Je hebt een WordPress website en krijgt regelmatig klachten dat deze langzaam laadt. Langzaam is een breed begrip. Een panter zal een slak natuurlijk altijd langzaam vinden. Maar er zijn wel globale geaccepteerde richtlijnen voor website-laadtijden. Die zitten rond de vier seconden totale laadtijd. Hoe kun je de snelheid en performance van je WordPress website testen? In dit artikel krijg je 7 gratis tools waarmee je zelf de snelheid van je website kunt testen. Wij worden regelmatig ingehuurd door online marketing bureau’s die de technische optimalisatie van de WordPress websites of WooCommerce webshops van hun klanten aan ons overlaten. Wij zijn ervan overtuigd dat snelheid een basis onderdeel is van goede zoekmachine-optimalisatie, naast uiteraard goede content op de website en links uit je linkbuilding.
Google is dol op snelheid. Houd wel altijd in gedachten dat je een (WordPress) website niet maakt of in de lucht houdt voor Google. Focus op de echte bezoekers van je website en zorg voor een optimale beleving als ze op jouw website komen, ongeacht welke pagina.
Ook op het gebied van User Experience speelt snelheid een belangrijke rol. Als je bezoekers een paar seconden moeten wachten voordat een product of pagina geladen is, haken ze vrij snel af. Daarnaast heeft de snelheid van een website enige invloed op de vindbaarheid van je website of webshop.
Wij updaten wekelijks WordPress websites die mensen uit hobby zelf gebouwd hebben of goedkoop hebben laten bouwen in het buitenland of door een handig neefje die WordPress kent, maar als de website wat groter wordt ontstaan er performance-problemen en snelheidsissues. Daar zetten wij graag onze expertise voor in.
Maar hoe test je de snelheid van een website? Kun je zelf een website testen of is dat alleen voor WordPress specialisten weggelegd? Wij hebben goed nieuws. Je kunt het gewoon zelf en in veel gevallen is het nog helemaal gratis ook.
Hieronder omschrijven we zeven gratis tools die je van dienst kunnen zijn bij het testen van de snelheid van je website. Houd er wel rekening mee dat het uitvoeren van een test iets anders is dan het correct interpreteren van de resultaten van deze test en daaropvolgend het verbeteren van de snelheid van een website.
- Invloed website snelheid op vindbaarheid
- Websitesnelheid testen met Google Pagespeed Insights
- Website snelheid testen met GTMetrix
- Google Lighthouse in Chrome
- Website snelheid testen met Webpagetest.org
- Website Speed Test KeyCDN
- Snelheid website testen met Pingdom Tools
- Website snelheid testen met Dareboost
- Conclusie
Invloed van website snelheid op vindbaarheid
Je hebt grote kans dat je posities in Google verbeteren als je trage website geoptimaliseerd wordt. De invloed van de snelheidsverbetering zal minimaal zijn als je van 3 naar 2 seconden laadtijd gaat. Bezoekers van je website converteren sneller omdat ze sneller vinden wat ze zoeken. Daarom vinden wij het absoluut van belang om het hoogst haalbare uit de snelheid van je website te halen. Je start met het optimaliseren van de snelheid door…. te testen en constant verder jouw website snelheid te finetunen.
Wij hebben onze absolute voorkeur voor het testen van de snelheid van een website of WordPress webshop. Er zijn tientallen tools die de snelheid van je website kunnen testen. Wij lichten er in dit artikel zeven voor je uit.
Voorwaarden voor een snelle website
Zorg dat je alles wat hierna beschreven wordt optimaal ingesteld hebt voor jouw website voordat je gaat testen met de verschillende tools. In de basis gaat het om:
- Goede hosting. Laat je niet direct verleiden tot speciale ‘WordPress hosting’. Onze ervaring is dat dit vaak een reden is om meer te vragen voor een hostingprovider. Beste optie is: vraag of je jouw website op een testlocatie mag plaatsen en test zelf de echte website snelheid op een server van een hostingpartij. Vraag ook na of dit alleen een testomgeving is die je mag gebruiken of dat dit daadwerkelijk dezelfde server is waar het aangeschafte pakket op geplaatst zal worden.
- WordPress caching. Maak hiervoor gebruik van een plugin als bijvoorbeeld WP Rocket, eventueel gecombineerd met Autoptimize of Asset Cleanup Pro bijvoorbeeld; of gebruik W3 Total Cache. Wij maken op een deel van onze servers gebruik van Lite Speed Caching en optimaliseren hiermee de caching met behulp van de LiteSpeed Caching plugin. Op deze informatie website over hielspoor van Hielspoortips.nl maken we gebruik van Breeze, ook een prettige plugin voor het cachen van je website.
- Optimaliseer de afbeeldingen van je website of webshop. Maak indien mogelijk ook WebP afbeeldingen aan om de laadtijd te optimaliseren. Alles over optimaliseren van afbeeldingen lees je hier.
- Verwijder alle plugins die je niet gebruikt of eigenlijk niet nodig hebt. Loop hier nogmaals kritisch doorheen voordat je gaat testen. Plan ook regelmatig een controlemoment in om de gebruikte plugins doorlopend te evalueren en bekijk of je ze nog echt nodig hebt.
- Bekijk de console van je Chrome browser of hier fouten in naar voren komen. Staan hier errors? Los deze dan eerst op voordat je de snelheid van je website gaat testen.
Snelheid website testen met Google Pagespeed Insights
Voor veel online marketeers en website-eigenaren is de test van Google PageSpeed Insights de heilige graal. Als je hier niet goed scoort dan heb je een slechte website.
Wij kunnen ons hier deels in vinden, maar we willen ook graag een nuance hierin aanbrengen. Waar je in GTMetrix kunt kiezen waarvandaan je wilt testen, heb je hier bij Google Pagespeed Insights geen enkele invloed op. En aangezien je in GTMetrix ook een duidelijk verschil ziet of je test vanuit Vancouver of vanuit Londen (de dichtstbijzijnde locatie voor ons in Nederland) is het extra lastig om te oordelen of de test van Google Pagespeed Insights nu vergeleken moet worden met Londen of Vancouver.
Het is zeker een prettige tool die duidelijk inzicht geeft in de verbeterpunten die er aanwezig zijn op de website.
Hoe werkt een test met Google Pagespeed Insights? Je voert de website-URL in en klikt op ‘analyseren’. Je krijgt een overzicht van je website op mobiel en op de desktop met daarbij de verbeterpunten voor je website volgens de Google Richtlijnen voor webmasters.
Let op dat je daadwerkelijk de URL test waar je website op draait. Dus bijv. https://jouwwebsite.nl. Mocht je in dit geval de URL met http:// invoeren, dan zal je score altijd lager zijn omdat er een extra redirect in jouw test zit.
Bovenstaande neemt uiteraard niet weg dat je ook in deze test de scores zo hoog mogelijk moet laten eindigen door het rijtje met optimalisatiepunten zoals goede hosting, juist ingestelde caching en geoptimaliseerde afbeeldingen nogmaals erbij te pakken.
Als je je wilt verdiepen in het optimaal inrichten van een website en hierbij concrete praktische informatie nodig hebt dan is deze test hier helemaal geschikt voor. Bij ieder punt uit de test kun je doorklikken naar developer-informatie (meer dan basis uitleg) over het optimaliseren van genoemde punten.
Snelheid website testen met Google Pagespeed Insights
Website snelheid testen met GTMetrix
Eerder schreven wij al verschillende artikelen over de websitetest van GTMetrix. Deze tool blijft voor ons een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van een WordPress website of WooComerce webshop. De scores zijn helder, accuraat en de verbeterpunten die aangedragen worden om de score te verbeteren zijn voor de gemiddelde websitebouwers prima te begrijpen en door te voeren.
Wij gebruiken GTMetrix vooral om de snelheid van een website te testen als, zeer geschikt voor een eerste indicatie van snelheid.
Je kunt precies zien hoe lang het duurt voor bepaalde opties geladen worden op de website en als je er niet uitkomt heb je naast elke genoemde optie de knop ‘What’s this mean?’ met een beknopte uitleg over het probleem.
Het is wel absoluut aan te raden om een test in GTMetrix uit te voeren met een account dat je gratis aan kunt maken als je dit niet hebt. Waarom zou je een account maken? De simpele reden is dat je daarna pas een testlocatie kunt selecteren. Als je test zonder account op GTMetrix dan test je vanuit Vancouver in Canada. Als je zelf in Nederland zit dan zal er absoluut meer vertraging in je test optreden. En hiermee krijg je ook een licht vertekend beeld van de snelheid van je website.
Verder is deze tool ook fijn als je op zoek bent naar bijvoorbeeld externe URL’s die je wilt DNS prefetchen of preloaden met WP Rocket* om de snelheid van je website te optimaliseren. Bekijk hiervoor de Waterfall Chart in je Chrome browser en selecteer bijvoorbeeld alleen de fonts.
Kijk daarnaast in de tab ‘Waterfall’ en sorteer de uitkomst daar eens op grootte om vertraging van je website te zoeken. Ook kun je hier eenvoudig 404-errors terugvinden. Wat wij bijvoorbeeld regelmatig zien is een favicon die niet geladen wordt en een 404-error geeft. Iedere error in je website levert simpelweg een vertraging op. En in GTMetrix is dit eenvoudig op te sporen.
Als je meer wilt weten over alle ins en outs van GTmetrix dan verwijzen we je graag naar onze handleiding voor GTmetrix.
Snelheid website testen met GTmetrix.com
Google Lighthouse in Chrome
In de Google Chrome browser kun je direct een Google Lighthouse snelheidstest opstarten, deze test is van Google zelf. Deze is gelijk aan de Google Pagespeed-test.
De scores uit deze test worden aangeduid met Performance, Accessibility, Best Practices en SEO. De kleuren kunnen afhankelijk van de scores van rood naar oranje naar groen variëren.
Let op: deze test voer je het beste uit in een incognitovenster van je browser. Dit om te voorkomen dat Chrome-extensies de resultaten beïnvloeden.
Voor deze test heb je dus geen aparte tool nodig, dit zit ingebakken in de Chrome browser.
Website snelheid testen met Webpagetest.org
Een website testen met Webpagetest.org werkt eenvoudig. Als je alleen even snel op mobiel een website wilt doorlichten op snelheid dan is deze test absoluut af te raden. Als je diep in de snelheid van je website wilt duiken en je hier de tijd voor hebt dan is deze tool een absolute aanrader. Gedetailleerd, op locatie in te stellen en zelfs op browser in te stellen voordat je gaat testen.
Een ander groot voordeel van deze test is dat je een aantal herhalingen in kunt stellen. Dit is van belang voor het geval er caching op je website actief is. Hierdoor kunnen een eerste en een tweede test totaal van elkaar verschillen qua laadtijd. Met name de laadtijd is hierin van belang.
Kijk vooral naar het tabblad Performance Review. Hier wordt in een overzichtelijke waterval weergegeven wat de langzaamste elementen van je website of webshop zijn. Daarnaast kun je ook direct zien of er de juiste compressie toegepast wordt op je afbeeldingen en of de pagina’s en afbeeldingen vanuit de cache getoond worden zoals je het graag zou willen zien.
Voer een URL in en kies een locatie waarvandaan je de test uit wilt voeren. Het beste test je, zoals al eerder aangegeven in dit artikel, met een locatie in Nederland als je meeste bezoekers hier vandaan komen.
Heb je bijvoorbeeld veel Amerikaanse bezoekers, bekijk dan eens de snelheid die je website haalt als je in Amerika zit. Je kunt zelfs nog testen met verschillende browsers om het beste beeld te krijgen.
Een voordeel van webpagetest.org is zoals eerder benoemd dat er drie testen direct achter elkaar uitgevoerd zullen worden. Hiermee voorkom je dat een website waar de cache net geleegd is een lage score krijgt. Ook kun je hier goed het verschil zien tussen een wel of niet gecachte versie van je website.
Los van de totale scores van je website heb je bij webpagetest.org ook de mogelijkheid om te testen of je website voldoet aan de Web Core Vitals.
Snelheid website testen met webpagetest.org
Website Speed Test KeyCDN
Deze test is eigenlijk vergelijkbaar met de eerder genoemde GTmetrix. Voer een URL en locatie in en test de snelheid van je website. De scores worden gegeven met kleuren en cijfers tot 100. Eventuele verbeterpunten worden aangegeven in de testresultaten zodat je direct aan de slag kunt.
Naast de snelheidstest vind je nog verschillende gratis handige tools zoals bijvoorbeeld een DNS-checker en HTTP-headerchecker op de website KeyCDN.
Test je website snelheid met KeyCDN
Snelheid website testen met Pingdom Tools
Deze tool test de snelheid van je website en geeft een heel beknopt overzicht van de laadtijd, en geeft aan hoe je website scoort ten opzichte van andere websites. De tool wordt veel gebruikt door hostingproviders om aan te tonen hoe snel hun hosting is.
Pingdom biedt een gratis test waarmee je vooral visueel kunt maken wat jouw website nu daadwerkelijk vertraagt. Aangezien er weinig uitleg gegeven wordt bij de resultaten van de test is dit vooral een globale extra test in onze ogen.
De verschillen tussen een geoptimaliseerde website en een niet-geoptimaliseerde website zijn erg groot. Het voordeel van Pingdom is ook dat je exact kunt zien hoeveel kb/mb fonts er bijvoorbeeld ingeladen worden op je website.
Test je website snelheid met Pingdom Tools
Website snelheid testen met Dareboost
Wil je veel specifieke details waarom jouw website traag is? Als je een test met Dareboost draait van jouw website snelheid dan krijg je een heel gedetailleerd rapport met alle punten waarop jouw website slecht scoort. Op basis hiervan kun je starten met optimaliseren.
De rapportage van Dareboost is wel redelijk technisch, enige kennis van de termen rondom webdesign en website-optimalisatie zijn zeker nodig.
Test je website snelheid met Dareboost
Conclusie
Het optimaliseren van een WordPress website of WooCommerce webshop is een belangrijk onderdeel van de vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van je website. Zorg er ook voor dat alles op je website zoveel mogelijk up-to-date is. Heb je zelf geen tijd om dit bij te houden, overweeg dan het WordPress onderhoud bij ons af te nemen zodat jij je kunt richten op je bedrijf in plaats van het oplossen van problemen door updates. Ook het optimaliseren van de snelheid nemen we op verzoek mee bij het uitvoeren van het onderhoud aan je website of webshop.
Mooi dat je nu 7 manieren kent om de snelheid van je website te testen. Alleen zijn we nu eigenlijk de allerbelangrijkste vergeten…. Simpel in een incognito venster door je eigen website heen klikken. Of een bestelling plaatsen in je WooCommerce webshop via je 3G mobiele verbinding. Want al heb je alle seinen op groen of 100% scores in de testen en je website heeft een technisch probleem waardoor er geen offerte aangevraagd of een product besteld kan worden dan hebben al je inspanningen om de scores te verbeteren geen enkel nut gehad.
Staar je dus niet blind op de testen en relativeer ook de uitkomsten. Als je een website hebt zal waarschijnlijk weinig veranderen tenzij je aanbod of diensten veranderen. Heb je een blog optie op je website houd je er dan ook rekening mee dat er mogelijk op de homepage van je website (meestal de meest bezochte pagina) nieuwe afbeeldingen komen te staan die je nog kunt optimaliseren. En bij een webshop verandert regelmatig het aanbod en dus ook de foto’s. Onze ervaring is dat er bij WooCommerce webshops regelmatig aanpassingen gedaan worden in plugins of functionaliteiten. Houd er dan ook rekening mee dat je de performance opnieuw test als je weer een aantal aanpassingen hebt gedaan.
Alleen het installeren van een cache plugin is niet voldoende om de scores te verbeteren. Tweak je cache plugin en test na iedere aanpassing of alles nog werkt zoals je het verwacht. Niets is vervelender dat na het aanpassen van de cache opeens die belangrijke knop op je website niet meer werkt.
Nog een extra tip: controleer of de http:// en http://www variant van je website correct doorgestuurd worden met een 301-redirect. Met deze simpele tool redirect-checker.org controleer je gratis of de redirects goed ingesteld staan. Dit is om te voorkomen dat zowel de http:// als bijvoorbeeld de https:// variant van je website geïndexeerd worden door Google, wat duplicate content veroorzaakt, wat problematisch is voor de vindbaarheid van je website.
En wat zijn de resultaten voor je website? Laat het ons weten in reactie. Is jouw website traag en kom je er niet uit? Stuur dan gerust een mail naar info@lamper-design.nl en dan kijken wij voor je waar eventueel verbeterpunten liggen.
Twijfel je of je hosting wel voldoet? Wij adviseren graag bij het overstappen naar een andere provider en als je de keuze gemaakt hebt verhuizen wij je complete website met eventuele e-mail over voor het beste resultaat in alle snelheidstesten.