De melding “Alternatieve pagina met correcte canonieke tag” in Google Search Console (GSC) verwijst naar situaties waarin Google een pagina op uw website heeft geïdentificeerd die als alternatieve versie van een andere pagina wordt beschouwd, en waarbij de canonieke tag correct is ingesteld.

Google Search Console melding

De canonieke tag is een HTML-element dat wordt gebruikt om zoekmachines te informeren welke versie van een webpagina de voorkeursversie (of de “canonieke” versie) is, vooral wanneer er meerdere versies van dezelfde pagina bestaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij duplicate content of bij het tonen van dezelfde inhoud op verschillende URL’s. Door de canonieke tag te gebruiken, kunt u voorkomen dat zoekmachines deze pagina’s als afzonderlijke en unieke inhoud behandelen, wat kan leiden tot problemen met de zoekmachine ranking.

Alternatieve pagina met correcte canonieke tag

De melding “Alternatieve pagina met correcte canonieke tag” in GSC betekent dat u de canonieke tag correct heeft ingesteld en dat Google begrijpt welke versie van de pagina moet worden geïndexeerd en weergegeven in de zoekresultaten. In dit geval hoeft u waarschijnlijk geen actie te ondernemen, aangezien de melding aangeeft dat u de canonieke tag op de juiste manier heeft geïmplementeerd.

Het belang van de canonieke tag

Het correct implementeren van de canonieke tag op je WordPress website is cruciaal voor een effectieve zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het helpt zoekmachines te begrijpen welke versie van uw inhoud de voorkeur heeft en voorkomt dat ze meerdere, vergelijkbare pagina’s indexeren. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van de canonieke tag:

  1. Voorkomt duplicate content problemen: Door dezelfde inhoud op verschillende URL’s te hebben, kunnen zoekmachines in de war raken over welke versie ze moeten indexeren en rangschikken. Het gebruik van de canonieke tag lost dit probleem op door duidelijk aan te geven welke versie van de pagina als de “hoofd” versie moet worden beschouwd.
  2. Bespaart crawl budget: Zoekmachines hebben een beperkt aantal pagina’s dat ze kunnen crawlen op een website. Door gebruik te maken van canonieke tags, kunnen zoekmachines hun tijd efficiënter besteden aan het crawlen van unieke en waardevolle inhoud in plaats van duplicate content.
  3. Helpt bij het behouden van linkwaarde: Wanneer meerdere versies van een pagina backlinks van andere websites ontvangen, kan dit de linkwaarde verdelen en de algehele SEO-prestaties van de pagina verminderen. De canonieke tag zorgt ervoor dat alle linkwaarde wordt doorgestuurd naar de voorkeursversie, waardoor de algehele SEO-prestaties van die pagina verbeteren.
  4. Verbeterde gebruikerservaring: Het gebruik van de canonieke tag zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste versie van uw pagina tonen in de zoekresultaten. Dit helpt gebruikers om de meest relevante en up-to-date inhoud te vinden, wat op zijn beurt de gebruikerservaring op uw website verbetert.

Hoe de canonieke tag te implementeren

Het implementeren van de canonieke tag is eenvoudig en kan worden gedaan door het volgende HTML-element toe te voegen aan de head-sectie van uw webpagina:

<link rel="canonical" href="https://www.voorbeeld.com/voorkeurspagina" />

Zorg ervoor dat u de URL vervangt door de URL van de voorkeursversie van uw pagina. Als u meerdere talen of regio’s op uw website heeft, kunt u ook hreflang-tags gebruiken in combinatie met de canonieke tag om zoekmachines te helpen de juiste taal- of regioversie van uw pagina te tonen. Uiteraard kun je ook de Yoast plugin of de RankMath plugin gebruiken om dit correct in te stellen.

De melding “Alternatieve pagina met correcte canonieke tag” in Google Search Console is een indicatie dat u de canonieke tag op de juiste manier op uw website heeft geïntegreerd.