Hoeveel afspraken maak jij per week? En hoe vaak gebruik je daarvoor een online boekingssysteem? Je maakt afspraken voor je werk en voor je prive. Aangezien wij in het jaar 2016 leven worden veel van die afspraken gelukkig al digitaal gemaakt. Hoe makkelijk zou het zijn als je de afspraak van de kapper of pedicure direct online in hun systeem op hun website kunt maken? Gemak dient de mens! Kun je eindelijk die ouderwetse papieren agenda de deur uit doen.
Er zijn voor WordPress diverse systemen waarmee het mogelijk is om online boekingen te maken. Een aantal daarvan, zoals bijvoorbeeld SuperSaas maken gebruik van een iframe op jouw website. Dit betekent simpelweg dat je hun website in een frame op jouw website te zien krijgt. De duurdere varianten zijn wel te embedden op je website zodat ze onderdeel uitmaken van je huisstijl.
Iframes zijn sowieso ouderwets en zorgen regelmatig voor problemen op responsive WordPress websites. Ze schalen namelijk niet mee omdat ze een vaste waarde meekrijgen voor de afmetingen. En als jij een responsive website hebt wil het nog niet zeggen dat de website die geladen word in het iframe dit ook is. Kortom, gebruik geen iframes. Je wilt jouw potentiële klanten toch ook een optimale beleving van jouw bedrijf geven? Zorg dan ook dat je website op mobiel 100% functioneert. Anders jaag je mensen weg en loop je dus omzet mis. Oké, genoeg over hoe een boekingssysteem in je website bouwen niet moet. Deze blog is natuurlijk geschreven om te vertellen hoe je het wel kunt doen.
In deze blog maak ik gebruik van affiliate plugins naar de plugin. Waarom? Het kost jou niets extra als je via mijn links de plugins koopt. En het levert mij een kleine commissie op. Zo helpen wij elkaar. Je herkent deze links aan een *.
In mijn zoektocht voor Pedicurepraktijk LooptGoed uit Waddinxveen kwam ik een pareltje tegen. De wens van Elja was: klanten moeten online een afspraak kunnen maken. Een heldere wens. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Bookly plugin*. En hier heb ik geen seconde spijt van gehad.
- Wat is de Bookly plugin?
- Wat kost dit boekingssysteem?
- Hoe installeer je de Bookly plugin?
- Basisconfiguratie instellen
- Kapper, pedicure of coach? Voer je diensten in
- Dubbele afspraken in je agenda?
- Koppeling met online betaalsystemen
- Live voorbeeld Bookly plugin op LooptGoed.nl
- Zijn er nadelen?
- Conclusie
1. Wat is de Bookly plugin
De Bookly plugin is een boekingssysteem voor WordPress. Het systeem is volledig te integreren in een bestaande WordPress website en eenvoudig aan te passen aan de huisstijl. En vervolgens met een beveiligde koppeling ook aan je Google Calender te koppelen. Maar daarover later meer.
Zoals je kunt zien op de bijgevoegde screenshot zijn er gigantisch veel mogelijkheden. De belangrijkste op een rij:
- Google Calendar synchronisatie
- Responsive en volledig in huisstijl te customizen
- Woocommerce koppeling
- Compatible met WordPress Multi Language plugin, de meest gebruikte meertaligheidsplugin voor WordPress
- Koppeling met diverse betaalmogelijkheden, sinds kort ook geschikt voor iDEAL
2. Wat kost dit boekingssysteem?
Een licentie voor de Bookly plugin kost jaarlijks 89 dollar. Als je wilt kun je hier nog extra uitbreidingen bij kopen. Na mijn ervaring op de website van LooptGoed ben ik overtuigd dat deze plugin zijn geld dubbel en dwars waard is. Wil je de plugin direct bestellen? Klik dan op de onderstaande banner en bestel jouw licentie.
3. Hoe installeer je de Bookly plugin?
De plugin kan geïnstalleerd worden zoals je elke andere willekeurige WordPress plugin installeert. Na aanschaf op Themeforest* heb je direct de mogelijkheid om de plugin te downloaden. Sla het ZIP-bestand lokaal op en ga in het dashboard van je website naar plugins > nieuwe plugin uploaden. Installeer en activeer de Bookly plugin.
Uiteraard is het ook mogelijk om de plugin via File Transfer Protocol programma’s zoals bijvoorbeeld Filezilla of Cyberduck te uploaden. Die keuze is aan jou zelf.
4. Basisconfiguratie instellen
Begin met het invoeren van al je behandelingen. In dit specifieke geval waren het alleen pedicurebehandelingen. Zorg dat je vooraf een overzicht hebt van alle data die je in gaat voeren. Vaak zullen het alle behandelingen zijn. Dit kan gelden voor een kapper, een pedicure maar ook een huisarts of zonnestudio kan prima gebruik maken van de Bookly WordPress plugin.
Voer ook al je medewerkers in. Er zijn klanten die altijd bij dezelfde medewerker geknipt willen worden (ik dus). Geef mensen dan ook de mogelijkheid hiervoor te kunnen kiezen. Gemak dient de mens, zei ik eerder in deze blog al.
Voer een dienstrooster in. Dit kun je zien als de openingstijden van jouw bedrijf. Dit geldt dus niet voor een specifieke medewerker, maar voor iedereen.
Voer per werknemer in wat zijn/haar werktijden zijn. Mensen kunnen dan direct de afspraak bij hun favoriete medewerker maken. Hiermee maak je de klant tevreden. Er is geen betere reclame dan tevreden klanten.
Gaan je medewerkers op vakantie? Of is je bedrijf tijdens de vakanties alleen op gewijzigde tijden open? Ook deze data kun je kwijt in de Bookly plugin.
Als je alle bovenstaande punten doorlopen hebt staat de basis van je systeem.
5. Kapper, pedicure of coach? Voer je diensten in
Je kunt een onbeperkt aantal diensten invoeren. Beginnen jouw afspraken standaard op de halve uren? Je kunt het instellen in Bookly. Betalen jouw klanten achteraf? Die optie is uiteraard ook aanwezig. Wil je nieuwe klanten laten betalen via bijvoorbeeld iDEAL? Koppel Bookly dan met behulp van Mollie en ook die optie is beschikbaar.
Hier zie je een overzicht van de ingevoerde diensten van Bookly. Je kunt direct een prijs en de duur van een behandeling opgeven bij het instellen van je diensten.
Naast het reserveren van diensten kun je Bookly op nog veel meer manieren inzetten. Een aantal voorbeelden op een rij:
- Tankstations: voor de verhuur van aanhangwagens
- Bedrijven: om intern het uitlenen van bijvoorbeeld beamers, laptops en allerlei andere apparatuur te regelen
- Autogarages: voor het reserveren van hun huurauto’s, maar ook voor het maken van een reparatieafspraak
- Webdesigners: voor het reserveren van trainingen. Groepsreserveringen zijn uiteraard ook mogelijk in Bookly
- Coaches: voor het beheren van hun agenda
6. Dubbele afspraken in je agenda?
Elja van Pedicurepraktijk LooptGoed maakte voor sommige met name oudere klanten nog gebruik van de papieren agenda. Ook hiervoor is een oplossing gecreëerd. Je kunt de Bookly plugin koppelen aan Google Calendar. Hoe werkt dit? Is dit veilig?
Om de koppeling te maken tussen Bookly en Google Calendar moet je een API key en API secret aanmaken bij https://developers.google.com/?hl=nl. Wat is een API key? Dit is een unieke code waarmee jouw website kan communiceren met de servers van Google. Door de unieke code is het zeker dat jij het bent. Het klinkt ingewikkeld, maar in de Bookly plugin staat stap voor stap beschreven wat je moet doen om de koppeling tot stand te brengen. Het kostte mij om precies te zijn tien minuten om de koppeling werkend te krijgen.
Maar dit punt ging over dubbele afspraken. Hoe voorkom je dit met deze koppeling? Stel dat je een klant hebt die een afspraak maakt buiten jouw boekingsplugin om. Plaats deze afspraak dan handmatig in de Google Calendar. Op het moment dat iemand anders dan wil boeken via de website is het tijdstip van de door jou handmatig gemaakte afspraak niet meer beschikbaar.
7. Koppeling met online betaalsystemen
Het was al lange tijd mogelijk om Bookly te koppelen aan het webshop systeem van Woocommerce met daarin een koppeling voor diverse betaalproviders zoals Mollie of Sisow. Dit was en is een omslachtige manier als je geen webshop hebt. Aangezien Woocommerce een vrij zware belasting voor je server is adviseer ik altijd om deze niet te installeren als het niet nodig is. Mocht je webshop traag draaien en overweeg je een verhuizing naar een andere provider? Lees dan de blog over het verhuizen van een WordPress website en laat je overtuigen.
Recent is er door Bookly de optie toegevoegd om te betalen via het Nederlandse Mollie. Hierdoor is het mogelijk geworden om klanten direct online te laten betalen. Dit is erg prettig. Voor de klanten omdat ze direct kunnen afrekenen en voor de ondernemers omdat zij direct over hun geld beschikken.
Een bezoeker van je website is overigens niet verplicht om direct af te rekenen. De plugin kent ook de mogelijkheid voor bezoekers om aan te geven dat ze ter plaatse betalen, tenzij de beheerder deze optie uitschakelt uiteraard.
8. Live voorbeeld Bookly plugin op LooptGoed.nl
Er zijn nog diverse pagina’s te vullen met informatie over de Bookly plugin. Maar de documentatie en support* is erg goed geregeld. Wil je meer weten over de plugin dan adviseer ik je hier als eerste in te kijken. De plugin werkt in vier stappen die ik hieronder toe wil lichten. De benaming en keuzes is uiteraard afhankelijk van je bedrijf.
8.1 Kies een dienst, categorie en geef beschikbaarheid op
Op het eerste scherm maak je een keuze voor welke categorie je wilt boeken en wat voor dienst je af wilt nemen. Dit kan bijvoorbeeld bij de kapper zijn ‘heren’ als categorie en dienst ‘wassen’ en knippen. Bij de pedicure zijn de behandelingen vrij algemeen dus is er een keuze gemaakt voor 1 categorie en 1 behandeling. Dit komt ook omdat de tarieven van alle pedicurebehandelingen gelijk zijn. Je kunt hier dus uiteraard in variëren voor jouw bedrijf.
Onderaan het scherm zie je een regel over beschikbaarheid. Hier kan je klant meteen aangeven wanneer hij/zij beschikbaar is zodat hij niet een hele week hoeft door te scrollen om zo snel mogelijk een afspraak te maken. En ja, daar is hij weer: gemak dient de mens.
8.2 Datum en tijd kiezen voor je boeking
Na het kiezen van een behandeling krijg je meteen een lijst te zien met mogelijke data en tijden voor je afspraak. Ook dit wordt uiteraard vertoond in de huisstijl van je website.
Als je klikt op een tijdstip van je keuze ga je automatisch door naar de volgende pagina. Hier voer je je persoonlijke gegevens in. Je kunt zelf kiezen welke velden je verplicht wilt maken. Want heb je wel eens nagedacht of een telefoonnummer wel verplicht moet zijn bij een reservering? Dit kan mensen afschrikken. Bedenk dus goed wat je daadwerkelijk voor gegevens nodig hebt.
8.3 Persoonsgegevens invoeren
8.4 Betalen in Bookly
Zoals eerder in deze blog aangegeven kun je met Bookly alle kanten op qua betalen. Er is een speciale koppeling met Mollie waarmee onder andere iDEAL, Sofort Banking, Mr. Cash en dergelijke opties beschikbaar komen. Verder heeft de plugin standaard Paypal afhandeling aan boord. Als laatste kun je ervoor kiezen om klanten pas op locatie af te laten rekenen.
9. Zijn er nadelen?
De hele blog is vrij positief opgebouwd. Zijn er dan echt geen nadelen aan deze plugin te ontdekken? Het meest simpele antwoord zou zijn nee. Voor de prijs die je betaalt voor deze plugin krijg je werkelijk een enorm arsenaal aan mogelijkheden.
Er is een klein nadeel dat ik ontdekt heb tijdens het testen. Af en toe reageert de plugin niet als je bijvoorbeeld een datum ingeeft of op ‘volgende’ klikt. Dit heeft te maken met wp-admin-ajax, heb ik uitgezocht. Maar dit probleem treedt op bij diverse plugins en ook bij verschillende thema’s. Dus voor mij is het niet overduidelijk dat dit een probleem is van de Bookly plugin.
Verder heb ik geen nadelen kunnen ontdekken. Wat vind jij een nadeel? Laat het dan weten in een reactie zodat andere mensen hier mogelijk rekening mee kunnen houden in hun overweging bij de keuze voor een boekingsplugin voor WordPress.
10. Conclusie
Zoals eerder vermeld ben ik heel erg tevreden over de plugin. Regelmatig zijn er updates waarmee functionaliteiten toegevoegd worden en de plugin blijft functioneren bij nieuwe WordPress-versies. Heb jij het onderhoud van je WordPress website goed geregeld? Blijf scherp op de updates van deze plugin en test het liefst eerst op een aparte testomgeving of alles nog functioneert na het updaten.
Wat mij verder nog opviel is dat de plugin perfect responsive is zonder dat hiervoor wijzigingen in de CSS gemaakt moeten worden. Dat vind ik persoonlijk een groot voordeel en kan jou ontzettend veel tijdswinst opleveren.
Ben jij op zoek naar een systeem om reserveringen via je WordPress website te gaan maken? Bekijk dan de online volledig functionerende demo waarbij je ook in de backend kunt kijken hoe het systeem opgebouwd is.
Ben je nog niet overtuigd? Dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt de plugin zelf gratis testen. Er is een lite versie met beperkte functionaliteit beschikbaar, deze kun je installeren via de plugin sectie van je website.
Heb je vragen of opmerkingen over de plugin? Laat dan een reactie achter of stuur een e-mail naar info@lamper-design.nl.