De melding “Alternatieve pagina met correcte canonieke tag” in Google Search Console (GSC) verwijst naar situaties waarin Google een pagina op je website heeft geïdentificeerd die als alternatieve versie van een andere pagina wordt beschouwd, en waarbij de canonieke tag correct is ingesteld.

Google Search Console melding

De canonieke tag is een HTML-element dat wordt gebruikt om zoekmachines te informeren welke versie van een webpagina de voorkeursversie (of de “canonieke” versie) is, vooral wanneer er meerdere versies van dezelfde pagina bestaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij duplicate content of bij het tonen van dezelfde inhoud op verschillende URL’s.

Door de canonieke tag te gebruiken, kun je voorkomen dat zoekmachines deze pagina’s als afzonderlijke en unieke inhoud behandelen, wat kan leiden tot problemen met de posities in de zoekmachines.

Alternatieve pagina met correcte canonieke tag

De melding “Alternatieve pagina met correcte canonieke tag” in GSC betekent dat je de canonieke tag correct heeft ingesteld en dat Google begrijpt welke versie van de pagina moet worden geïndexeerd en weergegeven in de zoekresultaten.

In dit geval hoeft u waarschijnlijk geen actie te ondernemen, aangezien de melding aangeeft dat je de canonieke tag op de juiste manier hebt geïmplementeerd.

De canonieke tag

Het correct implementeren van de canonieke tag op je WordPress website is cruciaal voor een effectieve zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het helpt zoekmachines te begrijpen welke versie van je inhoud de voorkeur heeft en voorkomt dat ze meerdere, vergelijkbare pagina’s indexeren. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van de canonieke tag:

  1. Voorkomt duplicate content problemen: Door dezelfde inhoud op verschillende URL’s te hebben, kunnen zoekmachines in de war raken over welke versie ze moeten indexeren en rangschikken. Het gebruik van de canonieke tag lost dit probleem op door duidelijk aan te geven welke versie van de pagina als de “hoofd” versie moet worden beschouwd.
  2. Bespaart crawl budget: Zoekmachines hebben een beperkt aantal pagina’s dat ze kunnen crawlen op een website. Door gebruik te maken van canonieke tags, kunnen zoekmachines hun tijd efficiënter besteden aan het crawlen van unieke en waardevolle inhoud in plaats van duplicate content.
  3. Helpt bij het behouden van linkwaarde: Wanneer meerdere versies van een pagina backlinks van andere websites ontvangen, kan dit de linkwaarde verdelen en de algehele SEO-prestaties van de pagina verminderen. De canonieke tag zorgt ervoor dat alle linkwaarde wordt doorgestuurd naar de voorkeursversie, waardoor de algehele SEO-prestaties van die pagina verbeteren.
  4. Verbeterde gebruikerservaring: Het gebruik van de canonieke tag zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste versie van een pagina tonen in de zoekresultaten. Dit helpt gebruikers om de meest relevante en up-to-date inhoud te vinden, wat op zijn beurt de gebruikerservaring op je website verbetert.

Hoe canonieke tag implementeren?

Het implementeren van de canonieke tag is eenvoudig en kan worden gedaan door het volgende HTML-element toe te voegen aan de head-sectie van uw webpagina:

<link rel="canonical" href="https://www.voorbeeld.com/voorkeurspagina" />

Zorg ervoor dat je de URL vervangt door de URL van de voorkeursversie van een pagina. Als je meerdere talen of regio’s op een website hebt met bijvoorbeeld WPML, kun je ook hreflang-tags gebruiken in combinatie met de canonieke tag om zoekmachines te helpen de juiste taal- of regioversie van de pagina te tonen. Uiteraard kun je ook de Yoast plugin of de RankMath plugin gebruiken om dit correct in te stellen.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.