Een soft 404-fout in Google Search Console is een foutmelding die verschijnt wanneer een webpagina op jouw site geen of weinig inhoud heeft, maar nog steeds een 200 statuscode retourneert (wat aangeeft dat het een succesvolle HTTP-request is).

Dit gebeurt vaak wanneer een webpagina is verwijderd of verplaatst, maar de server nog steeds een 200 statuscode retourneert in plaats van een 404-foutcode. De 404-foutcode zou aangeven aan Google dat de pagina niet langer beschikbaar is, terwijl de 200 statuscode suggereert dat de pagina nog steeds actief en geldig is.

Soft 404 en rankings

Soft 404-fouten kunnen een negatief effect hebben op de zoekmachine rankings van jouw website, omdat ze zoekmachines in de war kunnen brengen en leiden tot een slechte gebruikerservaring. Om dit probleem op te lossen, moet je de getroffen pagina’s identificeren en deze ofwel doorverwijzen naar relevante pagina’s op jouw site met een 301 redirect of alternatieve inhoud op de pagina’s bieden.

Zodra je de nodige wijzigingen hebt aangebracht, kun je de URL-inspectietool in Google Search Console gebruiken om te controleren of de Soft 404-fouten zijn opgelost.

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.