Hoe maak je een kopie van een WordPress website?

Voordat je een kopie van een WordPress website maakt, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit nodig zou zijn. Hier zijn een paar scenario’s waarin een kopie handig zou zijn:

  1. Website Design Aanpassen: Je wilt veranderingen aanbrengen in het design van je website zonder de live site te beïnvloeden.
  2. Verhuizen van Hosting: Je wilt je website naar een andere hostingprovider verhuizen.

Stappenplan

Het proces van het kopiëren van een WordPress website kan op verschillende manieren worden benaderd. De plugin-methode met tools zoals Duplicator is gebruikelijk, maar de handmatige methode geniet vaak de voorkeur om meer controle en begrip van het proces te hebben. Hier volgt een gedetailleerd stappenplan:

Stap 1: Download de WP-Content Map
Gebruik de filemanager of FTP om de wp-content map van je huidige WordPress website te downloaden. Deze map bevat thema’s, plugins en uploads.

Stap 2: Download de Database
Download de database van je oude locatie. Dit kan vaak via phpMyAdmin. De database bevat alle inhoud en instellingen van je website.

Stap 3: Installeer WordPress op de Nieuwe Locatie
Maak op de nieuwe locatie of op een subdomein een nieuwe WordPress installatie. Volg de standaard WordPress installatieprocedure om dit te voltooien.

Stap 4: Upload de WP-Content Map
Upload via FTP de wp-content map die je hebt gedownload naar je nieuwe locatie. Overschrijf de huidige map. Dit zal alle thema’s, plugins en media van de oude site overbrengen naar de nieuwe.

Stap 5: Importeer de Database
Upload de gedownloade database naar de nieuwe locatie. Je zult toegang tot phpMyAdmin nodig hebben om de database te importeren en te configureren.

Stap 6: Update Database Verwijzingen
Pas eventuele verwijzingen in de database aan om ervoor te zorgen dat alle links en paden correct zijn. Dit is vooral belangrijk als de domeinnaam of het pad van de WordPress-installatie is veranderd.

Extra Tips

  • Backup Maken: Maak altijd een back-up van je website voordat je begint met het kopiëren of verplaatsen ervan. Dit is cruciaal om dataverlies te voorkomen.
  • Test de Kopie: Nadat je de website hebt gekopieerd, test dan alle functies en links om te verzekeren dat alles naar behoren werkt.
  • Gebruik Plugins: Overweeg plugins zoals Duplicator of All-in-One WP Migration als je op zoek bent naar een meer geautomatiseerde methode. Deze plugins kunnen het proces vereenvoudigen, maar het is goed om te weten hoe je een website handmatig kunt kopiëren.
  • Onderhoudsmodus: Zet je website in onderhoudsmodus tijdens het verplaatsen om te voorkomen dat bezoekers een onafgemaakte site zien.

Door het volgen van deze stappen en het in acht nemen van de aanvullende tips, kun je effectief een kopie van je WordPress website maken en deze aanpassen of verplaatsen naar een nieuwe hosting omgeving.

Wil jij gratis WordPress tips in je inbox ontvangen?

Wij sturen maximaal 2 e-mails per maand. Beloofd!

Voornaam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.