken
 3. Standaard permalink structuur gebruiken
 4. Geen contactformulier op de contactpagina
 5. Geen backup maken van je WordPress website
 6. Vergeten afbeeldingen te comprimeren
 7. WordPress updates negeren

1. Standaard tagline ‘En nog een WordPress website’

Nog een WordPress websiteBijgaand zie je een screenshot van Google gemaakt op zaterdag 21 februari 2016. Je ziet ze nog steeds! De websites met een standaard tagline. Als je WordPress installeert kun je een titel voor je website opgeven. Die wordt vaak door mensen wel ingevoerd. Maar daarnaast is er nog een tagline. Dit is een beschrijving van je WordPress website. Een aanvulling op je websitetitel dus.

Een tagline is dus een regel met daarin de beschrijving van je website. Standaard voegt WordPress hier dus ‘En nog een WordPress website toe’. Maar hoe wijzig je dit?

Tagline WordPressAls je ingelogd bent op je website ga je naar:

 • Weergave
 • Klik op je op customizer
 • Onder Site identiteit heb je de mogelijkheid om een Websitetitel in te voeren;
 • Direct daaronder zie je een veld Ondertitel. Dit is je tagline. Maak hier slim gebruik van.

Mijn advies is om een unieke tagline te kiezen die in 1 zin beschrijft waar jouw website over gaat. Hiermee communiceer je duidelijk met je doelgroep en is het voor de bezoekers van je website direct duidelijk wat je bedrijf doet.

2. Standaard WordPress favicon gebruiken

Favicon WordPressDe favicon is een deel van de identiteit van je website. Het is een klein icoontje dat geassocieerd wordt met je website. Het wordt weergegeven in de paginatitel in het tabblad van je browser. Maar als iemand jouw website toevoegt aan zijn of haar favorieten wordt daarbij ook je favicon getoond.

Veel mensen laten het standaard favicon staan, of deze wordt meegenomen in een premium thema dat geïnstalleerd wordt. Pas het aan en geef je website een persoonlijke touch!

Je kunt ervoor kiezen zelf een favicon te maken met bijvoorbeeld Adobe Photoshop of je gebruikt een gratis online favicon creator. Tegenwoordig kun je ook gewoon gebruik maken van een png of jpg bestand dat je invoegt in de WordPress customizer. Hoe voeg je die favicon dan in?

Favicon invoegen in WordPress website

Als je ingelogd bent op je website ga je naar:

 • Weergave
 • Klik op je op customizer
 • Onder Site identiteit heb je de mogelijkheid om een afbeelding te selecteren. Deze moeten minimaal 512 pixels breed en hoog zijn en vierkant.

Deze customizer opties zijn niet altijd nodig voor het instellen van een favicon. Veel premium thema’s hebben de mogelijkheid om via de thema-opties een eigen favicon te kiezen.

Om professioneel over te komen is het echt nodig om je favicon aan te passen als je dit nog niet gedaan hebt. En je weet nu hoe het moet, dus wat houdt je tegen?

3. Standaard permalinkstructuur gebruiken

Een permalink is een permanente statische snelkoppeling naar een specifieke pagina of blog in je WordPress website. De standaard permalink structuur van WordPress is gelijk aan www.jewebsite.nl/?p=122. Dit ziet er niet alleen erg slecht uit maar het is ook niet goed voor je SEO optimalisatie en je bezoekers.

Een gebruikers- en zoekmachinevriendelijke permalinkstructuur helpt je niet alleen beter te ranken in de zoekmachines, maar het ziet er ook professioneel uit voor de bezoekers van je website. Als je WordPress geïnstalleerd hebt, vergeet dan niet om wijzigingen te maken aan je permalink structuur onder Instellingen > Permalinks.

Permalinks WordPress

Om het meeste resultaat te behalen op het gebied van SEO adviseer ik om keywords te gebruiken in de permalinkstructuur.

4. Geen contactformulier op de contactpagina

Nog steeds kom je ze tegen. Websites waar geen contactformulier gebruikt wordt.  Wat je veel ziet is dat er wel een contactpagina aangemaakt wordt maar dat hier alleen de contactgegevens op staan. Dit is echt een grote misser! Je maakt het mensen onnodig moeilijk om contact met je op te nemen. Dat is de belangrijkste reden. En daarnaast zal je mailbox ook al snel vollopen met nutteloze spamberichten.

Contactforms WordPressEn de oplossing voor deze misstap is zo eenvoudig. Maak gebruik van een eenvoudig contactformulier met bijvoorbeeld Contact Form 7 of Ninja Forms.

Wil je meer? En er ook iDEAL of Paypal betaalmogelijkheden aan koppelen zoals op de website van bijvoorbeeld Praktijk Sherpa? Schaf dan de Gravity Forms plugin aan. Hiermee heb je echt volledige vrijheid om een flexibel en gebruikersvriendelijk contactformulier op je WordPress website te plaatsen.

5. Geen backup maken van je WordPress website

Als je de titel leest zijn er eigenlijk twee reacties mogelijk. Nou vooruit, drie.

 1. Uiteraard heb ik dat goed geregeld
 2. Oeps… Ik ben even weg.
 3. Dat heeft mijn webdesigner ingeregeld voor mij

WordPress backupDrie totaal verschillende keuzes. Maar met een verregaande impact op het moment dat je een backup nodig hebt. Te vaak hoor en lees ik van mensen die zelf aan hun website gaan sleutelen zonder een backup te hebben. Russisch roulette met je website dus. Sterker nog, met je bedrijf. Dat wil je niet toch? En het kan zo eenvoudig opgelost worden. Zelfs zonder bijkomende kosten.

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe groot het verlies zou zijn voor je bedrijf als je website een aantal dagen niet bereikbaar is? Menig ondernemer vertrouwt op het onderhoudscontract van Lamper Design en is daarom verzekerd van een goede backup. Standaard maak ik gebruik van de DirectAdmin backup. Daarnaast maak ik ook gebruik van de Updraftplus Pro plugin die alle door mij beheerde websites automatisch dagelijks veilig stelt in Dropbox indien gewenst.

Vanaf nu verzekerd van een automatische backup van je complete WordPress website? Stel dit dan in via Direct Admin of de controlpanel van je hostingbedrijf of installeer één van de volgende plugins:

6. Vergeten afbeeldingen te comprimeren

Een belangrijk punt dat vaak vergeten wordt bij het optimaliseren van een website zijn de afbeeldingen. Er zijn twee dingen die je eenvoudig kunt toepassen om een goed geoptimaliseerde afbeelding vooraf op de website te plaatsen.

 • Comprimeer de afbeelding voordat je deze uploadt. Dit kan bijvoorbeeld met Adobe Photoshop; kies dan voor de optie ‘opslaan voor web’. In het vervolgscherm kun je door middel van een slider de compressie instellen. Dit is vaak per afbeelding verschillend maar meestal geeft een compressie van 50% al een aanzienlijk kleiner bestand. Gebruik indien mogelijk een JPG-extensie, deze heeft standaard de beste compressie
 • Sla de afbeeldingen op in het formaat waarin ze gebruikt worden op de website. Dus als voorbeeld: je afbeelding wordt gebruikt in 200 x 300 pixels. Sla deze dan ook in dit formaat op voordat je deze uploadt naar de WordPress mediabibliotheek. Dit voorkomt namelijk dat WordPress tijdens het laden van je website de afbeelding moet resizen. Dat kost namelijk kostbare laadtijd. In Adobe Photoshop opslaan voor web kun je ook het formaat van de afbeelding instellen.
Afbeeldingen WordPress comprimeren

Links de ongecomprimeerde afbeelding, rechts 50% compressie

Als de afbeeldingen geupload zijn kun je ook nog meer doen om de afbeeldingen te verkleinen. Gebruik hiervoor een tool als bijvoorbeeld EWWW Image optimizer of WP Smush.It. Een tool die ik standaard installeer is de plugin Imsanity. Met deze plugin kun je ingeven dat een afbeelding bijvoorbeeld nooit groter kan zijn dan 1024 x 1024px. Mocht de geuploade afbeelding toch groter zijn dan wordt de grootte automatisch aangepast. Hiermee voorkom je dus enorme bestandsgroottes.

De compressie is dus voor een belangrijk deel van invloed op de laadsnelheid van je WordPress website. Wil je weten hoe je de snelheid kunt testen? Lees dan deze blog.

7. WordPress updates negeren

Wil je een veilige WordPress website en heb je deze blog over WordPress veiligheid niet gelezen? Dan is het belangrijk dat je deze tip goed doorneemt. Dit vind ik zelf de belangrijkste tip van alle zeven veel gemaakte WordPress fouten. Als je deze niet goed op orde hebt loopt je website namelijk een groot risico.

De tip is kort en krachtig: Update je WordPress Core, plugins en thema om de veiligheid op je website op een hoog niveau te houden.

WordPress updatesVaak hoor ik dat mensen zeggen dat het up-to-date houden van WordPress websites eenvoudig is. Grotendeels klopt dit ook. Maar wat doe jij als de update mislukt? Of als je website instabiel wordt door het updaten van een bepaalde plugin die niet compatible is met andere plugins? En wil je je daar druk om maken? Vraag gratis een offerte aan voor het onderhoud van je website en focus vooral op je bedrijf.

Heb je één van de onderstaande plugins op je website geïnstalleerd? Laat je dan extra goed adviseren over het updaten van je website.

 • Woocommerce, heeft vaak aangepaste template-bestanden die overschreven worden bij een update;
 • Sensei, is erg gevoelig en geeft regelmatig problemen na een update;
 • Membership plugins, als de update niet goed uitgevoerd wordt, is er kans dat je hele website open staat voor alle bezoekers;
 • Multi-language plugins, wees voorzichtig met updaten en zorg dat je altijd een goede backup van je website hebt. Regelmatig gaan er pagina’s door elkaar of worden ze gekoppeld aan een andere taal. En wie lost dat op? Ik bedruk nogmaals het belang van een webdesigner met kennis van zaken;

Dit is maar een kleine selectie van plugins die regelmatig problemen geven en complex zijn om te updaten. Maar ook de relatief eenvoudig te updaten plugin Yoast SEO, die bijna iedereen heeft, veroorzaakt regelmatig onverklaarbare problemen. Overweeg daarom nogmaals het belang van een onderhoudscontract.

Conclusie over veel gemaakte WordPress fouten

Dit was het weer voor deze week. Hoeveel van de bovenstaande punten waren op jouw WordPress website van toepassing? Ik ben benieuwd! Durf je het te delen in de reacties?

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van de blog neem dan gerust contact op via info@lamper-design.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *