Beste formaat voor Pinterest afbeeldingen?

12 min. leestijd

Benieuwd welk formaat je Pin afbeeldingen op Pinterest moeten hebben? Welke afmetingen de hoogste conversie brengen? Op internet wordt veel gechat en gediscussieerd over dit onderwerp. En er is nogal wat onduidelijkheid. Dit artikel is bedoeld om de verschillende formaten uit te leggen waarin je Pinterest-afbeeldingen kunt maken.

Pinterest afbeeldingsformaten

Er zijn twee aspecten belangrijk als we het hebben over afbeeldingsformaten op Pinterest. De grootte van de afbeelding, uitgedrukt in pixels, en de aspect ratio, die wordt benoemd in verhoudingen. Pinterest adviseert in ieder geval de volgende afmetingen en aspect ratio’s aan te houden:

Standaard Pin: 1000 x 1500 pixels –  ratio: 2:3
Idee Pin / Video Pin: 1080 x 1920 pixels  –  ratio: 9:16

Bord omslag / Profielfoto: 1080 x 1080 pixels  –  ratio: 1:1
Profiel omslag: 800 x 450 pixels  –  16:9 ratio

Zoals je ziet worden afbeeldingen benoemd in termen van verhoudingen. Wanneer je je grafisch ontwerpen maakt, kun je ze dus een beeldverhouding geven tussen 1:1 en 1:2,1.

Pinterest heeft altijd aanbevolen om Pins ten minste 1000 pixels breed te ontwerpen. Als inspiratie kun je ook in Canva kijken, hier worden deze formaten ook gepromoot als perfect voor Pinterest.

Zie de onderstaande afbeelding voor een weergave van de verschillende lengtes die je Pins kunnen hebben:

Pinterest afmetingen

Wij raden aan om de standaard afmeting van 1000 x 1500 px te gebruiken, dan zit je altijd goed en hoef je niet bang te zijn dat Pinterest je Pin afsnijdt omdat deze te lang is.

De 2:3-verhouding, dicht bij het midden, staat bekend als de ideale Pinterest-maat en wordt daardoor ook sterk aanbevolen door Pinterest zelf. Je hoeft je pin ontwerpen niet te beperken tot de 2:3-verhouding, maar aangezien deze als “ideaal” wordt aanbevolen, laten we bespreken waarom dit zo is.

Wat maakt 2:3 de ideale Pinterest aspect ratio verhouding?

Zolang als wij ons kunnen herinneren (en dat is heel lang) heeft Pinterest een 2:3-verhouding aanbevolen. De aspect ratio 2:3 is geen algoritme of zoiets, het gaat over het ontwerp. De 2:3 verhouding is populair in de fotografie- en ontwerpwereld. Laten we kijken waarom 2:3 zo’n perfecte verhouding maakt.

 • De meeste camera’s fotograferen in een 2:3-beeldverhouding
 • Het ligt heel dicht bij de zogenaamde “gulden snede”
 • Het is eenvoudig om te ontwerpen met de Regel van Derden

DSLR camera’s fotograferen in 2:3 beeldverhouding

De 2:3-beeldverhouding is de verhouding van een afgedrukte foto van 10×15 cm. Hier is een interessant feit over camera verhoudingen: “Deze beeldverhouding is al in gebruik als de standaard voor 35mm camera’s sinds Oskar Barnack het koos als het formaat om te gebruiken in Leica camera’s in het begin van de 20ste eeuw.” Deze 2:3-verhouding is gebruikelijk en wordt al sinds mensenheugenis in de fotografie gebruikt!

Wat is de Gulden Snede?

De verhouding 2:3 ligt zeer dicht bij de gulden snede, die leidt tot de gouden rechthoek. De gouden rechthoek is een rechthoek met zijden in de gulden snede verhouding, dat is ongeveer 1:1.618. Vertaal dat naar Pinterest-taal en je hebt een Pin-ontwerp van 900 bij 1445. Dus heel dicht bij hét juiste formaat van 1000 bij 1500 pixels Maar…De Gulden Snede is echter veel meer dan de afmetingen van een rechthoek:

“De gulden snede is een wiskundige verhouding. Hij wordt vaak aangetroffen in de natuur, en wanneer gebruikt in ontwerpen, bevordert hij biologisch en natuurlijk uitziende composities die er esthetisch aangenaam uitzien… In feite zijn onze hersenen schijnbaar geprogrammeerd om voorwerpen en afbeeldingen te prefereren die de gulden snede gebruiken. Het is bijna een onderbewuste aantrekkingskracht en zelfs kleine aanpassingen die zorgen dat een afbeelding dichter bij de gulden snede ligt, hebben een grote impact op onze hersenen.”– Bron Canva

Met de gulden snede in gedachten is het belangrijk om na te denken over waar je elementen in je rechthoek (afbeelding) plaatst. Denk zorgvuldig na over waar de ogen van de kijker zich op zullen richten als ze jouw pin zien!

de gulden snede regel voor pinterest

Regel van Derden

Vergelijkbaar met de “Gulden Snede”, maar een beetje eenvoudiger, is de “Regel van Derden”. Elke verhouding kan de derdenregel bij het ontwerp gebruiken, maar omdat het meestal onder fotografie-ontwerp wordt besproken, zien we dat de derdenregel vaak wordt uitgelegd in de 2:3-verhouding. De Regel van Derden is waarschijnlijk de meest besproken regel die we in de fotografie kennen. Het is vaak ook de eerste compositieregel die je leert op een fotografiecursus of -school. De derdenregel is een zeer effectieve techniek, maar kan juist ook heel goede resultaten geven wanneer hij wordt gebroken. Het volgen van de derdenregel houdt de foto in balans en helpt om te zorgen dat het aandachtspunt in de foto ook echt de aandacht trekt van de kijker.

De derdenregel kan eenvoudigweg worden uitgelegd door je voor te stellen dat je de beeldzoeker verdeelt in drie vlakken, zowel horizontaal als verticaal. Het raster wat je dan krijgt bestaat uit twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen, ieder op 1/3 deel. Daardoor krijg je een raster van 9 gelijke vlakken en 4 kruispunten van de lijnen.

regel van derden voor beste pinterest afbeeldingen 800x531 1

Breedte van Pins op Pinterest

Pins kunnen vrijwel elke breedte hebben. Pinterest raadt aan om pins ten minste 1000 pixels breed te maken, maar het hoeft niet exact dat aantal te zijn. Hoewel Pinterest momenteel geen pins weergeeft op 1000 pixels breed, raden wij aan om ze tenminste zo breed te maken. Waarom?

Omdat ze het aanbevelen en je nooit weet wanneer ze iets veranderen en beginnen met het weergeven van grotere afbeeldingen. Begin met 1000 pixels breed, maar als je ze breder wilt hebben, kan dat. Als je pin-afbeeldingen in je berichten plaatst en deze over de volledige breedte wilt gebruiken, gebruik je de verhoudingen om bepalen wat jouw breedte:lengte zal zijn.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verhoudingen berekenen

We gebruiken de 2:3-verhouding als voorbeeld. Gebruik de vooraf bepaalde breedte om de onbekende lengte te vinden. De berekening is: breedte vermenigvuldigen met 3 en vervolgens delen door 2.
Als ik mijn pins 800 pixels breed wil maken, dat is dat 800×3=2400 en 2400/2=1200.

Onze Pins afmetingen zijn dan dus 1000 × 1200. Het berekenen van verhoudingen van 1:2.1 in elke afmeting is veel gemakkelijker. Neem gewoon de breedte en vermenigvuldig deze met het tweede getal, delen is niet nodig. Dus bijvoorbeeld 1000 × 2.1=1680 pixels. Zijn jullie er nog;)

De maximale lengte van Pins

De meningen over het niet kunnen ontwerpen van Pins die langer zijn dan een 2:3-verhouding lopen sterk uiteen. Wij geloven daar niet in en denken dat jij dat ook niet hoeft te doen. Je kunt best Pins ontwerpen die langer zijn.

Geschiedenis afbeeldingsformaten Pinterest

 • Begin van Pinterest – de maximale cut lag bij 1:3.5 (2.100)
 • Zomer 2016 – de eerste reductie van de lengte naar 1:2.8 (1680)
 • 2017 – de maximale lengte wordt verkort tot 1:2.6 (1560)
 • Begin 2018 – de langste Pin-afmeting gaat naar 1:2.1 (1260)
 • 2019 – geen andere wijzigingen maar vasthouden aan de 2:3-verhouding
 • 2020 – best converterende pin 1000 bij 1500 pixels

Pinterest zelf zegt:”Aangezien Pins in kolommen zijn gerangschikt, geven verticale afbeeldingen het beste beeld en de beste prestaties. We raden aan om een verticale beeldverhouding van 2:3 te gebruiken. Er is geen juiste maat voor Pins, maar houd er rekening mee dat langere pins misschien afgekapt worden.

Wij kunnen niet echt zeggen wanneer en waarom een lange Pin wordt afgekapt. We zien bijvoorbeeld langere Pins eerder op mijn mobiel dan op mijn desktop. Sterker nog, wij zien zelfs Pins die  langer zijn dan de 1:2.1-verhouding. Dus Pinterest vindt het oké om Pins langer te ontwerpen dan de ideale 2:3-verhouding. Probeer een paar verschillende lengtes te ontwerpen. Experimenteer ermee. Jouw publiek en inhoud zijn anders dan die van alle anderen.

lange pins op pinterest the pinfluencers 800x800 1

Worden lange Pins niet lager gerankt door Pinterest?

De mensen die het Pinterest-beleid bepalen, vonden dat super lange Pins, dus die met een 1:3.5-verhouding, zorgden voor een slechte gebruikerservaring in de feed voor pinners. De missie van Pinterest is om mensen te helpen zoeken en vervolgens dingen te ontdekken waar ze van houden. Ze vonden dat deze “Giraffe” Pins het moeilijker maakten voor pinners om die dingen te ontdekken.

Vanaf 2017 begon Pinterest met het analyseren van pin-lengtes. Ze hebben hun algoritme-geheimen niet volledig vrijgegeven, maar de kern ervan is: als een Pin tweemaal zoveel ruimte in beslag neemt, moet deze meer betrokkenheid demonstreren.

Dus ze zeggen niet “deze Pin is lang, we laten hem niet zien.” Ze willen alleen meer betrokkenheid zien bij langere Pins – en het mooie is dat de meesten ervan ook daadwerkelijk meer betrokkenheid krijgen! Als ze tenminste goed ontworpen zijn. Overigens zie je op Pinterest een breed scala aan pin-lengtes die goed presteren.

Onze aanbeveling is om verschillende lengtes uit te proberen. Deins niet terug voor het ontwerpen van langere pins als ze er goed uitzien en werken voor jou.

Pins voor Pinterest ontwerpen?

Bij de grootte gaat het niet in de eerste plaats over het algoritme. Het gaat om de looks. Het klinkt flauw, maar Pinterest is vooral een visueel platform en dus is het uiterlijk van je Pin belangrijk. Afmetingen zijn niet het allerbelangrijkste element als het gaat om het ontwerpen van je Pins. Belangrijker is dat de pin goed is ontworpen. Dat hij er goed uitziet en de aandacht van je gewenste publiek trekt.

Richt je op het ontwerpen van Pins die aanspreken, resoneren met je publiek en opvallen in de smartfeed. Hopelijk helpt de toelichting van wat de 2:3-verhouding ideaal maakt je om te begrijpen dat hoe elementen in je afbeelding worden geplaatst een groot verschil maakt – ongeacht de lengte van je Pin.

Canva gebruiken om Pinterest Pin te maken?

Canva is een zeer populair grafisch ontwerpplatform dat wordt gebruikt voor een veel verschillende soorten projecten, waaronder het maken van beelden voor social media platforms zoals Pinterest. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface, talloze sjablonen en een breed scala aan designelementen die je kunt gebruiken om aantrekkelijke en effectieve Pins te maken.

Waarom Canva gebruiken voor Pinterest Pins?

Canva Pinterest Pin maken
 1. Gebruiksgemak: Canva is een toegankelijk platform, zelfs voor mensen zonder enige grafische ontwerpervaring maakt dit het mogelijk om visueel aantrekkelijke Pins te maken;
 2. Sjablonen: Er zijn specifieke Pinterest-sjablonen die je kunt gebruiken als uitgangspunt, wat het ontwerpproces versnelt;
 3. Personalisatie: De mogelijkheid om kleuren, lettertypen en afbeeldingen te wijzigen, stelt je in staat om een ontwerp te maken dat perfect past bij je merk of boodschap. Volledig in je eigen huisstijl, snel je eigen Pins maken;
 4. Beeldbank: Canva biedt een uitgebreide bibliotheek met gratis en betaalde afbeeldingen, pictogrammen en andere grafische elementen. Als je wilt kun je jouw eigen beelden toevoegen.

Hoe maak je een Pinterest-beeld in Canva?

 1. Selecteer een sjabloon: Ga naar de Canva-website en kies een Pinterest-sjabloon dat past bij het soort Pin dat je wilt maken;
 2. Aanpassen: Gebruik de drag-and-drop-functie om elementen zoals tekst, afbeeldingen en pictogrammen toe te voegen of te verwijderen;
 3. Kleuren en lettertypen: Pas kleuren en lettertypen aan om het ontwerp in lijn te brengen met je huisstijl;
 4. Opslaan en downloaden: Als je tevreden bent met je ontwerp, kun je het opslaan en downloaden in verschillende formaten zoals JPG, PNG of zelfs GIF;
 5. Uploaden naar Pinterest: Ga naar je Pinterest-account en upload het beeld als een nieuwe Pin. Vergeet niet een goede SEO beschrijving en relevante trefwoorden toe te voegen aan je Pin om de zichtbaarheid te vergroten.

Hulp nodig bij je Pinterest Marketing? Neem dan contact op met het Pinterest Marketing Bureau van Archana. Zij heeft ons ook geholpen om dit artikel te voorzien van de juiste afmetingen. Alleen zijn we sterk, samen zijn we véél sterker! Als je meer wilt weten over Pinterest verwijzen we je graag naar onze Pinterest tips in de kennisbank.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.