Maak jij gebruik van WordPress en vind jij het ook zo moeilijk om een geschikt WordPress thema te vinden? Logisch, de keuze is ook enorm. Je hebt de gratis thema’s die je kunt gebruiken en wil je het jezelf makkelijker maken dan kun je rondkijken op websites zoals bijvoorbeeld Themeforest.net. Maar waar let je op? In dit artikel leggen we eerst uit waar je het best op kunt letten bij de aanschaf van een thema. Daarnaast hebben wij 6 tips specifiek het Enfold thema voor WordPress, wat wij bij een aantal door ons ontwikkelde websites gebruikt hebben.
In dit artikel maken wij gebruik van affiliate links naar de plugins en thema’s. Waarom? Het kost jou niets extra als je via onze links de plugins koopt. En het levert ons een kleine commissie op. Zo helpen wij elkaar. Je herkent deze links aan een *.
Inhoudsopgave
Goed WordPress thema vinden?
Als eerste een drietal punten waarop je echt moet letten voor je een WordPress thema aanschaft:
- Wanneer is het voor het laatst bijgewerkt? Dit is eenvoudig te bekijken op Themeforest, het wordt al weergegeven op de overzichtspagina.
- Is het thema responsive? Er zijn namelijk nog steeds thema’s te koop die niet responsive zijn.
- Hoe zijn de ervaringen van andere gebruikers? Als je webdesigner in wilt huren, ga je toch ook eerst kijken wat de ervaringen van anderen hiermee zijn? Doe dit zeker ook voor een thema.
Er zijn nog diverse andere zaken waar je op kunt letten, maar aangezien deze blog specifiek over het Enfold WordPress thema gaat zullen we die achterwege laten.
Het Enfold thema van Krisie* is ondertussen 254.000 keer verkocht. 10700 mensen hebben een beoordeling achtergelaten op Themeforest en het gemiddelde cijfer is 4,8 van de maximaal haalbare 5 sterren. Dit zegt ons in ieder geval iets over de kwaliteit van dit WordPress thema.
Waarom het Enfold thema?
Er zijn veel redenen op te noemen waarom je zou kunnen kiezen voor het Enfold thema. Een aantal zullen we hieronder opsommen en uitleggen.
- Het Enfold thema is compatible met bijna iedere WordPress plug-in. En zeker de bekende plug-ins als Woocommerce webshop module, Event Calender Pro, WordPress Multi Language en nog vele anderen. Wij kennen verschillende andere premium WordPress thema’s die niet compatible zijn met alle genoemde plug-ins. En het is vervelend als je hier pas later achter komt. In de Enfold changelog kun je bekijken wat een nieuwe versie voor functionaliteiten en bugfixes heeft gekregen;
- Compatible met alle moderne browsers;
- Out-of-the box veel mogelijkheden;
- Maatwerkoplossingen gemakkelijk te integreren. Is de gewenste optie niet in het thema aanwezig? Dan bouw je het er met PHP, JavaScript of een andere programmeertaal zelf in. Een voorbeeld hiervan is de recent door ons ontwikkelde makelaarswebsite voor van Huyse makelaars;
- Up-to-date, als er een WordPress-update is waarbij de functionaliteiten veranderen is het Enfold thema bijna altijd het eerste thema dat een update uitbrengt;
- Geweldige Enfold support afdeling, zij beschikken over een eigen supportforum waar je al veel antwoorden vindt op vragen die je misschien hebt. Staat jouw vraag er niet tussen? Registreer je op het forum en stel je vraag. Meestal wordt deze binnen 24 uur beantwoord;
- Het thema is perfect te optimaliseren voor de snelheidstesten en ook de erg belangrijke Google Pagespeed Insights-testen. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld eens een Enfold demo. Er zijn ook verschillende Enfold WooCommerce demo shops te bekijken via hun eigen website.
Voor ons zijn dit genoeg redenen om, als het nodig of een specifieke wens van een klant is, zonder problemen gebruik te maken van het Enfold thema voor WordPress. Maar soms lopen ook wij tegen problemen aan. Dat zijn dan vaak geen grote problemen, maar meer wensen die wij hebben of die onze klanten hebben.
Gelukkig is voor bijna elk probleem een oplossing te bedenken. Omdat wij net als de meeste mensen een hekel heb aan constant het wiel opnieuw uitvinden houden wij van het Enfold thema een notitieblok bij met de meest voorkomende problemen en oplossingen daarbij.
Een aantal daarvan delen we graag met jullie in dit artikel. Het zijn tips die je eenvoudig toe kunt passen in jouw eigen WordPress website, alleen als je gebruik maakt van het Enfold thema uiteraard.
Voor een deel van deze tips heb je kennis nodig van CSS, hier schreven we eerder dit artikel over css over.
Daarnaast heb je toegang nodig tot je FTP. Houd rekening met het feit dat, als je geen Enfold Child theme aangemaakt hebt, je de gemaakte wijzigingen kwijt bent bij de eerste update van je thema.
Mis geen WordPress tips meer.
Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.
1. Extra tekst onder mobiele menu
Je zult denken een tekst onder mijn mobiele menu? Waarom zou ik dat willen? Iedere internetter is toch bekend met het ingeburgerde hamburgermenu? Lees dan eens een artikel over een A/B test van verschillende mobiele menu’s. Het lijkt een feit dat bezoekers eerder converteren als er niet alleen de drie welbekende streepjes staan maar als hier meer staat dan dit.
Het Enfold thema maakt standaard al gebruik van een lijntje rondom het hamburgermenu maar je kunt hier eenvoudig ook een tekst aan toevoegen met de onderstaande code. Je kunt deze toevoegen in de stylesheet met de naam style.css van je child-theme of in de Enfold Quick CSS-optie in de thema instellingen.
#advanced_menu_toggle:after { content: "Menu"; font-size: 14px !important; left: 2px; position: absolute; top: 30px; }
De tekst Menu onder de menu toggle is eenvoudig te wijzigen door het te wijzigen in de code.
2. Back to top button op mobiel
Sommige pagina’s op je website kunnen best lang zijn. Enfold heeft standaard op de desktop een back to top button. Dit is het pijltje omhoog wat in een klein transparant vak rechts onderin je website verschijnt als je naar beneden scrollt. Maar gek genoeg ontbreekt dit op mobiel. Terwijl het lastigerer is om op mobiel te scrollen dan op de desktop. Tijd om hier verandering in aan te brengen dus.
Hoe doe je dat? Voeg de onderstaande code toe aan de thema instellingen Quick CSS of in de style.css van je child-theme.
De back to top button zal verschijnen tot 480 pixel breed. Dit is een gangbaar formaat voor mobiele telefoons.
@media only screen and (max-width: 480px) { .av-subheading.av-subheading_below { font-size: 20px!important; } }
3. Lijn verwijderen uit de iconen lijst in Enfold theme
Wij maken regelmatig gebruik van opsommingen om de voor- of nadelen van een product of dienst helder te maken. Je kunt hiervoor de standaard bullets gebruiken uiteraard maar dat is niet aan te raden. Hoe laat je de sterke punten van een bedrijf opvallen? Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van groene vinkjes.
Hoe plaats je deze groene vinkjes in Enfold? Je kunt gebruik maken van een iconenlijst. Hierin kun je een icoon kiezen, het vinkje dus. Verder heb je de mogelijkheid om een achtergrondkleur, grootte en tekstkleur te kiezen. Ben je er dan? Nog niet helemaal. Een klein beetje CSS is vaak nodig om het geheel wat strakker vorm te geven. Als je dat klaar hebt staat er vaak een grijs stippellijntje naast de vinkjes. En daarvoor is geen standaard mogelijkheid om die uit te schakelen.
Geen nood, voer onderstaande code in via style.css of de Enfold Quick CSS-optie en je bent er van af.
.avia-icon-list .iconlist-timeline { display: none; }
4. Pijl bij mouse-over van afbeeldingen verwijderen
Als je een afbeelding invoegt in het Enfold thema en je maakt deze klikbaar, dan verschijnt er een prachtige cirkel met een pijl in als je er met je muis overheen gaat. Er zijn websites waar dit geen enkel probleem is of waar het zelfs wenselijk is.
Als je een hele strakke website hebt en je wilt dit niet? Dan hierbij de vierde tip die je via de genoemde CSS-methodes aan kunt passen. Voeg de onderstaande code toe.
.image-overlay { visibility: hidden; }
5. Standaard deelbuttons van Enfold thema verbergen
Standaard heeft het Enfold thema onderaan ieder blogbericht een vak met deelbuttons. Dit zijn nette deelbuttons maar geen opvallende.
Dit kan een motivatie zijn om deze buttons te willen weghalen. Maar hoe doe je dat? In de instellingen van het thema is geen optie opgenomen om dit standaard uit te schakelen.
Voeg de onderstaande CSS-code toe aan je stylesheet of de Quick CSS van het thema.
.av-share-box {display:none;}
6. Verwijder de tekst ‘Meepraten? Draag gerust bij!’
Standaard krijgen bezoekers van je website de tekst te zien ‘Meepraten? Draag gerust bij!’ Niet echt een heel wervende tekst om mensen te motiveren om een reactie te geven toch?
Er zijn twee opties. Je hebt de mogelijkheid om deze tekst aan te passen. Maar wij willen je graag laten zien hoe je deze tekst geheel verwijdert. Voeg de onderstaande CSS toe aan je stylesheet of de Quick CSS van je thema.
.minitext {display:none;}
7. Conclusie
Heeft het Enfold thema dan geen nadelen? Uiteraard heeft ook dit WordPress thema nadelen, hieronder beschrijven wij de twee belangrijkste voor ons. Het zijn voor ons niet zulke grote nadelen dat we altijd op zoek gaan naar een ander thema al zijn we tegenwoordig ook heel erg van van het Flatsome thema en Avada. Daarnaast maken we ook steeds vaker gebruik van de standaard WordPress editor in Gutenberg.
Geen developerlicentie voor het Enfold thema: Je moet per website die je bouwt met dit thema een aparte licentie kopen. Er is voor dit thema geen developerlicentie beschikbaar. Is dit een probleem?
Een thema zit bij Lamper Design bij de prijs van de website ontwikkeling inbegrepen dus voor de klant is dit geen probleem. Het Divi theme bijvoorbeeld, heeft een licentie die je onbeperkt commercieel in mag zetten. Al zouden wij je sterk afraden dit thema te gebruiken in verband met een onstabiel platform.
Eenheidsworst: Het is een fantastisch thema met oneindig veel mogelijkheden en het is nog steeds constant in ontwikkeling. Daarnaast is er perfect maatwerk mogelijk met het thema dus elke website heeft zijn eigen look and feel. En als laatste, een thema wat perfect te optimaliseren is qua snelheid en conversie is toch wat ieder bedrijf wil?
Wil je het thema uitproberen? Installeer dan eenvoudig een beschikbare demo. Een voorbeeld vind je bijvoorbeeld op de website van telefoon-trainingen.nl, sowieso een goede tip als je op zoek bent naar een telefooncursus. Vergeet de demo van het Enfold thema niet te verwijderen bij het afronden van je website.
Vaak komen wij nog diverse pagina’s tegen die geïndexeerd zijn door Google en alleen demo-content bevatten als we een website overnemen voor WordPress onderhoud.
Heb je vragen over het Enfold thema? Of heb jij tips die je moet delen met andere webdesigners? Laat het ons weten.