Gecrawld maar niet geïndexeerd in Google Search Console

In Google Search Console is “Gecrawld – momenteel niet geïndexeerd” een term die aangeeft dat Google een specifieke URL heeft ontdekt en gecrawld, maar de betreffende pagina wordt momenteel niet in de zoekresultaten weergegeven.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, en het begrijpen van deze oorzaken is essentieel voor het effectief beheren van de online zichtbaarheid van een website.

Wat betekent gecrawld maar niet geïndexeerd?

Google maakt gebruik van ‘crawlers’ of ‘spiders’ om nieuwe en bijgewerkte pagina’s op het web te ontdekken. Wanneer Google een pagina crawlt, leest het de inhoud van de pagina en analyseert het deze om de relevantie voor verschillende zoekopdrachten te bepalen. Een pagina die gecrawld maar niet geïndexeerd is, is een die Google heeft onderzocht, maar heeft besloten niet op te nemen in de zoekresultaten.

Waarom is een pagina of bericht niet geïndexeerd?

Er zijn verschillende redenen waarom een pagina mogelijk niet wordt geïndexeerd, waaronder:

 • Tijdelijke vertraging: Het kan zijn dat er een tijdelijke vertraging is in het indexeren van de pagina.
 • Noindex-tag: De pagina kan zijn uitgesloten van indexering door de aanwezigheid van een noindex-tag, ingesteld via SEO-plugins zoals Yoast SEO of RankMath.
 • Robots.txt-bestand: Een robots.txt-bestand kan bepaalde pagina’s uitsluiten van indexering.
 • Gebrek aan kwaliteitsinhoud: Een pagina met duplicaat, dunne, of irrelevante inhoud kan ook niet worden geïndexeerd.

Hoe indexeer je een pagina?

Om een pagina te laten indexeren, moeten webmasters de volgende stappen ondernemen:

 1. Controleer de inhoud: Zorg ervoor dat de pagina relevante, unieke, en hoogwaardige inhoud bevat.
 2. Verwijder beperkingen: Verwijder eventuele noindex-tags of uitsluitingsregels in het robots.txt-bestand die Google’s toegang tot de pagina kunnen belemmeren.
 3. Voeg de URL toe aan Google Search Console: Na het optimaliseren van de pagina voor indexering, kan de URL worden ingediend via de URL-inspectietool in Google Search Console voor hercrawling.
 4. Bouw kwaliteitslinks op: Het bouwen van backlinks naar de pagina kan ook helpen om de zichtbaarheid en indexering te verbeteren.

Een goed begrip van het proces van crawling en indexering is cruciaal voor het optimaliseren van de zichtbaarheid van een website in de zoekresultaten van Google. Door te zorgen voor hoogwaardige inhoud, het elimineren van indexering beperkingen, en het regelmatig indienen van pagina’s voor hercrawling, kunnen webmasters ervoor zorgen dat hun pagina’s effectief worden geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten.

Tips

 • Houdt Google Search Console in de gaten: Regelmatig controleren van de Google Search Console kan vroegtijdige detectie van indexatieproblemen mogelijk maken.
 • Voer een SEO-Audit uit: Een regelmatige SEO-audit van een website kan helpen om potentiële problemen met indexering en andere SEO-problemen te identificeren en op te lossen.
 • Maak gebruik van sitemaps: Een sitemap kan helpen om het crawlen en indexeren van pagina’s door Google te vergemakkelijken.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.