Een CSV-bestand, wat staat voor Comma-Separated Values, is een eenvoudig tekstbestand dat gegevens opslaat in tabelvorm. Zoals de naam al aangeeft, worden de waarden in dit bestand van elkaar gescheiden door komma’s, hoewel soms ook andere scheidingstekens zoals puntkomma’s of tabs worden gebruikt.

Wat is een CSV bestand?

Elke regel in een CSV-bestand komt overeen met een rij in de tabel, en elke waarde gescheiden door een komma vertegenwoordigt een cel in de tabel. CSV-bestanden zijn handig voor het opslaan van grote hoeveelheden tabulaire gegevens op een eenvoudige, tekstgebaseerde manier, waardoor ze gemakkelijk te bewerken zijn in teksteditors en ondersteund worden door een breed scala aan software, waaronder spreadsheets zoals Microsoft Excel, Google Sheets, en databasebeheersystemen.

CSV-bestanden worden vaak gebruikt voor het importeren en exporteren van gegevens tussen verschillende programma’s zoals bijvoorbeeld WP All Import voor WooCommerce producten. Bijvoorbeeld, je zou een tabel met klantgegevens uit een CRM-systeem kunnen exporteren naar een CSV-bestand, of productinformatie vanuit een spreadsheet importeren in een webshop.

Hoe open je een CSV bestand?

Het openen van een CSV-bestand (Comma-Separated Values) kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat je met het bestand wilt doen. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

Met een teksteditor

Notepad++ (Windows), TextEdit (Mac)

  • Rechtsklik op het CSV-bestand.
  • Kies ‘Openen met’ en selecteer de gewenste teksteditor.
  • Het bestand wordt geopend als platte tekst, waarbij waarden meestal worden gescheiden door komma’s.

CSV bestand openen in Excel

De eenvoudigste manier om een CSV-bestand in Excel te openen is door erop te dubbelklikken. Als Excel is ingesteld als de standaardtoepassing voor CSV-bestanden, zal het bestand automatisch in Excel worden geopend.

 1. Open Excel.
  • Start Excel zoals je normaal doet.
 2. Open het Bestand.
  • Ga naar het menu “Bestand” en selecteer “Openen”.
  • Zoek naar het CSV-bestand dat je wilt openen.
 3. Kies het Bestandstype.
  • Zorg ervoor dat je bij “Bestandstype” of “Alle bestanden” kiest of selecteert “CSV-bestanden”.
 4. Open het Bestand.
  • Klik op “Openen” om het bestand te openen in Excel.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.