Gratis afbeeldingen nodig? Je vindt ze op deze 25 sites!

5 min. leestijd

Gratis afbeeldingen zijn ideaal voor blogposts en social media posts. Wanneer je een blog hebt, zakelijk of privé, dan is het altijd aan te raden om ook gebruik te maken van fotomateriaal. Op social media doen posts het ook beter met beeldmateriaal erbij. Helaas heb je lang niet altijd zelf het juiste fotomateriaal en je bent ook niet altijd in de gelegenheid om een passende foto te maken. Dan heb je gratis afbeeldingen nodig, ook wel rechtenvrije foto’s. Dit zijn foto’s die door anderen zijn gemaakt en die vrij zijn voor hergebruik. Als je een foto gebruikt die niet rechtenvrij is kun je worden aangeklaagd door de maker van de foto. Dit is namelijk plagiaat. Het is dus echt verstandig om te kiezen voor gratis afbeeldingen, zodat je geen onnodige risico’s loopt.

Gratis afbeeldingen voor je WordPress website

Gratis afbeeldingen zijn heel makkelijk te vinden, maar je moet wel even weten waar je moet zoeken. Natuurlijk kun je via Google gaan zoeken en filteren op rechtenvrije foto’s, maar in veel gevallen blijft er dan maar weinig fotomateriaal over. Het nadeel hiervan is dat de foto’s die overblijven vaak al honderden of duizenden keren door anderen zijn gebruikt. Niet echt ideaal dus! Wij hebben 25 websites voor je verzameld waar je terecht kunt voor een flinke dosis gratis afbeeldingen.

1. Pixabay

We starten direct met de website die wij het meest gebruiken: Pixabay. Hier kun je een gigantische verzameling gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit vinden. Je kunt echt van alles vinden en het is mogelijk om gewoon in het Nederlands te zoeken. Soms kan het wel meer resultaat opleveren als je in het Engels zoekt naar de juiste rechtenvrije foto’s. Naast de gewone zoekfunctie kun je ook gebruik maken van filters om de beste foto’s te vinden, zoals liggende of staande foto’s.

2. MorgueFile

Als wij een foto niet kunnen vinden op Pixabay, dan schakelen we over naar MorgueFile. Hier zijn letterlijk honderdduizenden rechtenvrije foto’s te vinden. Het is wel nodig om in het Engels te zoeken, maar je krijgt er ook veel voor terug. Hier kun je echt de meest uiteenlopende gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit vinden.

3. Jaymantri

Jay Mantri is een bekende naam in de wereld van fotografie. Hij noemt zichzelf een foto-ontwerper. Als je naar zijn werk kijkt dan zie je dat dit meer dan terecht is. Je kunt al zijn foto’s gratis gebruiken zolang dit voor legale doeleinden is. Deze vind je op de website Jaymantri. Het nadeel is wel dat het om een grote bibliotheek aan gratis afbeeldingen gaat waarin je niet kunt zoeken naar specifieke afbeeldingen.

4. Gratisography

Gratisography heeft een groot assortiment gratis afbeeldingen die je zowel privé als commercieel mag gebruiken. Een heel aantrekkelijk voordeel van deze website is dat er wekelijks nieuwe rechtenvrije foto’s worden geüpload. Een nadeeltje is dat je niet makkelijk kunt zoeken naar passende foto’s. De website maakt namelijk geen gebruik van categorieën.

5. Picjumbo

Picjumbo is een handige website om te gebruiken in je zoektocht naar de perfecte rechtenvrije foto. Je kunt gebruik maken van tags en van de aanwezige categorieën om het gewenste fotomateriaal te vinden. Het is bij Picjumbo zelfs mogelijk om de foto’s per mail te ontvangen. Hiervoor moet je je wel registreren.

6. New Old Stock

Ben je op zoek naar vintage fotomateriaal voor je blog of bijvoorbeeld social media? Dan is dit de website die alles heeft wat jij zoekt. New Old Stock heeft een flinke verzameling vintage fotografie voor je klaarstaan. Het gaat om rechtenvrije foto’s uit een verder verleden, waardoor deze gratis afbeeldingen vooral heel interessant zijn voor iedereen die de geschiedenis in wil duiken.

7. Snapwire Snaps

Snapwire Snaps is een website voor en door fotografen. Je kunt hier niet alleen gratis afbeeldingen vinden voor privé of commercieel gebruik, maar je kunt zelf ook fotomateriaal toevoegen. Heb je dus zelf nog mooie foto’s die anderen misschien wel kunnen gebruiken? Dan kun je ze hier uploaden. Het aanbod rechtenvrije foto’s is groot, maar het zoeken wordt je niet heel makkelijk gemaakt.

8. Stokpic

Stokpic heeft een ruim assortiment gratis afbeeldingen om te gebruiken voor legale doeleinden. Deze foto’s zijn van goede kwaliteit en je kunt gebruik maken van de categorieën om de best passende rechtenvrije foto’s te vinden. Stokpic is makkelijk in gebruik en je hoeft je niet te registreren.

9. Pexels

Pexels is een uitstekende website voor gratis afbeeldingen, vooral omdat het aanbod rechtenvrije foto’s dagelijks groeit. Iedere dag worden er namelijk 5 nieuwe afbeeldingen aan het aanbod van Pexels toegevoegd. Je kunt de juiste foto’s vinden door te zoeken via tags en keywords.

10. ISO Republic

Deze website werd opgericht om ontwerpers en ontwikkelaars sterk fotomateriaal te bieden voor hun zelfstandige projecten. Uiteindelijk kan iedereen nu bij ISO Republic terecht voor rechtenvrije foto’s van uitstekende kwaliteit. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief. Als je dit doet krijg je met regelmaat nieuwe rechtenvrije afbeeldingen in je mailbox. Natuurlijk kun je op de website ook gewoon gratis afbeeldingen downloaden.

11. Picography

Voor scherpe, hoogwaardige en pakkende foto’s kun je ook uitstekend bij Picography terecht. Deze website biedt je een mooie collectie gratis afbeeldingen voor privé en commercieel gebruik. De zoekfunctie kan wel wat lastig zijn.

12. LibreShot

Eenvoudige foto’s kunnen precies zijn wat jij nodig hebt. Deze vind je bij LibreShot. De website biedt je een verzameling foto’s die vooral alledaagse dingen mooi in beeld brengen. Het resultaat is een collectie gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit voor veelzijdig gebruik.

13. I’d Pin That

Zoek je naar goede afbeeldingen voor het maken van een board op Pinterest? Dan is I’d Pin That een uitstekende website. Deze website werd namelijk speciaal ontwikkeld voor mensen die zoeken naar gratis foto’s om boards mee te maken voor Pinterest.

14. Plixs

Wil je jouw blogs niet alleen sieren met gratis afbeeldingen, maar ook met rechtenvrije video’s? Dan zit je goed bij Plixs. Hier kun je een mooi assortiment hoogwaardige foto’s en video’s vinden die je vrij mag gebruiken voor privé en commerciële doeleinden.

15. Get Refe

Get Refe is een website waar je terecht kunt voor zowel betaalde als gratis afbeeldingen. Het is een zeer complete verzameling van uniek fotomateriaal. Je kunt op de homepage aangeven dat je wilt zoeken in het assortiment gratis foto’s. Je ziet dan direct het complete aanbod verschijnen. Om de juiste rechtenvrije afbeeldingen te vinden kun je gebruik maken van de zoekfunctie.

16. Splitshire

Splitshire maakt de zaken graag makkelijk. Je kunt heel eenvoudig zoeken naar de gewenste gratis afbeeldingen en downloaden is al even makkelijk. De categorieën zijn slim aangebracht en alle foto’s zijn volledig vrij van rechten. Wel wordt door Splitshire heel duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is dat je de gratis afbeeldingen zelf doorverkoopt, maar dit ligt natuurlijk voor de hand.

17. Unsplash

Unsplash biedt veel mogelijkheden. Je kunt de gratis afbeeldingen eenvoudig downloaden, maar je kunt deze ook in je mailbox ontvangen. Hiervoor is het nodig om je bij Unsplash te registreren. Als je wilt kun je zelf ook mooie rechtenvrije foto’s uploaden voor anderen. Elke tien dagen worden er tien nieuwe foto’s aan het assortiment toegevoegd, dus het aanbod blijft groeien.

18. Travel Coffee Book

Reisblogs worden mooier met de hoge resolutie foto’s van Travel Coffee Book. De meest inspirerende reisfoto’s zijn hier te vinden. Alle rechtenvrije afbeeldingen zijn te vinden op één pagina, dus je hebt direct een heel compleet overzicht. Het nadeel hiervan is wel dat er geen zoekfunctie aanwezig is.

19. JeShoots

Op JeShoots vind je zowel gratis afbeeldingen als foto’s waarvoor je een klein bedrag moet betalen. Al het fotomateriaal op deze website is verdeeld in acht verschillende categorieën om het zoeken naar de juiste gratis foto makkelijker te maken.

20. Foodies Feed

Heb je een foodblog en zoek je naar de mooiste afbeeldingen van smakelijke gerechten? Of zoek je wellicht fotomateriaal voor op de menukaart van je restaurant? Waar je de foto’s ook voor nodig hebt, de beste rechtenvrije foodfoto’s kun je vinden bij Foodies Feed.  

21. Kaboompics

Voor hoge resolutie foto’s kun je goed terecht bij Kaboompics. Deze website maakt het zoeken naar de beste gratis foto heel makkelijk. Je kunt niet alleen gebruik maken van de gewone zoekfunctie, maar je kunt de resultaten vervolgens ook filteren. Filter bijvoorbeeld op kleur of op horizontaal / verticaal.

22. FancyCrave

Als je zoekt naar creatieve foto’s die rechtenvrij zijn dan is FancyCrave een uitstekende optie. Je kunt niet alleen enkele foto’s downloaden, maar het is ook mogelijk om complete fotopakketten te downloaden. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd, maar deze bijdrage is vrij in te vullen. Het is dus mogelijk om de pakketten ook gratis te downloaden.

23. GoodFreePhotos

De website GoodFreePhotos is een goede keuze als je zoekt naar reisfoto’s. Alle gratis afbeeldingen op deze website zijn verdeeld in categorieën. Je kunt zoeken op basis van locatie. Dit is eigenlijk alleen handig als je echt zoekt naar specifieke foto’s van een bepaald land of een bepaalde plaats.

24. Life of Pix

De gratis afbeeldingen die je op Life of Pix vindt kun je makkelijk delen of hergebruiken. Deze gebruiksvriendelijke website maakt het heel eenvoudig om de beste rechtenvrije foto’s te vinden voor de meest uiteenlopende doeleinden.

25. StockSnap

De zoekfunctie van StockSnap is echt ideaal. Binnen een paar klikken heb je een assortiment foto’s voor je die perfect passen bij jouw onderwerp. Het aanbod gratis afbeeldingen is groot en alle foto’s zijn van hoogwaardige kwaliteit.

Creative Common Zero License

Verreweg de meeste websites waar je terecht kunt voor rechtenvrije foto’s bieden de gratis afbeeldingen aan vanuit een CCZL, ook wel een Creative Common Zero License. Dit is een licentie die toestaat dat de foto’s gratis mogen worden verspreid voor legale doeleinden. Nu gaan we er natuurlijk vanuit dat jullie de rechtenvrije foto’s inderdaad alleen gebruiken voor legale doeleinden, maar we vonden het toch wel de moeite waard om dit er even bij te vermelden.

De foto’s op bovenstaande websites zijn dus gratis zolang ze voor legale zaken worden gebruikt. Dit mogen privé of commerciële doeleinden zijn. Voor onder meer social media en je (zakelijke) blogs kun je dus uitstekend gebruik maken van de gratis afbeeldingen.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(verplicht)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.