Vaak krijgen wij de vraag “Waarom moet ik mijn website aanmelden, vindt Google mijn website dan niet zelf?” Het antwoord daarop is dubbel. Ja, het gaat vanzelf. En nee, het gaat niet vanzelf. Daar wil je vast meer uitleg over hebben.

Stel: je hebt een oude HTML-website vervangen voor een prachtige WordPress website. Je zet deze live en gaat zitten wachten tot de Google robots een keer langskomen om je nieuwe website te bewonderen. En ja, dit gaat uiteindelijk gebeuren ook als je niets doet. Maar dit kan weken tot zelfs maanden duren. En zeiden we niet net hiervoor dat jij erg trots bent op het behaalde resultaat? Dus jij wilt helemaal niet zo lang wachten. En daar komt dus Google Search Console dus om de hoek kijken. Dit is een fantastisch hulpmiddel dat je helpt. En het mooiste is:  Google Search Console is helemaal gratis.

In het geval hierboven was er al sprake van een bestaande domeinnaam dus daarin is het van belang Google te laten weten dat er een nieuwe layout en mogelijk nieuwe content is. Maar hoe zit het dan met nieuw geregistreerde domeinen? Google weet nog niet eens van het bestaan van jouw website af. Hoogste tijd voor actie dus.

  • Log als eerste in met je account dat je mogelijk al hebt bij Google. Zijn er mensen die geen Google Analytics gebruiken? Niet doorvertellen, snel een account aanmaken en deze direct aan je WordPress website of WordPress webshop koppelen. Deze schat aan informatie wil je echt niet missen om je website te verbeteren.
  • Na het inloggen begin je met het aanmelden van je domein. Als dit klaar is en je hebt je domein geverifieerd via bijvoorbeeld de Yoast plugin kun je beginnen met het versnellen van het aanmeldproces van jouw website in de Google zoekmachines.
  • Kies ervoor om je site aan te melden bij de Google Index. Daarna zul je de vraag krijgen of je alleen de huidige link aan wilt melden of ook alle onderliggende links. Zeker voor de eerste keer is ons advies om alles te kiezen.