Wat is Let’s encrypt SSL certificaat?

Let’s Encrypt is een bekende Certificate Authority (CA) die gratis SSL-certificaten aanbiedt aan website eigenaren en webdesigners om de veiligheid van hun sites te garanderen.

Het doel van Let’s Encrypt is om de creatie en het onderhoud van een veiliger en privacy-gericht internet te faciliteren.

Wie is ISRG?

ISRGDe organisatie achter Let’s Encrypt, de Internet Security Research Group (ISRG), is een non-profitorganisatie die tot stand is gekomen door een samenwerking van prominente bedrijven waaronder Facebook, Google, Cisco en Mozilla.

Deze groep streeft ernaar om veilige internetverbindingen te stimuleren en de toegang tot SSL-certificaten te democratiseren, waardoor het web een veiliger plek wordt voor iedere gebruiker.

Hoe werkt Let’s Encrypt

Technisch gezien functioneert Let’s Encrypt op een vergelijkbare manier als commerciële SSL-certificaten.

De certificaten van Let’s Encrypt maken gebruik van dezelfde encryptieniveaus en –technologieën als hun commerciële tegenhangers, waardoor gebruikers kunnen vertrouwen op een hoge mate van beveiliging en privacy bij het verzenden van gegevens over het internet.

Let’s Encrypt automatiseert het proces van het verkrijgen en installeren van SSL-certificaten. Dit wordt gedaan via een open-source clientsoftware genaamd Certbot, die het proces van het aanvragen, verkrijgen, installeren en vernieuwen van certificaten vereenvoudigt.

Hierdoor kunnen website-eigenaren eenvoudig en kosteloos een beveiligde HTTPS-verbinding opzetten.

Functies van een SSL-certificaat

  1. Encryptie: Het beveiligt de overdracht van gegevens om ervoor te zorgen dat deze privé blijft en niet kan worden gelezen door buitenstaanders.
  2. Authenticatie: Het verifieert de identiteit van de website, wat vertrouwen geeft aan bezoekers dat ze met de legitieme site communiceren.
  3. Data-integriteit: Het garandeert dat de gegevens tijdens de overdracht niet worden gewijzigd of beschadigd.

SSL via Let’s encrypt voordelen

Gratis en toegankelijk SSL certificaat

Een van de grootste voordelen van Let’s Encrypt is dat het SSL-certificaten kosteloos aanbiedt. Dit maakt het voor eigenaren van websites van alle groottes mogelijk om hun sites te beveiligen zonder extra kosten.

Geautomatiseerde processen

Met de automatisering van het verkrijgings- en installatieproces, vermindert Let’s Encrypt de technische barrières en complexiteit die vaak gepaard gaan met het implementeren van SSL-certificaten, wat het toegankelijker maakt voor een breder publiek.

Dit kan bijvoorbeeld al direct in je hosting controlepaneel van DirectAdmin, Plesk of cPanel.

Open en transparant

Let’s Encrypt streeft naar openheid en transparantie, met open-source software en een open beleid ten aanzien van technologiekeuzes en implementatiepraktijken.

Let’s Encrypt speelt een grote rol in het hedendaagse internet door het aanbieden van gratis SSL-certificaten en door het streven naar een veiliger en privacy-gericht web.

De combinatie van toegankelijkheid, transparantie en de sterke samenwerking tussen grote technologiebedrijven maakt Let’s Encrypt een pionier in het bevorderen van internetveiligheid.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.