301 redirect in WordPress maken?

5 min. leestijd

Is je WordPress website recent verhuisd naar een andere hostingprovider of heb je een nieuwe website gemaakt? Een pagina of bericht aangepast en is hierdoor de permalink gewijzigd? Genoeg redenen te bedenken om jezelf af te vragen (of bij je webdesigner na te vragen) of er 301-redirects aangemaakt zijn. Waarom? Omdat je posities in Google anders wel eens behoorlijk aan het dalen kunnen zijn. En iedereen wil toch graag bovenaan in Google blijven staan?

In dit artikel leggen wij verschillende manieren uit voor het aanmaken van 301 redirects in je website.

Wat is een 301 redirect?

Maar eerst, wat is een 301-redirect eigenlijk? En zijn er nog andere soorten redirects? Ja er bestaan verschillende soorten redirects met allemaal een ander nummer. De genoemde 301 redirect is de meest gebruikte en ook de meest voor de hand liggende optie binnen je WordPress website. We gaan niet alle soorten redirects benoemen, dat zou te ver gaan voor dit artikel.

  • 301-redirect: Permanent verhuisd
  • 302-redirect: Tijdelijk verhuisd

Waarom een 301 redirect instellen?

Wat geef je aan met een 301-redirect? Je meld bij de zoekmachines zoals Google dat een pagina of bericht op jouw website permanent verhuisd is.

Je kunt ook een compleet domein redirecten. Stel dat je jouw bedrijfsnaam wijzigt, dan wijzigt waarschijnlijk ook de URL van je website. Je oude website bestond al langere tijd en had een goede autoriteit opgebouwd in de zoekmachines. Zonde om deze autoriteit te laten vervallen door geen redirects te maken. In veel gevallen is het goed om met een schone lei te beginnen maar in dit geval dus zeker niet.301 redirects Transavia vergeten

Een van de meest bekende cases van het niet aanmaken van redirects bij het overgaan naar een nieuwe website is wel de case van Transavia. In dit bericht op Emerce kun je lezen dat Transavia trots zijn nieuwe website gelanceerd heeft. Een aantal dagen later lees je hier op Marketingfacts.nl dat men vergeten was om de oude URL’s door te sturen naar de nieuwe, aangepaste URL’s. En dat dit niet het enige was dat fout gegaan is.

Simpel gezegd, als mensen jouw oude link in Google tegenkomen en hierop klikken zullen ze een ‘404: de pagina bestaat niet’-melding krijgen. En dat klopt ook.

Dit probleem is simpel op te vangen door een 301-redirect aan te maken naar de nieuwe pagina. Een bezoeker van je website zal dit niet eens merken. Maar dit kan wel veel impact hebben op je organisatie.

Het maakt dan niet uit of je zo groot bent als Transavia, ook voor het WordPress agency kan het pijnlijke gevolgen hebben als het bedrijf dagenlang niet te vinden is in Google of alleen maar 404-error’s aan potentiële klanten toont.

Bedenk voordat je een website gaat verhuizen of aanpassen, hoe jij dit aan gaat pakken. Maak een lijst van de bestaande URL’s, dit kan heel eenvoudig door een export te maken van de sitemap die standaard in de Yoast plug-in aanwezig is.

Neem deze sitemap mee in je verhuisplan en controleer heel simpel na de oplevering of de oude URL’s doorgestuurd worden naar de nieuwe.

Hoe maak je dan een 301-redirect aan?

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, het is ook afhankelijk van het aantal URL’s dat je door gaat sturen naar nieuwe URL’s. Ons advies is, als de URL’s op de oude website voldoende geoptimaliseerd zijn, neem deze dan op de nieuwe website gewoon 1-op-1 over. Je kunt, als je een WordPress website hebt, uiteraard ook gebruik maken van een WordPress plugin.

Je kunt ook de redirects direct in je .htaccess bestand plaatsen of op de server bij sommige hostingproviders. Hoe dit werkt en welke voor- en nadelen er zijn lees je verderop in dit artikel.

  1. Redirects met Redirection plug-in
  2. Redirects met .htaccess
  3. Redirects via hosting controlepaneel
  4. Conclusie

1. Redirects met Redirection plugin

Redirection WordPress pluginEr zijn verschillende WordPress plugins waarmee je redirects aan kunt maken. Zelf maak ik vaak gebruik van de simpele plugin Redirection. We schreven hier al eerder over in onze artikelen over Google Search Console. En onze mening hierover is onveranderd. Deze plugin doet wat hij moet doen.

Hoe werkt de Redirection plugin? Stel je oude pagina is te vinden op http://jewebsite.nl/jepagina. De nieuwe link naar de pagina zal worden http://jewebsite.nl/jenieuwepagina. Zie het screenshot hieronder dat je in moet vullen om dit werkend te krijgen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je de oude URL zonder domeinnaam plaatst en de nieuwe URL met domeinnaam. Dat voorkomt frustratie vanwege een niet werkende redirect, kunnen wij je uit ervaring vertellen. 301 redirect aanmaken

Voordelen gebruik Redirection plugin

Monitoring van de 404-errors

Heb je geen idee welke pagina’s er op de oude website bestonden, omdat deze niet meer bestaat of je er geen toegang tot hebt? Of ben je vergeten hier een uitdraai van te maken in je enthousiasme? Zet de Redirection plugin aan en kijk regelmatig naar de gevonden 404-errors. Dit betekent dat pagina’s niet gevonden zijn en je dus een redirect aan zult moeten maken vanaf deze oude URL naar de nieuwe pagina op de website.
Kleine kanttekening, voor het monitoren kun je uiteraard ook gebruik maken van Google Search Console.

Gebruiksgemak

Niet iedereen heeft FTP-toegang tot een website en daarmee dus ook geen toegang tot een .htaccess-bestand. Daarnaast speelt ook nog eens mee dat een verkeerd leesteken of zelfs een verkeerd geplaatste spatie in dit soort bestanden je complete website offline kan laten gaan. En hoe los je dit dan weer op? Voor deze mensen is het gebruik van een plugin voor het aanmaken van redirects de ideale oplossing

Nadelen gebruik Redirection plugin

Extra plugin

Practice what you preach. Ken je het gezegde? Wij vertellen zo vaak mogelijk dat het gebruik van onnodige plugins je website vertraagt. En er is een oplossing om redirects aan te maken zonder plugin. Dus als je over de kennis en vaardigheden beschikt om het zonder te doen, doe het dan ook.

2. Redirects via .htaccess bestand

Heb je geen idee wat een .htaccess bestand is en nog minder idee waar je dit aan moet passen? Dan is ons dringende advies om optie 1 te volgen. Weet je wel dat je het .htaccess bestand aan kunt passen via FTP in (meestal) de public_html folder, dan is deze methode zeker het overwegen waard. Ik gaf eerder al aan dat het ook sterk afhankelijk is van het aantal redirects dat gemaakt moet worden. Recent hebben wij een webshop verhuisd en hiervoor waren ook aanpassingen in de URL-structuur nodig in verband met de vindbaarheid. Dit waren duizenden URL’s. Hiervoor is het niet te doen om dit via .htaccess te doen. Daarom is er in dit specifieke geval voor gekozen om de 404 errors af te vangen in een redirect-plugin en van daaruit redirects aan te maken. Hhtaccess redirectsoe maak je dan een redirect in htaccess aan? Dat is vrij eenvoudig. Je voegt de onderstaande regel toe aan het bestand zo ver mogelijk bovenaan.

Redirect 301 /oudepagina http://jedomein/nieuwepagina

Vergeet niet je eigen domeinnaam erin te plaatsen, je zou niet de eerste zijn die na een paar uur testen erachter komt dat dit de reden is dat een redirect niet werkt.

Hoe test je een 301 redirect?

Dit kan door de originele URL in te toetsen in je browser. Als de redirect goed ingesteld staat, kom je op de nieuwe pagina. Zo niet, dan heb je iets niet goed gedaan. Een vrij makkelijke test dus. Houd wel rekening met eventuele browsercache. Het beste test je in een incognitovenster of liever nog, in een andere browser.

Voordelen gebruik redirect via .htaccess

Snelheid

Zoals eerder beschreven vertragen plugins sowieso je website, dus moet je hier zuinig mee omgaan. Daarnaast is het zo dat het .htaccess bestand het eerste bestand is dat geladen wordt bij het ophalen van jouw website. Als je redirects hierin staan mis je dus de tijd die normaal de plugin aangeroepen moet worden en de juiste URL terug kan geven. Pure winst dus.

Nadelen gebruik redirect via .htaccess

Technische kennis

Als je echt niet weet hoe je in de FTP van je website moet inloggen en vervolgens bestanden wijzigen dan zouden wij direct voor de plugin kiezen. Want echt, een spatie of komma verkeerd en je complete website is onbereikbaar.

3. Redirects via hosting paneel

Er zijn hostingproviders zoals bijvoorbeeld Kinsta waar je geen redirects via .htaccess kunt maken. Zij adviseren ook sterk om de redirects te maken via hun eigen controlepaneel en ook niet via een plugin.

4. Conclusie

301 redirects seo optimalisatieWat is de beste manier van 301-redirects aanmaken? Dit is afhankelijk van de situatie. Feit blijft dat de .htaccess methode onze voorkeur heeft, tenzij er een betere reden is om de plugin in te zetten. Wij hopen dat het je nu in ieder geval duidelijk is dat voor je zoekmachineoptimalisatie het enorm belangrijk is dat je de juiste redirects aanmaakt.

Om het nog iets duidelijker te maken nemen we onze klant Lekker eten met Linda als voorbeeld. Bij het ontwikkelen van deze foodblog hebben we een groot aantal tags opgeruimd die gebruikt werden. Zij wilde bijvoorbeeld graag gevonden worden op ‘kerst recepten‘. Alleen de url was /kerst-jaartal/. Daarom hebben wij redirects gemaakt van alle losse categorieën, tags en pagina’s en hiermee één sterke pagina gecreëerd om te ranken op kerstrecepten.

Omdat het te ver gaat om alle mogelijkheden te beschrijven houden we het hierbij. Toch willen we nog de optie van Rankmath benoemen. Wij zijn fan van deze plugin als vervanging van de Yoast plugin. De premium versie bied ook de mogelijkheid om redirects te maken. Dit speelt weer een plugin weg.

In het bestand kun je niet alleen redirects aanmaken naar nieuwe pagina’s of berichten. Je kunt er nog veel meer mee.

Op zoek naar een WordPress Specialist?

Stuur ons een bericht.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.