Uitsluiting door noindex tag: wat betekent dit?

De melding “Uitgesloten door tag noindex” die kun je zien in de Google Search Console van je website, het is een informatieve boodschap van Google die vaak ook via e-mail verstuurd wordt naar de eigenaar van de property.

De melding houdt in dat een bepaalde pagina van een website uitgesloten is van indexering door Google. Dit komt door de implementatie van een ‘noindex’ tag, hetzij in de HTML-code van de pagina, hetzij in de HTTP-headers. Het kan ook zijn dat een SEO plugin als RankMath bijvoorbeeld meegeeft dat een pagina niet geïndexeerd moet worden.

Noindex tag Google Search Console

De ‘noindex’ tag fungeert als een instructie voor zoekmachines zoals Google. Deze tag geeft aan dat de pagina in kwestie niet opgenomen moet worden in de zoekresultaten van de zoekmachine. Het toepassen van een ‘noindex’ tag kan erg nuttig zijn voor pagina’s die privé-informatie bevatten of specifiek ontworpen zijn voor bepaalde gebruikersgroepen, en dus niet openbaar getoond moeten worden via zoekmachines.

Waarom uitgesloten door noindex tag?

Er zijn diverse scenario’s waarin de ‘noindex’ tag van pas kan komen. Bijvoorbeeld voor tijdelijke promotiepagina’s die na een bepaalde periode niet meer relevant zijn, of voor interne documenten en informatie die alleen voor medewerkers bestemd zijn. Ook kunnen forums of discussiepagina’s die gevoelige of privé-inhoud kunnen hebben, gebruikmaken van de ‘noindex’ tag om de privacy van gebruikers te beschermen.

Noindex rankmathHet verwijderen van de noindex tag

Wanneer je merkt dat de “Uitgesloten door tag noindex melding” verschijnt en dit niet jouw bedoeling was, is het noodzakelijk om actie te ondernemen. De ‘noindex’ tag dient verwijderd te worden uit de HTML-code of de HTTP-headers van de desbetreffende pagina. Vaak is dit dus met de Yoast of RankMath plugin.

Na het verwijderen van deze tag, zal Google, tijdens de eerstvolgende crawl, de pagina weer opnieuw indexeren. Hierdoor krijgt de pagina de kans om weer te verschijnen in de zoekresultaten. Eventueel kun je dit proces proberen te versnellen door de pagina handmatig in te dienen in Google Search Console.

Impact noindex tag op SEO

Het is belangrijk om te weten dat een onjuist gebruik van de ‘noindex’ tag je website’s zichtbaarheid in zoekmachines kan beïnvloeden, wat de SEO (zoekmachineoptimalisatie) negatief kan beïnvloeden. Het is dus cruciaal om attent te zijn bij het implementeren van deze tag en zeker te zijn dat het alleen toegepast wordt op pagina’s die u daadwerkelijk wilt uitsluiten van indexering.

De “Uitgesloten door tag noindex melding” in Google Search Console is een belangrijk stukje gratis hulp om te begrijpen welke pagina’s van de website zijn uitgesloten van indexering door Google.

Het correct gebruiken en beheren van de ‘noindex’ tag is belangrijk voor het handhaven van de online zichtbaarheid en privacy van een website of webshop, en zorgvuldigheid is geboden om onbedoelde uitsluiting van belangrijke pagina’s te voorkomen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.