De “Serverfout (5xx)” melding in Google Search Console (GSC) verwijst naar een situatie waarin de server van jouw website een fout heeft veroorzaakt bij het verwerken van een verzoek van Googlebot. Dit betekent dat Googlebot problemen ondervindt bij het crawlen en indexeren van de betreffende pagina’s op de website vanwege serverproblemen.

Verschillende serverfouten

5xx-fouten zijn serverfouten die kunnen ontstaan door verschillende problemen, zoals overbelasting van de server, problemen met serverconfiguratie, of technische problemen met de server zelf.

Om serverfouten (5xx) op te lossen, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Controleer de logs van je server en van de WordPress website: Analyseer de serverlogs om de oorzaak van de fouten te identificeren. Zoek naar foutmeldingen of patronen die kunnen wijzen op specifieke problemen met de serverconfiguratie of de websitecode.
  2. Neem contact op met je hostingprovider: Als je problemen ondervindt met de server, is het verstandig om contact op te nemen met de hostingprovider. Zij kunnen je mogelijk verder helpen bij het identificeren van de oorzaak van de fout en het implementeren van de juiste oplossing.
  3. Optimaliseer servercapaciteit en -prestaties: Overbelasting van de server kan 5xx-fouten veroorzaken, vooral als er veel verkeer of crawlers tegelijkertijd de website bezoeken. Optimaliseer je servercapaciteit door het gebruik van caching, content delivery networks (CDN’s) en het verbeteren van de algehele prestaties van de WordPress website.
  4. Controleer serverconfiguratie: Fouten in de serverconfiguratie, zoals verkeerd ingestelde .htaccess-bestanden of onjuiste URL-omleidingen, kunnen ook 5xx-fouten veroorzaken. Controleer de configuratiebestanden om ervoor te zorgen dat alles correct is ingesteld.
  5. Herstel code- of scriptproblemen: Soms kunnen problemen in de code van uw website, zoals PHP-scripts, serverfouten veroorzaken. Controleer uw code op fouten en los eventuele problemen op om de stabiliteit van uw server te verbeteren.

Na het oplossen van de serverfouten (5xx), is het belangrijk om de wijzigingen te controleren en te testen om te verzekeren dat de problemen ook echt zijn verholpen.

Gebruik Google Search Console om een nieuwe crawl aan te vragen, zodat Googlebot de pagina’s opnieuw kan bezoeken en testen of de problemen opgelost zijn. Dit kan wel enige tijd duren, de scan is niet meteen klaar.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.