Het wijzigen van de sorteervolgorde van producten op overzichtspagina’s in een WooCommerce webshop is een goede manier om de winkelervaring voor je bezoekers te verbeteren. Door producten te rangschikken op basis van populariteit, prijs, nieuwheid of andere criteria, kun je bezoekers helpen sneller te vinden wat ze zoeken.

Als je gebruik maakt van FacetWP filter plugin kun je ook via een Facet de sortering in orde maken. Dan heb je onderstaande artikel niet nodig.

Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg over hoe je de sorteervolgorde in WooCommerce kunt aanpassen.

1. Standaard sorteervolgorde WooCommerce instellen

  • Ga naar de WordPress dashboard: Log in op je WordPress dashboard en navigeer naar ‘WooCommerce’ > ‘Instellingen’.
  • Selecteer het tabblad ‘Producten’: Binnen de WooCommerce instellingen, vind je verschillende tabbladen. Klik op het tabblad ‘Producten’.
  • Ga naar ‘Weergave’: Binnen het ‘Producten’ tabblad, zoek naar een subtab of sectie genaamd ‘Weergave’.
  • Pas de ‘Standaard sorteervolgorde’ aan: Hier zie je een dropdown menu genaamd ‘Standaard sorteervolgorde van catalogus’. Je kunt deze instelling aanpassen naar verschillende opties zoals ‘Populariteit’, ‘Gemiddelde beoordeling’, ‘Nieuwheid’, ‘Prijs: van laag naar hoog’ of ‘Prijs: van hoog naar laag’. Kies de optie die het beste past bij jouw webshop en sla de wijzigingen op.

2. Sorteervolgorde aanpassen via Productbeheer

Als je meer controle wilt over de exacte volgorde van producten, kun je dit handmatig aanpassen via het productbeheer:

  • Navigeer naar ‘Producten’: In het WordPress dashboard, ga naar ‘Producten’ om een lijst van je huidige producten te zien.
  • Quick Edit gebruiken: Beweeg met je muis over een producttitel om de ‘Quick Edit’ optie te zien. Klik hierop.
  • Menuvolgorde instellen: In de Quick Edit opties zie je een veld genaamd ‘Menuvolgorde’. Dit veld bepaalt de positie van het product in de lijst wanneer ‘Standaard sorteervolgorde’ is ingesteld op ‘Aangepaste bestelling’. Je kunt lagere nummers gebruiken voor producten die je hoger in de lijst wilt plaatsen.

3. Gebruik van plugins voor geavanceerde sortering

Voor webshop eigenaren die op zoek zijn naar meer geavanceerde sorteeropties, zoals het automatisch bijwerken van de sorteervolgorde op basis van verkoopgegevens of klantgedrag, kan het installeren van een specifieke WooCommerce plugin uitkomst bieden. Er zijn verschillende plugins beschikbaar die extra sorteeropties en functionaliteiten toevoegen, zoals ‘WooCommerce Products Order’, ‘YITH WooCommerce Ajax Product Filter’, etc.

Plugin installeren: Zoek in de WordPress plugin directory naar een sorteeroptie plugin die aan je behoeften voldoet, installeer en activeer deze.
Configureer de plugin-instellingen: Na activatie, navigeer naar de instellingenpagina van de plugin om je voorkeuren in te stellen. Dit kan vaak direct via ‘WooCommerce’ > ‘Instellingen’ en dan een specifiek tabblad voor de plugin.

Video met uitleg over sortering aanpassen

Feedback

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Werkt de code niet op jouw website? Laat het ons weten, dan kunnen wij je misschien verder helpen.

Feedback kennisbankartikel

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis geen WordPress tips meer.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen deze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mis nooit meer website tips.

Al 500+ webdesigners en marketeers ontvangen onze nieuwsbrief.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.