Een 301-redirect controleren?

Wanneer je een website onderhoud, is het soms noodzakelijk om de URL van een pagina te wijzigen of om te leiden, of zelfs om je hele website te verhuizen naar een nieuw domein. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je je website herstructureert, de navigatie optimaliseert of de domeinnaam verandert. In dergelijke gevallen is het van belang om 301-redirects correct in te stellen. Een 301-redirect is een permanente omleiding die bezoekers en zoekmachines van de oude URL naar de nieuwe stuurt.

Waarom is een 301-redirect belangrijk?

Een correct ingestelde 301-redirect is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste voorkomt het dat bezoekers op een 404-foutpagina landen, wat de gebruikerservaring verbetert. Ten tweede helpen redirects zoekmachines om de nieuwe locatie van de pagina te begrijpen en indexeren, waardoor de SEO-positie van de website behouden blijft.

301 redirect instellen?

Je kunt een 301-redirect instellen via het .htaccess-bestand van je website of door gebruik te maken van verschillende plugins, zoals de Redirection-plugin voor WordPress.

Hier is een eenvoudig voorbeeld van een 301-redirect in een .htaccess-bestand:

Redirect 301 /oude-url https://www.jouwwebsite.nl/nieuwe-url

Het controleren van de 301-redirect

Nadat je de 301-redirect hebt ingesteld, is het belangrijk om te controleren of deze goed werkt. De website Redirect Checker (http://redirect-checker.org) is een handige tool waarmee je kunt verifiëren of de redirects correct zijn geïmplementeerd. Ook de status en redirect checker van Kinsta is perfect voor het controleren van je eigen werk.

Voer simpelweg de oude URL in op de website van Redirect Checker, en de tool laat je weten of de URL correct omleidt naar de nieuwe locatie en of er problemen zijn ontdekt.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.