Wat is Webp?

In de razendsnelle wereld van het internet is het optimaliseren van afbeeldingen van cruciaal belang om de laadtijden van websites te verbeteren en de gebruikerservaring te optimaliseren. Een van de opkomende formaten voor afbeeldingscompressie is WebP. In dit artikel zullen we de betekenis, voordelen en ondersteuning van het WebP-formaat bespreken.

WebP is een afbeeldingsformaat dat is ontwikkeld door Google en werd geïntroduceerd in 2010. Het is speciaal ontworpen voor gebruik op het web en biedt een geavanceerde compressie- en beeldkwaliteitstechnologie. WebP-bestanden zijn doorgaans kleiner dan andere populaire afbeeldingsformaten, zoals JPEG en PNG, zonder significante verlies van visuele kwaliteit.

Voordelen van WebP

 1. Kleinere Bestandsgrootte
  WebP maakt gebruik van geavanceerde compressietechnieken zoals verliesloze en verliesvolle compressie om de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen. Dit resulteert in snellere laadtijden van webpagina’s en minder dataverbruik voor gebruikers.
 2. Behoud van Beeldkwaliteit
  Ondanks de kleinere bestandsgrootte kan WebP een uitstekende beeldkwaliteit behouden. Het biedt zowel verliesloze als verliesvolle compressiemodi, waardoor webontwikkelaars kunnen kiezen tussen de mate van compressie en kwaliteit, afhankelijk van de specifieke vereisten van hun website.
 3. Ondersteuning van Transparantie
  Net als het PNG-formaat ondersteunt WebP transparantie, waardoor het ideaal is voor afbeeldingen met complexe achtergronden of afbeeldingen die moeten worden overlapt met andere elementen op een webpagina.
 4. Animaties
  WebP ondersteunt ook geanimeerde afbeeldingen, vergelijkbaar met het GIF-formaat. Hierdoor kunnen ontwikkelaars afbeeldingsanimaties maken met een kleinere bestandsgrootte dan bij het gebruik van GIF-bestanden.

Ondersteuning en Gebruik van WebP

Hoewel WebP talrijke voordelen biedt, is het belangrijk op te merken dat niet alle webbrowsers het formaat standaard ondersteunen. Momenteel bieden de meeste moderne browsers, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Opera, ondersteuning voor WebP.

Om WebP-afbeeldingen op je website te gebruiken, moet je controleren of je hostingprovider WebP-compressie ondersteunt en of je CMS (zoals WordPress) compatibel is met het WebP-formaat. Er zijn ook online conversietools beschikbaar om bestaande afbeeldingen naar het WebP-formaat te converteren.

WebP is een innovatief en efficiënt afbeeldingsformaat dat speciaal is ontworpen voor gebruik op het web.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.