Het WordPress Dashboard is het eerste scherm dat je ziet wanneer je inlogt op de achterkant van een WordPress website. Het is het centrale controlepaneel voor het beheren van de inhoud en instellingen van de site. Het dashboard biedt een overzichtelijke interface om alle aspecten van de website te beheren, en het is aangepast aan zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Het eerste scherm dat je krijgt na het inloggen is het WordPress dashboard, Dit scherm is opgeplitst in twee kolommen. In de rechterkolom zie je de status van je website. bijvoorbeeld hoeveel pagina’s, hoeveel berichten en hoeveel reacties er zijn. De linkerkolom is het belangrijkste menu. Dit menu is per website anders. Als een website meer plugins heeft of een gebruiker andere rechten dan kan het menu weleens verschillen.

Basis termen WordPress dashboard

Berichten : Hier maak je blogberichten en nieuwsberichten. Ook kan je ze hier bewerken.
Media : hier kun je foto’s, video’s en andere media toevoegen en bewerken
Pagina’s : hier kun je teksten en afbeeldingen plaatsen op de pagina’s van je website
Weergave : Hier kun je menu’s, widget’s en thema’s aanmeken en aanpassen.
Plugins : hier kun je alle WordPress plugins beheren
Gebruikers : hier kun je gebruikers beheren en aanmaken
Instellingen : hier kun je de instellingen vinden van je WordPress site.

Kenmerken van het WordPress dashboard

  1. Overzicht: Het dashboard biedt een snel overzicht van de belangrijkste informatie van je website, zoals recente activiteit, het aantal gepubliceerde berichten en pagina’s, en recente reacties.
  2. Navigatiemenu: Aan de linkerzijde van het dashboard bevindt zich een navigatiemenu met toegang tot alle beheerfuncties van WordPress, zoals berichten, pagina’s, media, reacties, thema’s, plugins, gebruikers, en instellingen.
  3. Widgets: Het dashboard bevat verschillende widgets die informatie en statistieken weergeven, zoals ‘Snel concept’, ‘Activiteit’, en ‘WordPress nieuws’. Deze widgets kunnen worden aangepast of verborgen, afhankelijk van je voorkeuren.
  4. Updates: Het dashboard informeert je over beschikbare updates voor WordPress zelf, thema’s, en plugins, wat essentieel is voor de veiligheid en functionaliteit van de site.
  5. Contentbeheer: Vanuit het dashboard kun je direct toegang krijgen tot het maken, bewerken, en beheren van berichten, pagina’s, en media.
  6. Aanpassen van de site: Het biedt snelle links naar de customizer van het thema, waarmee je het uiterlijk en de layout van de site kunt aanpassen.
  7. Instellingen en configuratie: Vanuit het dashboard kunnen beheerders de instellingen van de site configureren, inclusief de algemene instellingen, lezen, schrijven, discussie, media, en permalinks.
  8. Responsief ontwerp: Het dashboard is ontworpen om responsive te zijn, zodat het gemakkelijk te gebruiken is op zowel desktops als mobiele apparaten.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.