Omleidingsmeldingen in Google Search Console

De melding “Pagina met omleiding” binnen Google Search Console (GSC) informeert webbeheerders dat een bepaalde pagina op hun website een omleiding bevat. Omleidingen zijn essentiële instructies die bezoekers en zoekmachines doorsturen van de ene URL naar een andere. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de inhoud van een pagina is verplaatst of wanneer de URL-structuur van een website is aangepast.

Belang van omleidingen

Omleidingen zijn cruciaal om de gebruikerservaring en de SEO-ranking van een website te behouden. Een correct ingestelde omleiding zorgt ervoor dat bezoekers niet op een 404-foutpagina belanden en behoudt de paginaranking en linkwaarde, wat bijdraagt aan de algemene zichtbaarheid van de website in zoekmachines.

Soorten omleidingen

Binnen WordPress zijn er verschillende soorten omleidingen beschikbaar. De twee meest voorkomende zijn:

  1. 301-omleiding (permanente omleiding): Deze informeert dat de oorspronkelijke pagina permanent naar een nieuwe URL is verplaatst. Dit is de meest SEO-vriendelijke omleiding, daar het de meeste linkwaarde naar de nieuwe pagina doorstuurt.
  2. 302-omleiding (tijdelijke omleiding): Deze meldt dat de oorspronkelijke pagina tijdelijk naar een nieuwe URL is verplaatst en is ideaal voor situaties waar de inhoud tijdelijk is verplaatst, zoals tijdens onderhoud of een promotie.

Actie ondernemen

Bij het ontvangen van een “Pagina met omleiding”-melding in GSC, is het van cruciaal belang om te controleren of de omleiding gewenst is. Indien ongewenst, moet deze zo snel mogelijk worden opgelost om SEO-problemen te voorkomen.

Hoe problemen oplossen?

  1. Controleer de soort omleiding: Ga na of de gebruikte omleiding het juiste type is. Als een pagina bijvoorbeeld permanent is verplaatst, gebruik dan een 301-omleiding in plaats van een 302.
  2. Onderzoek de URL’s: Zorg ervoor dat zowel de originele als de nieuwe URL correct zijn en dat de nieuwe URL de beoogde pagina weergeeft.
  3. Verifieer in GSC: Na het aanbrengen van wijzigingen, verifieer in Google Search Console dat de problemen zijn opgelost door de betreffende pagina opnieuw te laten indexeren.

Een “Pagina met omleiding”-melding in Google Search Console is een belangrijke waarschuwing voor websitebeheerders. Het correct oplossen van deze meldingen is van belang om een optimale gebruikerservaring en SEO-prestaties te handhaven.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.