Als website eigenaar kom je regelmatig in aanraking met de technische aspecten van websitebeheer (tenzij je WordPress onderhoud hebt natuurlijk), zoals het instellen van redirects.

Een htaccess 301 redirect is een goede manier om bezoekers van een oude niet meer bestaande of gewijzigde URL automatisch door te sturen naar een nieuwe URL binnen je website of WordPress webshop, zonder dat dit invloed heeft op de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van de website.

Dit is vooral handig wanneer je de structuur van een site hebt veranderd, pagina’s hebt verplaatst of oude content hebt verwijderd die nog steeds verkeer trekt.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente omleiding van één URL naar een andere. Deze redirects worden vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat de SEO-waarde van een oude pagina, zoals linkautoriteit en ranking power, wordt overgedragen aan de nieuwe pagina. Dit is altijd nodig om te voorkomen dat je verkeer en rankings verliest na het wijzigen van URL’s op je site.

Hoe stel je een 301 redirect in via .htaccess?

Om een 301 redirect in te stellen via een .htaccess bestand, moet je toegang hebben tot de root van je website, waar het .htaccess-bestand zich bevindt. Dit bestand is een configuratiebestand gebruikt door Apache web servers. Het beheren van dit bestand vereist basis kennis van serverbeheer en voorzichtigheid – een verkeerde aanpassing kan je site ontoegankelijk maken.

Hier zijn de stappen die je moet volgen om een 301 redirect in te stellen:

  1. Toegang tot het .htaccess bestand: Dit bestand vind je in de root directory van je website. Je kunt het bewerken met een FTP-client of via een bestandsmanager in je hosting control panel.
  2. Voeg de redirect regel toe: Om een 301 redirect in te stellen, voeg je de volgende regel toe aan je .htaccess-bestand:
    Redirect 301 /oude-pagina.html /nieuwe-pagina.html
  3. Vervang /oude-pagina.html met de oude URL (relatief ten opzichte van de root van de site) en /nieuwe-pagina.html met de pad naar de nieuwe locatie van de pagina.
  4. Sla op en upload het bestand: Nadat je de wijzigingen hebt aangebracht, sla je het .htaccess-bestand op en upload je het terug naar de server als je het offline hebt bewerkt. Zorg ervoor dat je het opslaat zonder bestandsextensie, gewoon als .htaccess.
  5. Test de redirect: Bezoek de oude URL om te controleren of de redirect correct werkt en je naar de nieuwe URL leidt.

Het is belangrijk om te onthouden dat wijzigingen in het .htaccess bestand onmiddellijk van invloed zijn en dat een fout in de syntax van dit bestand kan leiden tot fouten op je website. Als je niet zeker bent van je acties, is het altijd een goed idee om een back-up van het bestaande .htaccess bestand te maken voordat je wijzigingen doorvoert.

Door slim gebruik te maken van 301 redirects via het .htaccess bestand, kun je de gebruikerservaring en SEO-prestaties van je website aanzienlijk verbeteren, waardoor bezoekers en zoekmachines de juiste content efficiënt kunnen vinden.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.