Wat is SMTP?

SMTP, wat staat voor Simple Mail Transfer Protocol, is een protocol dat gebruikt wordt voor het verzenden van e-mails over het internet. Wanneer we het hebben over een SMTP WordPress plugin, verwijzen we doorgaans naar een softwaretoevoeging die wordt gebruikt in e-mailclients of websiteplatforms zoals WordPress. Deze plugin zorgt ervoor dat e-mails niet via de standaard server van de website of e-mailclient worden verzonden, maar in plaats daarvan gebruik maken van een specifieke mailserver.

WP Mail SMTP van WPForms – De populairste plugin voor e-mail en e-mail logging

Waarom een SMTP plugin gebruiken?

Het gebruik van een SMTP plugin heeft verschillende voordelen, vooral voor eigenaren van websites en webshops:

  1. Verbeterde afleverbaarheid: E-mails die verzonden worden via een betrouwbare SMTP server hebben een grotere kans om de inbox van de ontvanger te bereiken in plaats van de spamfolder. Dit is omdat SMTP servers vaak betere reputaties hebben dan de standaard servers die bij hostingpakketten komen.
  2. Authenticatie en veiligheid: SMTP plugins zorgen voor een betere authenticatie van e-mails. Dit betekent dat de e-mails als meer legitiem worden gezien, wat bijdraagt aan de algehele veiligheid en betrouwbaarheid van je communicatie.
  3. Aanpasbare instellingen: Met een SMTP plugin heb je meer controle over de instellingen van je uitgaande e-mails, zoals de server waarvan ze worden verzonden, de gebruikte poorten, en de authenticatiemethodes. Dit kan belangrijk zijn voor het naleven van specifieke IT-beleidsregels of veiligheidsnormen.
  4. Monitoring en rapportage: Sommige SMTP plugins bieden gedetailleerde logging en rapportage over verzonden e-mails, waardoor je beter kunt monitoren of je berichten succesvol zijn afgeleverd en geopend.

SMTP plugin instellen?

Het instellen van een SMTP plugin voor WordPress kan als volgt:

  1. Kies een SMTP service: Er zijn verschillende diensten beschikbaar zoals Postmark, SendGrid, Mailgun, of zelfs Gmail. Afhankelijk van je behoeften en het volume van e-mails, kun je een dienst kiezen die het beste bij je past.
  2. Installeer de WordPress plugin: Voor platforms zoals WordPress, kun je de SMTP plugin direct vanuit de plugin directory installeren.
  3. Configureer de instellingen: Voer de nodige gegevens in zoals SMTP host, poort, gebruikersnaam, en wachtwoord. Deze informatie krijg je van je SMTP serviceprovider.
  4. Test de configuratie: Verstuur een test e-mail om te verzekeren dat alles correct is ingesteld.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.