Wat zijn UTM-parameters?

UTM-parameters zijn eenvoudig toe te voegen tags in URL’s die helpen bij het volgen van de effectiviteit van online marketingcampagnes over verkeersbronnen en publicatiemedia.

Ze worden gebruikt in URL’s om specifieke gegevens over de link en de klikker te verzamelen. Een voorbeeld waar UTM codes handig voor zijn dat zijn campagnes van social media maar ook bijvoorbeeld de url van je WordPress website vanuit Google Mijn Bedrijf.

Via deze online UTM generator kun je jouw persoonlijke parameters maken.

Hoe werken UTM-parameters?

Er zijn vijf typen UTM-parameters die je aan een URL kunt toevoegen om verschillende aspecten van de verkeersbron te identificeren:

  • utm_source: Identificeert de bron van de verkeer, zoals een zoekmachine, nieuwsbrief of andere verwijzing.
  • utm_medium: Identificeert het medium dat wordt gebruikt om de link te plaatsen, zoals e-mail, CPC, of een andere methode van distributie.
  • utm_campaign: Specificeert een specifieke campagne of promotie die wordt gevolgd, zoals een seizoensuitverkoop of een bepaald productlancering.
  • utm_term: Wordt gebruikt voor zoekadvertenties om de sleutelwoorden voor de advertentie te identificeren.
  • utm_content: Wordt gebruikt om verschillende links te onderscheiden die naar dezelfde URL leiden vanuit dezelfde e-mail of vanaf dezelfde advertentie, om zo A/B-testen te faciliteren.

Hoe gebruik je UTM-parameters?

Hier is hoe je UTM-parameters aan een URL kunt toevoegen om je marketingcampagnes te tracken:

  1. Maak je basis URL: Begin met de URL die je wilt promoten, zoals de homepage van je website of een specifieke landingspagina.
  2. Voeg UTM-parameters toe: Koppel de relevante parameters aan het einde van de URL. Bijvoorbeeld: https://example.com?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=summer_sale.
  3. Distributeer de getrackte URL: Gebruik deze URL in je marketingcampagnes en monitor de resultaten in je analytics-platform, zoals Google Analytics.

Door UTM-parameters effectief te gebruiken, kun je gedetailleerde inzichten verkrijgen in hoe bezoekers met je campagnes omgaan, wat je helpt om je marketinginspanningen te optimaliseren en meer gerichte strategieën te ontwikkelen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.