SEO, ofwel Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie), is het proces van het optimaliseren van je website om de zichtbaarheid te verhogen wanneer mensen zoeken naar producten of diensten gerelateerd aan jouw bedrijf in Google, Bing en andere zoekmachines. Hoe beter jouw pagina’s geoptimaliseerd zijn, hoe groter de kans dat je wordt opgemerkt door zowel nieuwe als bestaande klanten.
Wat is SEO?
Het vindbaar maken van een WordPres website of WooCommerce webshop in de zoekmachines. Dat is wat je met SEO wilt bereiken. Maar welke onderdelen heb je hiervoor nodig? In willekeurige volgorde.
Zoektermen onderzoek
Dit is het proces van het onderzoeken van de woorden en frasen die mensen gebruiken in zoekmachines. Door te begrijpen hoe jouw doelgroep zoekt, kun je je content hierop afstemmen. Hiervoor kun je verschillende tools inzetten zoals bijvoorbeeld Ahrefs of SEMRush. Ook kun je starten in Google door te kijken wat voor suggesties Google zelf geeft als je een zoekterm ingeeft. En natuurlijk kun je kijken welke concurrenten er op dit moment in de top tien staan zodat je weet wie je moet verslaan.
Technische SEO
Dit omvat het optimaliseren van de website en server (zoals meta-tags, HTML-code, responsiviteit van je design) om zoekmachines te helpen bij het effectiever indexeren van je site.
Een onderdeel hiervan kan zijn het optimaliseren van interne links maar ook het optimaliseren van de snelheid van je website.
Contentcreatie
Het creëren van waardevolle content die gericht is op de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt. Dit kan variëren van blogberichten tot infographics of video’s. Er is simpelweg tekst nodig om gevonden te worden in de zoekmachines.
On-Page SEO
Dit is het optimaliseren van de inhoud van individuele pagina’s, zoals het verbeteren van de titels, de content en de interne links. Eigenlijk alles wat je aan content kunt doen binnen je website valt onder on-page SEO.
Off-Page SEO
Dit verwijst naar activiteiten buiten je eigen website die de ranking van je site in de zoekmachines kunnen verbeteren, zoals linkbuilding of sociale mediastrategieën. Uiteraard werkt dit alleen als je het combineert met bijvoorbeeld on-page SEO.
Lokale SEO
Voor bedrijven met een fysieke locatie is lokale SEO cruciaal. Dit bevat onder andere het optimaliseren van je website voor lokale zoekresultaten, het claimen van je Google Mijn Bedrijf pagina, en het beheren van lokale citations (vermeldingen van jouw bedrijf op andere websites).
Analyse en rapportage
Het gebruik van tools zoals Google Analytics om de prestaties van je SEO-inspanningen te volgen en aanpassingen te maken op basis van die gegevens.
Het uiteindelijke doel van SEO is om de gebruikerservaring te verbeteren en ervoor te zorgen dat jouw website zowel voor zoekmachines als voor bezoekers waardevol en gemakkelijk te navigeren is. Door een sterke SEO-strategie te implementeren, kun je de zichtbaarheid van je site verbeteren, meer verkeer trekken, en uiteindelijk jouw doelstellingen voor bedrijfsgroei realiseren.
Voor WordPress is hiervoor een handig hulpmiddel de Rank Math SEO Plugin.