High-Performance Order Storage (HPOS) biedt verbeterde databasestructuur voor WooCommerce webshops. Eenvoudig uitgelegd, de WordPress database tabellen plaatsen standaard alle berichten en orders in één tabel wp_posts in de database. De verbetering die de WooCommerce developers gemaakt hebben met HPOS is dat de orders niet meer in de WP_Post tabellen komen maar hun eigen tabellen krijgen. Het voordeel hiervan is dat jouw webshop hierdoor uiteindelijk sneller gaan worden en beter presteren!

HPOS maakt gebruik van Woo’s Create, Read, Update, Delete (CRUD) ontwerp om ordergegevens in aangepaste tabellen op te slaan die zijn geoptimaliseerd voor WooCommerce-query’s.

Wat is High-Performance Order Storage voor WooCommerce?

Sinds 2022 zijn de ontwikkelaars van WooCommerce al bezig met het ontwikkelen van HPOS en sinds WooCommerce versie 8.2 in oktober 2023 uitgebracht is, is HPOS standaard onderdeel van een nieuwe WooCommerce installatie. Bestaande webshops hebben nog de tijd om te migreren, dit kan nu nog handmatig gedaan worden als alle plugins die geïnstalleerd zijn compatible zijn met HPOS.

Waarom HPOS gebruiken?

HPOS voor WooCommerce verbetert de webshop op drie punten.

Schaalbaarheid: De toename van het aantal klanten en bestellingen verhoogt de belasting op de database van de webshop, waardoor het moeilijk wordt om klantbestellingsverzoeken te verwerken. Met High-Performance Order Storage krijgt de webshop speciale tabellen voor gegevens zoals bestellingen, besteladressen en speciale indexen, wat resulteert in minder lees-/schrijfbewerkingen en minder bezette tabellen.

Betrouwbaarheid: HPOS maakt het implementeren en herstellen van gerichte back-ups eenvoudiger. Geen zorgen meer over het verliezen van bestellingen, voorraadnummers of klantinformatie dankzij betrouwbare back-ups in deze aangepaste bestellingstabellen. Deze tabellen kunnen los van de andere databasetabellen hersteld worden. Een groot voordeel!

Eenvoud: Met HPOS kun je door de afzonderlijke tabellen bladeren, onafhankelijk van de _posts-tabel, om gegevens te vinden.

WooCommerce HPOS instellen

HPOS is standaard ingeschakeld voor nieuwe installaties vanaf WooCommerce versie 8.2 uitgebracht in oktober 2023. Bestaande webwinkels kunnen overschakelen van WordPress berichtenopslag naar High-Performance Order Opslag door de onderstaande stappen te volgen.

Om HPOS te activeren, moeten bestaande winkels eerst zowel de berichten als de bestellingen tabel synchroniseren.

HPOS Woocommerce

 1. In WP Admin, navigeer naar WooCommerce > Instellingen > Geavanceerd > Functies
 2. Vink het selectievakje Compatibiliteitsmodus inschakelen (synchroniseert orders naar de berichtentabel) aan.
 3. Zodra deze instelling is ingeschakeld, worden achtergrondacties gepland.
  • De actie wc_schedule_pending_batch_process controleert of er orders zijn die moeten worden teruggezet.
  • Als die er zijn, plant het een andere actie (wc_run_batch_process) om deze orders terug te zetten naar berichtenopslag.
  • Je kunt wachten tot deze acties vanzelf uitgevoerd worden (wat niet lang zou moeten duren), of je kunt naar WooCommerce > Status > Geplande Acties gaan, de acties vinden en op de Uitvoeren-knop klikken.
  • Deze actie zal 25 orders tegelijk terugvullen; als er meer orders gesynchroniseerd moeten worden, worden verdere acties gepland zodra de voorgaande acties voltooid zijn.
 4. Nadat beide tabellen succesvol gesynchroniseerd zijn, kun je de optie selecteren om helemaal over te schakelen naar HPOS.
  • Het is wel aan te raden om enige tijd de compatibiliteitsmodus te blijven gebruiken om een goede overgang te verzekeren. In geval van problemen kan direct teruggekeerd worden naar de _posts tabel.

Incompatible plugins HPOS

Je kunt niet standaard HPOS activeren. Het kan zijn dat je deze optie nog niet kunt activeren omdat niet alle plugins hiervoor geschikt zijn. Vooral verouderde WordPress plugins die niet recent bijgewerkt zijn kunnen problemen geven.

Als je klikt op ‘bekijk en beheer’ onder de melding incompatible plugins gedetecteerd bij de HPOS instellingen in WooCommerce krijg je een overzicht van de plugins die nog niet compatible zijn. Je kunt dan kijken of er misschien toch een update beschikbaar is of deze plugins vervangen of verwijderen.

HPOS WooCommerce uitschakelen

Mocht je toch problemen hebben met HPOS ingeschakeld dan kun je als eerste de compatibiliteitsmodus inschakelen. Dit is een vinkje wat je vind in WooCommerce > Instellingen > Geavanceerd > Functies. Als je dit inschakelt gebruikt WooCommerce zowel de standaard Post tabellen als de nieuwe Order tabellen.

HPOS Feature

Dit is uiteraard wel een tijdelijke oplossing voor je probleem. Beter is om helemaal om te schakelen naar HPOS.

Mocht de compatibiliteitsmodus niet voldoende zijn om je problemen op te lossen dan kun je weer terugschakelen naar de Posts instellingen. Dit is de bovenste optie in het screenshot hierboven.

De complete uitleg over HPOS van WooCommerce vind je hier.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.