First Contentful Paint (FCP) is een verouderde metriek die werd gebruikt om de prestaties van een WordPress website te meten, specifiek hoe snel de eerste visuele inhoud wordt weergegeven aan de gebruiker. Deze metriek meet de tijd vanaf het moment dat een gebruiker een URL intypt of op een link klikt, tot het moment dat de eerste inhoud – zoals tekst, afbeeldingen, of non-white canvas – zichtbaar wordt op het scherm.

Belang van FCP

FCP is essentieel omdat het een vroege indicatie geeft van de laadsnelheid van een website. Een snelle FCP zorgt ervoor dat gebruikers meteen iets te zien krijgen, wat helpt om de perceptie van snelheid te verbeteren en kan bijdragen aan een betere gebruikerservaring. Als de FCP langzaam is, kan dit leiden tot een hogere bounce rate, omdat gebruikers mogelijk vertrekken voordat de pagina volledig is geladen.

Hoe werd FCP Gemeten?

FCP wordt gemeten in milliseconden (ms) en wordt vastgelegd door web performance tools zoals Google PageSpeed Insights, Lighthouse, en andere analyseplatforms. Deze tools geven je inzicht in hoe snel de eerste inhoud van je pagina verschijnt en bieden aanbevelingen om de laadtijd te verbeteren.

Wat beïnvloedt FCP?

Verschillende factoren kunnen de FCP van een website beïnvloeden, waaronder:

  1. Serverrespons tijd: Een snelle serverrespons draagt bij aan een snellere FCP.
  2. Renderen van JavaScript en CSS: Complexe of grote JavaScript- en CSS-bestanden kunnen de tijd vertragen die nodig is om de eerste inhoud te renderen.
  3. Netwerk condities: Slechte netwerkverbindingen kunnen de tijd verlengen die nodig is om de inhoud naar de browser te verzenden.
  4. Resource prioritering: Het correct prioriteren van kritieke bronnen (zoals stijlen en scripts) kan de FCP verbeteren door ervoor te zorgen dat de belangrijkste inhoud eerst wordt geladen.

Voorbeeld

Stel je voor dat een gebruiker je website bezoekt en de pagina laadt. FCP wordt gemeten vanaf het moment dat de gebruiker de pagina begint te laden tot het moment dat de eerste zichtbare inhoud (zoals een koptekst of een afbeelding) wordt weergegeven. Dit betekent dat zelfs als de volledige pagina nog niet is geladen, de gebruiker al een deel van de inhoud kan zien en mogelijk begint te interageren met de site.

Verbeteren van FCP

First Contentful Paint was een cruciale metriek voor het meten van de gebruikerservaring op je website. Door aandacht te besteden aan FCP en deze te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je website snel en responsief is, wat leidt tot hogere tevredenheid en betrokkenheid van je gebruikers. Voor gedetailleerde informatie en tips over het verbeteren van FCP, kun je gebruik maken van tools zoals Google PageSpeed Insights.

Sinds maart 2024 is de FCP vervangen voor de INP metric in Googles Core Web Vitals.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.