Wat is een slug in WordPress?

Een “slug” in een WordPress website is het deel van een URL dat verwijst naar een specifieke post, pagina, categorie, of tag op je website. Het is meestal een korte, beschrijvende tekst die volgt op je domeinnaam en fungeert als een unieke identifier voor die specifieke inhoud. Bijvoorbeeld, in de URL “https://example.com/over-ons” is “over-ons” de slug.

Zijn slugs belangrijk?

Slugs zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website. Een duidelijke en relevante slug helpt bezoekers om te begrijpen waar de pagina over gaat voordat ze erop klikken.

Zoekmachines zoals Google kunnen de WordPress slugs gebruiken om te bepalen waar je pagina over gaat, wat invloed kan hebben op de ranking van je pagina in de zoekresultaten.

Wat is een goede slug?

Een goede slug is kort, beschrijvend en bevat relevante trefwoorden. Het is het beste om koppeltekens te gebruiken om woorden te scheiden, omdat dit helpt om de leesbaarheid en indexeerbaarheid te verbeteren. Vermijd het gebruik van speciale tekens, cijfers of onnodig lange teksten in je slugs. Bijvoorbeeld, voor een blogpost over “De voordelen van SEO” zou een goede slug “voordelen-seo” zijn.

Slug WordPress permalinksSlugs aanpassen in WordPress

Het aanpassen van slugs in WordPress is eenvoudig. Wanneer je een nieuwe post of pagina maakt, kun je de slug bewerken door op de “Bewerk” knop naast de URL onder de titel te klikken.

Voor bestaande inhoud, ga je naar de post- of paginabewerker, klik je op “Snel bewerken” en pas je de slug aan in het veld “Slug”. Vergeet niet om je wijzigingen op te slaan.

Het kan zijn dat in jouw taal in WordPress er geen slug staat maar permalinks. Dat is hetzelfde.

Slugs in permalink structuren

Slugs zijn ook een belangrijk onderdeel van de permalink structuur van je website. Je kunt de algemene structuur van je permalinks aanpassen door naar Instellingen > Permalinks te gaan in je WordPress dashboard.

Het is gebruikelijk om een structuur te kiezen die de titel van de post of pagina (de slug) in de URL opneemt, zoals “/%postname%/”.

Met de RankMath plugin kun je permalinks nog verder optimaliseren. Standaard staat er bijvoorbeeld /product-category/ tussen bij WooCommerce webshops. Dit kun je automatisch eruit filteren met Rankmath.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.