Avada snelheidstip over fonts

Fonts, ook wel lettertypen genoemd, spelen een grote rol in het ontwerp en de gebruikerservaring van een website. Het Avada-thema, één van de meest populaire WordPress-thema’s, biedt uitgebreide mogelijkheden voor het aanpassen van lettertypen. Maar wist je dat de manier waarop je fonts instelt ook invloed kan hebben op de snelheid van je site?

Fonts belangrijk voor laadsnelheid?

Elk lettertype dat je kiest om te gebruiken op je website, vooral als het een extern webfont betreft zoals die van Google Fonts of Typekit, moet worden gedownload door de browser van de bezoeker. Als dit font om welke reden dan ook niet beschikbaar is of niet kan worden gedownload, kan dit de laadtijd van de pagina vertragen.

Avada lettertypes

Hoe optimaliseer je de font-instellingen in Avada?

Als je al lettertypen hebt ingesteld in de Avada thema opties van je website onder Typography > Heading Typography, zorg er dan voor dat je een aantal extra stappen volgt voor optimale prestaties:

  1. Backup fonts: Zoals eerder genoemd, is het essentieel om backup fonts of ‘fallback’ lettertypen in te stellen. Deze zullen direct worden gebruikt als het primaire font om welke reden dan ook niet kan worden geladen. Dit voorkomt dat de browser tijd verspilt aan het zoeken naar een alternatief, wat de laadsnelheid van je site ten goede komt.
  2. Beperk het aantal lettertypen: Hoe meer fonts je gebruikt, hoe trager je site kan worden. Kies voor consistentie in design en beperk het aantal verschillende lettertypen. Als je meerdere gewichten van een lettertype (bijv. licht, normaal, vet) wilt gebruiken, probeer dan het aantal tot een minimum te beperken.
  3. Host fonts lokaal: In plaats van te vertrouwen op externe bronnen, overweeg je fonts lokaal op je server te hosten. Dit kan de afhankelijkheid van externe servers verminderen en de laadtijd verbeteren.
  4. Gebruik moderne bestandsformaten: WOFF2 is een modern font-bestandsformaat dat betere compressie biedt dan traditionele formaten. Als je fonts lokaal host, zorg er dan voor dat je ze in dit formaat beschikbaar hebt.

Lettertypen kunnen zowel een visuele impact hebben op je website als invloed hebben op de laadsnelheid. Door aandacht te besteden aan de manier waarop je fonts instelt in het Avada-thema, kun je zorgen voor een snellere, vlottere gebruikerservaring voor je bezoekers.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.