cPanel is een webgebaseerd hostingcontrolepaneel dat wordt gebruikt voor het beheren van websites en servers. Het biedt een grafische interface en tools waarmee gebruikers een groot deel van de aspecten van website- en serverbeheer kunnen beheren zonder diepgaande technische kennis van Unix of Linux-systemen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste functies en mogelijkheden van cPanel:

  1. Websitebeheer: Gebruikers kunnen domeinen en subdomeinen beheren, websites publiceren, en bestanden beheren via een bestandsbeheerder of FTP.
  2. E-mailbeheer: Het stelt gebruikers in staat om e-mailaccounts te maken en te beheren, e-mail doorsturing in te stellen, en spamfilters te configureren.
  3. Databasebeheer: cPanel biedt ondersteuning voor databasebeheer, meestal met tools zoals phpMyAdmin voor MySQL-databases.
  4. Domein- en DNS-beheer: Gebruikers kunnen DNS-instellingen beheren, domeinnamen toevoegen en beheren, en redirects instellen.
  5. Beveiliging: cPanel bevat functies zoals SSL/TLS-certificaatbeheer, IP-adres blokkering, en beveiligingsscans.
  6. Bestands- en schijfruimtebeheer: Gebruikers kunnen bestanden beheren, back-ups maken en herstellen, en schijfruimtegebruik controleren.
  7. Software-installatie: Met Softaculous of vergelijkbare integraties kunnen gebruikers eenvoudig contentmanagementsystemen (zoals WordPress), webwinkelplatformen, en andere applicaties installeren.
  8. Servermonitoring en -beheer: Voor gevorderde gebruikers biedt cPanel tools voor het monitoren van serverprestaties, het beheren van cronjobs, en het aanpassen van serverinstellingen.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.