Staging is een ontwikkelingsomgeving/testomgeving die wordt gebruikt om wijzigingen aan een website of webshop te testen voordat deze naar de live of productieomgeving wordt uitgerold.

Het doel van een staging omgeving is om ervoor te zorgen dat alle updates, wijzigingen en nieuwe functies goed werken en geen problemen veroorzaken op de live website voordat ze daar worden toegepast.

Staging in WordPress

In het geval van WordPress, wordt een staging omgeving vaak gebruikt om updates, thema’s, plugins, en andere wijzigingen te testen voordat ze op de live WordPress website worden toegepast.

Hoe maak je een staging?

  1. Kies een staging methode: Er zijn verschillende manieren om een staging-omgeving voor WordPress op te zetten. Hier zijn twee veelgebruikte benaderingen:
    • Handmatige staging: Dit omvat het dupliceren van je bestaande WordPress-website naar een subdomein of een aparte map op je server. Dit kan gedaan worden met behulp van FTP, cPanel of een ander serverbeheerpaneel. Zodra de duplicatie is voltooid, kun je de staging-website configureren en aanpassingen testen.
    • Staging plugins: Er zijn verschillende WordPress-plugins beschikbaar die het proces van het maken van een staging-omgeving vereenvoudigen. Enkele populaire opties zijn WP Staging, Duplicator, en WP Stagecoach. Deze plugins zorgen voor een geautomatiseerde manier om een staging-site te maken en te synchroniseren met je live site.
  2. Test en maak aanpassingen: Nadat de staging-omgeving is opgezet, kun je daar veilig wijzigingen aanbrengen. Dit is het installeren van nieuwe plugins, het updaten van thema’s en plugins, het maken van ontwerp- of inhoudswijzigingen, enzovoort. Je kunt alle wijzigingen grondig testen zonder invloed te hebben op de live site.
  3. Verifieer en debug: Zorg ervoor dat alles goed werkt in de staging omgeving. Los eventuele problemen of fouten op die je tegenkomt voordat je de wijzigingen naar de live site implementeert.
  4. Implementeer wijzigingen: Als je tevreden bent met de wijzigingen en alles goed werkt op de staging omgeving, kun je de wijzigingen naar de live site implementeren. Dit kan betekenen dat je bestanden overschrijft, databases synchroniseert en ervoor zorgt dat alles op de live site wordt bijgewerkt zoals op de staging-site.
  5. Maak een back-up: Voordat je wijzigingen op de live site doorvoert, is het altijd verstandig om een back-up van de live site te maken, zodat je deze kunt herstellen als er iets misgaat tijdens de implementatie.

Waarom staging gebruiken voor testen?

Het gebruik van een staging omgeving met WordPress is een best practice om de betrouwbaarheid en stabiliteit van je website te waarborgen. Het zorgt ervoor dat je wijzigingen kunt testen zonder de live site te verstoren en minimaliseert het risico van onvoorziene problemen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.