Wat zijn Google Fonts?

Sommigen zouden wellicht beweren dat Google Fonts geen tool is. Toch is het de moeite waard om dit te benoemen vanwege de voordelen die het met zich meebrengt, vooral voor webdesigners en ontwikkelaars. Google Fonts is een bibliotheek van vrij beschikbare lettertypen die gemakkelijk op websites kunnen worden gebruikt.

Het belang van Google Fonts

Google Fonts is essentieel als je aangepaste lettertypes wilt gebruiken op je website, bijvoorbeeld voor koppen of citaten. Wanneer je een officieel Google Font gebruikt, wordt deze bijna altijd correct weergegeven in alle browsers. Dit komt doordat deze lettertypen speciaal zijn ontworpen om compatibel en consistent te zijn over verschillende platforms en browsers.

Bovendien zijn Google Fonts rechtenvrij en kosteloos te gebruiken, waardoor je niet gebonden bent aan een betaalde licentie om het lettertype te mogen gebruiken. Dit biedt vrijheid en flexibiliteit, vooral voor kleine bedrijven en individuele ontwikkelaars die misschien niet de middelen hebben om te investeren in dure lettertypelicenties.

Google Fonts in WordPress

Voor WordPress-gebruikers zijn er verschillende manieren om Google Fonts in je website te laden. De meest effectieve manier is door deze te koppelen via je stylesheets, waardoor je meer controle hebt over hoe en waar de fonts worden geladen en weergegeven. Hierdoor heb je ook geen extra plugins nodig, wat je website sneller en veiliger maakt.

Voor degene voor wie dit een grote stap lijkt, is er de plugin ‘Use Any Font’. Deze plugin is gratis te gebruiken met één font en biedt de mogelijkheid om extra fonts toe te voegen door middel van een vrijwillige donatie van minimaal 10 dollar.

Bijvoorbeeld het Avada thema en het GeneratePress thema hebben beiden de opties om custom fonts te uploaden mocht je er met een Google Font niet uitkomen.

Voordelen van Google Fonts

  1. Compatibiliteit: De fonts zijn compatibel met de meeste browsers en apparaten, wat zorgt voor een consistente gebruikerservaring.
  2. Gebruiksgemak: Ze zijn makkelijk te integreren in websites, waardoor ontwikkelaars zonder veel moeite aantrekkelijke designs kunnen maken.
  3. Rechtenvrij: De gratis en open beschikbaarheid zorgt ervoor dat ontwikkelaars geen extra kosten hoeven te maken voor lettertypelicenties.
  4. Variëteit: Google Fonts biedt een uitgebreide selectie van lettertypen, van klassiek tot modern, waardoor er voor elk project wel iets passends te vinden is.

Google Fonts is een waardevolle bron voor webontwikkelaars en ontwerpers die op zoek zijn naar kwalitatieve, compatibele en gratis lettertypen. Het garandeert een uniforme weergave van lettertypes op verschillende platforms en is kosteloos te gebruiken, waardoor het een ideale keuze is voor verschillende webprojecten. Door de eenvoudige integratie in WordPress via stylesheets of plugins is het ook toegankelijk voor gebruikers met minder technische kennis.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.