WordPress afbeeldingen optimaliseren

Plaats je nieuwe afbeeldingen op je WordPress website? Let op dat je dan globaal let op:

  1. De afbeeldingsgrootte (wordt een afbeelding geladen op 300×300 pixels, upload dan geen 3000×3000 pixels)
  2. De bestandsgrootte. Globaal is 100kb voor een afbeelding meer dan voldoende.

Het optimaliseren van afbeeldingen is een belangrijke stap in het verbeteren van de snelheid en prestaties van een WordPress website.

Grote, ongecomprimeerde afbeeldingen kunnen de laadtijd van een pagina aanzienlijk vertragen, wat zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineoptimalisatie (SEO) negatief beïnvloedt.

Bestandsformaat afbeeldingen

Om afbeeldingen te optimaliseren, begin je met het kiezen van het juiste bestandsformaat. JPEG is ideaal voor foto’s met veel kleuren, terwijl PNG beter is voor afbeeldingen met transparantie en minder kleurvariaties. WebP, een modern formaat, biedt hoge kwaliteit bij een lagere bestandsgrootte.

Vervolgens is het belangrijk om afbeeldingen te schalen en te comprimeren voordat je ze uploadt. Gebruik afbeeldingsbewerkingssoftware zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop of online tools om de grootte van de afbeelding aan te passen aan de afmetingen die daadwerkelijk op je site worden gebruikt. Daarna kun je compressietools gebruiken om de bestandsgrootte te verminderen zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.

WordPress plugins

ShortpixelWordPress plugins zoals Smush, Imagify, of ShortPixel kunnen ook helpen bij het automatiseren van dit proces. Deze plugins optimaliseren afbeeldingen automatisch bij het uploaden en bieden mogelijkheden om bestaande afbeeldingen in bulk te optimaliseren.

Tot slot kan het gebruik van lazy loading helpen bij het verbeteren van de laadtijden. Met lazy loading worden afbeeldingen pas geladen wanneer ze in het zichtbare gedeelte van de browser komen, wat de initiële laadtijd van de pagina vermindert.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je WordPress website sneller laadt.

Wil je meer weten over het optimaliseren van afbeeldingen? Lees dan dit artikel op onze website.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.